Spitalul Judetean Oradea, cel mai mare spital al Bihorului, are un buget pe măsură, doar pentru achiziţii alocându-se anual nouă milioane de euro. Astfel că din punct de vedere politico-administrativ miza e mare. Iar conducerea numită de Radu Ţîrle, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, nu e agreată de PSD, UDMR şi PDL. Ca urmare, tripleta politică şi-a promovat la vot reprezentanţi în Consiliul de Administraţie care să pregătească revenirea lui Florian Bodog ca manager. Între timp, între actuala conducere şi Bodog s-au consumat o serie de acuze reciproce, care au scos la iveală multe neajunsuri administrative resimţite direct de bolnavi.
Totodată, şi presa bihoreană a descoperit că Daniela Lucan, preferata alianţei trans-partinice, a fost implicată alături de soţul ei într-un dosar penal administrat de DNA Oradea privind fraude cu fonduri PHARE. La câteva zile după dezvăluiri, liderii politici chestionaţi de Jurnal bihorean continuă însă să o susţină, negăsind un alt economist asupra căruia să nu planeze nicio suspiciune. „Acela e vinovat despre care spune Justiţia că e vinovat”, susţine Seremi, în condiţiile în care Daniela Lucan a fost scoasă de sub urmărire penală nu fiindcă nu ar fi existat infracţiunea, ci pentru că procurorii au considerat că lipseşte „latura subiectivă a infracţiunii”.
Soţii Lucan au fost ţinta unui dosar administrat de DNA. Acum, Daniela Lucan e dorită în CA al Spitalului Judeţean.
În februarie 2008 Jurnalul bihorean semnala trimiterea în judecată de către DNA Oradea a lui Doru Lucan şi a lui Bressan Tiziano, asociaţi la SC Briltex Group Oradea, pentru fraudarea fondurilor PHARE cu 44.000 de euro. Conform procurorilor anticorupţie, cei doi au accesat o finanţare pentru proiectul „Profesionalism pentru Mileniul trei”, constând în cursuri de instruire a personalului firmei beneficiare.
„În scopul obţinerii şi justificării cheltuirii sumelor destinate cursurilor de instruire, inculpaţii au prezentat autorităţii contractante documente cu date nereale, contract de prestări servicii, contract de închiriere a sălii de cursuri, foi colective de prezenţă a lectorilor, rapoarte de activitate ale formatorilor şi alte înscrisuri, având ca rezultat obţinerea pe nedrept a sumei de 43.293 de euro din fonduri europene”, se arăta în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea.
Chirie nebuloasă
Potrivit anchetatorilor, din suma încasată din fonduri PHARE, SC Briltex Group a plătit către SC Acctex SRL (societatea administrată de soacra, respectiv soţia lui Doru Lucan, Daniela Lucan), suma de 14.972 de euro, ca şi chirie, deşi societatea nu deţinea spaţiul din Piaţa Uniri nr. 2-4, iar instruirea cursanţilor nu s-a realizat în spaţiul închiriat. Similar, suma de 30.000 de euro a fost însuşită de Bressan Tiziano şi de reprezentantul Richmond S Internaţional Incorporated, firmă fără drept legal de a subcontracta servicii în cadrul programului, nefiind înregistrată într-o ţară UE sau ţară eligibilă PHARE. În realitate, această societate comercială nici nu a efectuat instruirea cursanţilor. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Oradea care abia a ajuns la judecata de fond din cauza amânărilor repetate pentru plângeri de neconstituţionalitate. Următorul termen de judecată va fi pe 27 septembrie.
Cauza a fost disjunsă la DNA, audierea Danielei Lucan fiind preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, care a scos-o de sub urmărire penală considerând că în comiterea infracţiunii „a lipsit aspectul subiectiv”, adică intenţia infracţională.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!