Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang crede că fosta Policlinică mare de pe strada Republicii nr. 35 s-ar putea transforma în hotel de cinci stele. Sau într-un centru comercial. Aceasta după ce ar fi scoasă la vânzare, prin licitaţie internaţională. „Clădirea să devină un centru turistic, nu un centru administrativ al judeţului”, declară Mang, care crede că, dacă cădirea ar deveni noul sediu al Consiliului Judeţean, toate parcările din jur ar fi ocupate de maşinile angajaţilor. „La Policlinică, toate parcările din jur ar fi blocate de angajaţi. Nici pentru oraş nu ar fi avantajos”, subliniază şeful PSD Bihor. În proximitate există, totuşi, parcarea supraetajată construită de Primărie în spatele Tribunalului. Însă accesul la aceasta nu este întotdeauna cel mai comod, iar sistemul informatic de recunoaştere a plăţilor făcute prin SMS pentru maşinile din parking dă în continuare rateuri.
Ioan Mang aminteşte că CJ Bihor are un teren de circa 4.000 de metri pătraţi pe str. Armatei Române, în zona unde sunt amplasate azi Muzeul, Biblioteca, ITM şi AJPIS. „Acolo s-ar putea construi un sediu nou al CJ Bihor pe trei nivele, cu 1.000 şi ceva de metri pătraţi pe nivel. Investiţia sigur nu ar depăşi 4 milioane de euro la un grad de finisare extrem de bun. Aceasta în timp ce reabilitarea Policlinicii ar costa vreo 5 milioane de euro”, afirmă Mang.
Primăria refuză trocul
Reamintim că săptămâna trecută, preşedintele CJ, Pasztor Sandor, propunea Primăriei Oradea un mare troc imobiliar: Judeţul propune să transfere Primăriei clădirea-ruină de pe Republicii, la schimb cu cinematografele Libertatea şi Transilvania, dar şi cu cele patru spaţii ale filialelor Bibliotecii Judeţene, pentru care CJ plăteşte chirie Primăriei. Prin vocea purtătoarei de cuvânt Anca Grama, primarul Ilie Bolojan a refuzat deja propunerea CJ Bihor, venită printr-o conferinţă de presă. Primăria se oferă, în schimb, să împrumute Consiliul Judeţean pe o perioadă de cinci ani, aşa cum a făcut şi cu alţi proprietari de clădiri din Oradea, pentru refacerea faţadei. Însă problema e că nu ajunge reabilitarea faţadei, deoarece clădirea se află într-o stare jalnică şi pe interior. Primăria Oradea transmite, însă, că nu are ce face cu clădirea şi aşteaptă ca CJ Bihor să îşi reabiliteze clădirea, după lupta crâncenă ce a dus-o în instanţă cu romano-catolicii, pentru păstrarea ei în patrimoniul Statului Român.
[related-post post_id=”1869122″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!