Una dintre cele mai importante distincții ministeriale ale Franței, Titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor reprezintă un important omagiu adus personalităților ce se disting prin creația artistică excepțională în domeniul culturii sau prin contribuția esențială adusă artei și literaturii. Creat în Franța în 1957 și recunoscut ca parte a Ordinului Naţional al Meritului de către Charles de Gaulle în 1965, Ordinul Artelor şi Literelor recompensează cele mai importante personalităţi culturale ale lumii franceze, dar se acordă şi cetăţenilor de alte naţionalităţi, pentru contribuţii remarcabile în îmbogăţirea patrimoniului cultural francez și universal.
[eadvert]
După 5 ani petrecuți la Ambasada României la Paris, Mioara Pituț este acum ministru-consilier la Secția Politică a Ambasadei României la Atena.
Recent, Mioara Pituț a fost decorată pentru activitatea sa din timpul mandatului de la Paris. „Îmi doresc ca energia creatoare a să continue și sinergiile care au apărut în urma acestui schimb reciproc să ne aducă mai aproape. Vă mulțumesc din suflet pentru felicitări! Ordinul francez al în grad de este recompensa unei munci de echipă, o echipă minunată alături de care am lucrat 4 ani, pentru Sezonul România-Franța 2019, un sezon de succes. Bravo, tuturor, și…”Sezon fericit”! Mulțumesc celor care mi-au fost alături, direct sau cu gândul, și echipei de la Ambassade de France en Roumanie, pentru o ceremonie de decorare frumoasă, plină de emoție și bucurie!”, a spus orădeanca după ceremonia de la Ambasada Franței în România.
Timp de opt luni, românii și francezii s-au (re)descoperit în peste 400 de proiecte și mai mult de 800 de evenimente de teatru, dans, muzică, cinema, literatură, arte vizuale, expoziții, dezbateri, gastronomie sau chiar economie și turism. Vocația Sezonul România-Franța 2019 a fost actualizarea imaginii și percepției pe care România și Franța le au una față de cealaltă, dar și consolidarea legăturilor economice, științifice și culturale ce ne leagă în mod istoric.
Mioara Pituț a absolvit la Cluj-Napoca Facultatea de Studii Europene, programul de licență, specializarea Studii europene, în anul 2000.
În anul universitar 2000/2001, a urmat programul de Master în Științe Politice: Înțelegerea Europei „Cultură politică, geostrategie, identități” și Diplomă de Studii Aprofundate „Construcția europeană modernă”, Universitatea din Marne-la-Vallée, Franța, în co-tutelă cu Facultatea de Studii Europene, și programul de Studii Multiculturale (Studii postuniversitare specializate), tot la Facultatea de Studii Europene. “După absolvire, am lucrat timp de 5 ani în administrația locală (Prefectura Bihor și apoi, Consiliul Județean Bihor, la Serviciul Programe, prognoze, dezvoltare regională și integrare europeană).
Din aprilie 2006 sunt diplomat în Ministerul Afacerilor Externe (am intrat în Corpul diplomatic și consular al României prin concurs) și am parcurs treptat ierarhia diplomatică, având în prezent gradul de consilier diplomatic.
În MAE am gestionat dosare diverse în cadrul Departamentului Uniunea Europeană (relațiile cu Ungaria, MCV, extinderea UE) și al Departamentului Afaceri Globale (relațiile cu Algeria, Maroc și Tunisia). Am lucrat un an la Cabinetul Secretarului de stat pentru afaceri europene și am efectuat 2 misiuni în serviciul exterior, la Ambasadele României la Haga (4 ani) și la Paris (5 ani). Din mai 2021, lucrez la Ambasada României la Atena, fiind responsabilă de afaceri politice (politică externă, relații bilaterale), relații culturale și diplomație publică, relațiile cu comunitatea românească, comunicare. Din câte știu, sunt singura din generația mea care lucrează efectiv în domeniu de la începutul activității profesionale, în urmă cu 20 de ani”, a declarat Mioara Pituț pentru situl euro.ubbcluj.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!