Vasile Dorin Hortea a fost acuzat, în februarie 2023, de Agenția Națională de Integritate (ANI) de conflict de interese. Pe atunci, Hortea exercita al patrulea mandat de consilier local în Roșia și activa ca inginer silvic și șef de district în cadrul Ocolului Silvic „Codrii Beiușului”, care administrează pădurile comunei, dar și ale altor localități din Depresiunea Beiușului.
Potrivit unui comunicat al ANI, în perioada cât a fost consilier local, Vasile Hortea „a participat la deliberarea și adoptarea mai multor Hotărâri ale C.L. al Com. Roșia cu privire la Ocolul Silvic Codrii Beiușului, în cadrul căruia persoana evaluată deține funcția de șef district, încălcând astfel prevederile art. 70 și 77 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, lit. d) și e) din O.U.G. nr. 57/2019”.
Reglementările invocate de inspectorii de integritate se referă la obligația alesului local aflat în conflict de interese de a se abține de la votarea unui act prin care ar putea aduce un folos material pentru sine, pentru „o altă autoritate din care face parte (sau) orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care face parte, care a făcut o plată către acesta sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestuia”.
Comunicatul Agenției Naționale de Integritate anunța că a fost sesizată și Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la „existența unor indicii referitoare la săvârșirea de către Hortea Vasile Dorin a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unei persoane (…), întrucât în exercitarea atribuțiilor de consilier local a îndeplinit acte prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine”.
Într-o declarație dată pentru ebihoreanul.ro la momentul anunțului ANI din 2023, Hortea a precizat că inspectorii de integritate l-au acuzat că, în calitatea sa de șef de district în cadrul Ocolului Silvic Codrii Beiușului, dar și de consilier local, a votat atât hotărârile de Consiliu Local prin care a fost aprobat în fiecare an prețul de pornire al licitațiilor pentru vânzarea de masă lemnoasă, cât și pe cele prin care a fost aprobat bugetul anual de venituri și cheltuieli al Ocolului Silvic.
„ANI a considerat că mi-aș fi votat salariul, deși salariul meu este stabilit de angajator, iar bugetele Ocolului Silvic sunt stabilite nu doar de Consiliul Local al comunei Roșia, unde sunt consilier, ci și de Consiliile Locale ale celorlalte comune care au păduri în cadrul Ocolului Silvic, acestea luând hotărâri pe care eu nu aveam cum să le influențez”, a declarat Hortea în 2023, conform sursei citate.
Sentința nu este definitivă
La o lună după emiterea raportului de evaluare al ANI, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș dispunea începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunea de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. După alte două săptămâni, dosarul era preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, iar în aprilie 2024 procurorii decideau trimiterea lui Hortea în judecată.
Pe 24 decembrie, pe lângă pedeapsa principală, Judecătoria Beiuș i-a interzis lui Vasile Hortea dreptul de a fi ales în orice funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 3 ani. Însă sancțiunile nu vor fi puse în aplicare, deoarece instanța a amânat aplicarea pedepselor pe un termen de supraveghere de 2 ani și l-a obligat pe Hortea să plătească 1700 de lei, cheltuieli judiciare.
Sentința Judecătoriei Beiuș nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunțare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!