Foştii deţinuţi politici s-au întâlnit, luni, cu preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (A.F.D.P.R.), Octav Bjoza. Întrunirea a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. Preşedintele Octav Bjoza a arătat că membrii organizaţiei pe care îi conduce au fost şi sunt o categorie socială greu de acceptat de cei care s-au aflat sau sunt la cârma ţării. Aceştia s-au arătat foarte supăraţi pe declararea neconstituţionalităţii articolului 5 din Legea 221/2009 şi i-au sfătuit pe cei prezenţi, ca până în 2 iunie 2012, să facă demersuri în instanţă pentru a-şi recupera ceea ce au pierdut.
„Tinereţea, sănătatea şi libertatea nu ni le mai pot da înapoi. Noi am luptat împotriva regimului de dictatură comunistă, ateu şi criminal pentru un vis: instalarea, în ţara noastră, a democraţiei, dreptăţii şi libertăţii. Nici acum, după aproape 23 de ani, visul nostru nu s-a împlinit. Ne doare că au declarat neconstituţional exact articolul care ne interesa cel mai mult”, le-a spus celor prezenţi Octav Bjoza, făcând referire la articolul care le permitea celor care au pătimit sub regimul comunist din România să ceară despăgubiri în Justiţie.
Facilităţi
Totodată, membrii filialei Bihor a AFDPR aşteaptă data de 15 aprilie 2012 când trebuie să apară Ordonanţa de Urgenţă care reglementează condiţiile în care se vor acorda gratuităţile pentru biletele de tratament. În cadrul aceleiaşi întruniri, victimele comunismului au discutat despre intenţia de a ridica în capitală un Monument al rezistenţei comuniste.
Membrii AFDPR şi-au dat întâlnire aseară la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, unde a avut loc vernisajul expoziţiei „Întâia manifestaţie anti-comunistă din România – Bucureşti, 8 noiembrie 1945”. Lucrările expoziţiei vor rămâne la dispoziţia publicului până în data de 26 aprilie.
Evenimentele au fost coordonate de Lucian Silaghi, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (A.F.D.P.R.) – Filiala Bihor, şi au fost realizate cu sprijinul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.), Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” din Oradea, Universitatea Oradea – Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, împreună cu Centrul de Studii Imperiale Oradea – Chişinău.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!