Vineri 8 decembrie 2017 a avut loc a 6-a ediție a Conferinței Internaționale Studențești INNOVATIVA, eveniment organizat de către Facultatea de Protecția Mediului, Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare din cadrul Universității Oradea, în scopul prezentării rezultatelor studiilor științifice ale cadrelor didactice și studenților și promovării activității științifice.
Scopul evenimentului a fost de a oferi un cadru propice dezvoltării profesional-academice a studenţilor prin constituirea unei platforme de prezentare şi dezbatere ştiinţifică, a schimbului de informaţii, idei şi perspective în ce privește produsele alimentare și producerea de alimente sănătoase și inovative, în urma căruia studenții pot lua contact cu informaţii şi viziuni noi, dar mai ales îşi pot perfecţiona abordările metodologice sau crea legături colegiale de lucru. Au fost încurajate abordările interdisciplinare sau lucrările în coautorat.
Parteneriat
La conferinţă au fost prezentate 24 de lucrări științifice susținute atât de studenţii și masteranzii din cadrul facultății-gazdă, precum și a altor centre universitare din România –(Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) și Polonia ( Universitatea „Rzeszow”) .
Atât la ediția trecută a conferinței, cât și la această ediție, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” a fost reprezentat de către un elev olimpic. Elevul Lascu Alexandru , olimpic național la Olimpiada Națională „Tehnologii ” – tehnician analize produse alimentare- aprilie 2017, a susținut o lucrare științifică realizată împreună cu Vinter Ioana, fosta olimpică a liceului, actual studentă în anul III – programul de studii CEPA, care i-a fost mentor pe parcusul a două luni de studiu și lucru în laboratoarele de specialitate a celor două instituții.
Tema lucrării științifice a fost ”Determination of some qualitative parameters and bioactive compounds in two varieties of pears before and after thermal treatment” (Determinarea unor parametri calitativi și a compușilor bioactivi în două varietăți de pere înainte și după tratamentul termic) și a fost coordonată de conf. dr. Purcărea Cornelia de la Facultatea de Protecția Mediului în colaborare cu prof. Filip Marinela și prof. Sicoe Gabriela de la Colegiul Tehnic ”Mihai Viteazul”.
„Această activitate a fost posibilă datorită acordului de parteneriat realizat între cele două instituții și a relațiilor deosebite care s-au stabilit pe baza multor colaborărări între acestea ”, a precizat directorul adjunct Marinela Filip.
În baza acestei excelente colaborări, Colegiul Tehnic ”Mihai Viteazul” a primit ca recunoștere, în urmă cu doi ani, o diploma de apreciere din partea Universității din Oradea, Facultatea de Protecția Mediului, Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare ca cel mai valoros partener din mediul preuniversitar, atît datorită unor proiecte comune – Taste of Life – Regional healthy food in schools, cât și a unor candidați de excepție, olimpici naționali care au ales, în ultimii 5 ani, domeniul Ingineriei Alimentare.
Coordonatorul acestui proiect este dr.ing. Adrian Timar, directorul Departamentului de Ingineria Produselor Alimentare din cadrul Facultății de Protecția Mediului din Oradea.
„Fără nicio îndoială se poate spune că ediţia din anul 2017 a Conferinței Internaționale INNOVATIVA a fost o reuşită ”, spune dir.adj. Al colegiului Tehnic Mihai Viteazul Marinela Filip.
Citiți principiile noastre de moderare aici!