Nemulțumiți de noua lege a pensiilor, aceștia s-au strâns și au protestat din cauza efectelor pe care noua lege a pensiilor le produce asupra drepturilor pensionarilor proveniţi din sectorul minier.
Oamenii reclamă că s-au trezit cu pensiile scăzute după recalculare cu 40 sau chiar 60% în unele cazuri. Este adevărat, oamenii rămân tot cu banii pe care îi primesc în prezent, însă pentru mulți dintre ei pensia nu va mai crește în perioada următoare.
După 15 ani sub pământ…
Potrivit organizatorului Vasile Horia Nastor, evenimentul de la Ștei a avut loc între orele 10:00 și 11:15, fiind un protest calm, fără evenimente. Bărbatul spune că, deși încă nu a primit decizia privind recalcularea pensiei, este convins și pensia lui va fi mai mică în urma recalculării, așa cum s-a întâmplat și în cazul foștilor colegi.
„Mulți ne judecă și spun că am lucrat puțin, însă nimeni nu știe ce muncă aveam noi și ce implica asta. În 1989, când salariul mediu era de 2.000 de lei, primul meu salariu a fost de 5.500 de lei, dar aveam colegi care câștigau și 17.000. Vă rog să calculați și dumneavoastră câți bani am contribuit eu la stat în cei 15 ani de muncă. Nu vrem sa se modifice grupele de muncă, nu poate fi egalitate între grupa noastră de muncă și cei care au lucrat la birou. Noi am dovedit care au fost contribuțiile noastre în toți anii aștia“, ne-a declarat organizatorul protestului, care recunoaște că primește, în mână, o pensie de 5.600 de lei.
„Nu am mai fost la mină niciodată“
Bărbatul ne povestește că, la 18 ani, după patru luni de armată, a fost detașat la Mina Motru, din Gorj, unde a lucrat timp de un an, după care s-a întors în județul natal.
„Făceam naveta de la 40 de km, din Ștei, Pietroasa, Vașcău, Chișcău, Beiuș și satele din jur, și când ajungeam la gura minei mai mergeam 8 km cu trenul pe subteran unde munceam cu orele, iar acum ministrul Muncii mă consideră favorizat că am ieșit repede la pensie, dar noi am ieșit în pensie în baza unei legi“, adaugă Nastor.
De asemenea, fostul miner ne-a povestit că după toți anii de muncă sub pământ, cel mai mult și-a dorit să iasă la pensie.
„Vă rog să mă credeți că după ce am ieșit la pensie, mai bine de 10 ani nu am mai pomenit cuvântul mină și nici nu am mai fost niciodată în zonă“, povestește acesta.
Minerii bihoreni sunt deciși ca următorul protest să fie făcut la Oradea, în cazul în care legea nu va fi reglementată, și vor să acționeze în instanță, hotărâți fiind să își facă dreptate.
„Am vorbit cu toate oficialitățile competente din județ, toată lumea ne dă dreptate. Nu avem de gând să lăsăm lucrurile așa. Am strâns peste 600 de semnături pe care le-am depus la București alături de alte documente“, adaugă Vasile Horia Nastor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!