Forumul – dezbatere JB&BIHON „Direct în subiect cu candidaţii”, găzduit de Hotel Restaurant Caro, a prilejuit o dezbatere vie între candidaţii la deputăţie. Deşi confirmase deja Gavrilă Ghilea, locul 1 PNL pentru Camera Deputaţilor, în cele din urmă PNL l-a trimis „în focuri” pe Ioan Cupşa, locul 3 pe lista partidului. Din partea PSD a participat Adelina Coste, cea care s-a declarat din start că este convinsă de viitorul său statut de parlamentar. Szabo Odon a fost reprezentantul UDMR, iar notarul Silviu Dehelean candidatul USR. În schimb, a absentat nemotivat şeful ALDE Bihor, Traian Bodea, cel care asigurase, iniţial, că-i va ţine locul lui George Doca – candidatul nr. 1 ALDE Bihor pentru Camera Deputaţilor, domiciliat în Bucureşti!
Candidaţii au răspuns întrebărilor moderatorului, în prima parte a dezbaterii, după care şi-au adresat întrebări unii altora, totul fiind transmis LIVE de www.BIHON.ro, online.
Social-liberala Coste
Punându-i-se în vedere faptul că a fost subprefect PDL când prefect era fostul său coleg de partid Gavrilă Ghilea, după care a migrat spre PSD, Coste a fost întrebată de subsemnatul, moderator al dezbaterii, dacă se ţine a fi un candidat mai bun decât Ghilea, fostul său şef de la Prefectură în timpul guvernării Băsescu – Boc, când cataloga USL drept „alianţa socialistă”, cu tentă peiorativă.
„De obicei sunt un om modest, dar de data aceasta am să spun: Da, sunt un candidat mai bun”. Adelina Coste dă de înţeles că a evoluat politic, că este „cu mult mai fericită în PSD”, că „România are nevoie de social-democraţie”, iar despre perioada PDL, când a lucrat cu Ghilea, se exprimă astfel: „Au fost patru ani frumoşi, în care am acumulat experienţă în cadrul Prefecturii şi îmi pare rău că am fost în perioada neagră a unui partid care a tăiat salariile şi pensiile, care nu a ţinut cont de români. Ştiu acum cum trebuie să muncim şi ce trebuie să facă PSD ca să îndreptăm greşelile”.
Patria şi naţia lui Odon
Întrebat care este patria sa de suflet (România sau Ungaria), Szabo a propus o alegorie: „Nu cred că e deştept ca mama să îţi ceară să o iubeşti mai mult decât soţia, şi invers. Sunt două iubiri diferite, dar la fel de importante. Îmi iubesc ţara în care trăiesc, dar îmi iubesc şi naţia din care fac parte”, a răspuns Szabo, cerând ca naţia sa – cea maghiară şi ţara în care trăieşte să nu îi ceară să le iubească mai mult una decât pe cealaltă.
Astfel, deputatul UDMR a evitat să facă o alegere între România şi Ungaria, făcând referire doar la naţia maghiară şi statul român. Altfel, Szabo asigură că demersurile sale îi vizează atât pe români, cât şi pe maghiari, aducând în discuţie Fiscul, cel care „pedepseşte şi amendează, în loc să educe mediul de afaceri” şi uitând să pomenească alte etnii.
USR-istul jignit
Dehelean (USR) a fost întrebat cum îşi asigură alegătorii că USR nu va avea soarta altor partide, precum PPDD sau UNPR, dizolvate în alte partide. Dehelean s-a arătat jignit de comparaţia USR – PPDD, UNPR. „USR este partid nou, în plină organizare, iar garanţia o dau oamenii, profesionişti, specialişti în ceea ce fac, şi este o mândrie să candidez alături de ei”, a afirmat Dehelean, adăugând că el şi colegii săi au semnat o declaraţie ca în cazul în care demisionează din USR să-şi piardă şi funcţia de parlamentar, dacă va fi cazul.
Cota buclucaşă PNL
PNL a propus o cotă unică generalizată de 16%, la TVA, impozitul pe venit, dar şi pentru contribuţiile sociale. Până acum, însă, PNL nu a explicat clar cum va pune în practică această propunere în privinţa contribuţiilor sociale, ce reprezintă 39,25% dintr-un salariu brut, cumulate contribuţia angajatului cu cea a angajatorului, plătite, până la urmă, tot de angajator.
O interpretare este că PNL vrea o reducere uriaşă, cu un 16% cumulat angajat+angajator pe contribuţiile sociale (CAS, CASS, şomaj etc.). O altă interpretare, de la vârful PNL, arată că, de fapt, se doreşte 16% contribuţii angajat + 16% contribuţii angajator, aşadar o reducere până la 32%, de la 39,25%. Cupşa a oferit, însă, o interpretare personală în cadrul dezbaterii, susţinând că, de fapt, este vorba despre o cotă unică cumulată angajat plus angajator, de 16%, doar pentru CAS (pensii), în condiţiile în care azi această contribuţie ajunge, cumulat, la 26,3%, în cele mai multe cazuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!