Marţi, la „Direct în subiect cu candidaţii”, s-au remarcat contrele dintre Cornel Popa (PNL) şi Cristian Rusu (USR), ultimul încercând să-l pună într-o poziţie incomodă pe Popa, în relaţia pe care acesta din urmă o are cu actuala conducere a PNL Bihor. De asemenea, s-a putut developa o relaţie prea puţin amicală între Florian Bodog (PSD) şi acelaşi Cornel Popa. La polul opus, Derzsi Akos (UDMR) şi Ioan Mintaş (ALDE) au apărut mai puţin combatanţi, atât din cauza temperamentului celor doi, cât şi a status-quo-ului politic. De altfel, cei doi candidaţi UDMR şi ALDE nu s-au arătat combativi nici faţă de candidatul PSD.
După forumul – dezbatere cu candidaţii la Camera Deputaţilor, în această săptămână a venit rândul candidaţilor pentru Senatul României să dezbată, pentru că dvs, alegătorii, să-i puteţi vedea aşa cum sunt ei. Şi să votaţi în consecinţă. Unii, nerăbdători, alţii laconici. Unii, plini de ei şi de realizările lor, alţii, dimpotrivă, dornici de afirmare, cu o atitudine agresivă faţă de ceilalţi
D-le Popa, în primăvară, PNL Bihor v-a refuzat încă o candidatură la şefia Consiliului Judeţean Bihor. Apoi, PNL Bihor a pierdut şefia CJ Bihor. Credeţi că ar fi fost alt rezultat dacă dvs. eraţi candidatul PNL?
Cornel Popa (PNL): Nu numai eu, ci şi sondajele arată asta. Sunt convins că aş fi făcut mult mai mult peste ce a realizat partidul ca număr de consilieri judeţeni. Aşa cum este normal, greşelile manageriale se plătesc. Sondajele arată că am fi avut mai mulţi consilieri judeţeni. Cred că ar fi fost normal ca proiectele pe care le-am pornit să le fi finalizat tot noi, cei care le-am pornit, şi avem de regretat.
D-le Bodog, în primăvară aţi pierdut cursa pentru Rectoratul Universităţii, iar recent, Ministerul Educaţiei v-a retras abilitarea de a conduce doctorate. Acum sunteţi candidatul PSD nr. 1 la Senat. Dacă veţi fi reales senator, va fi aceasta cea mai bună veste pentru dvs. în acest an?
Florian Bodog (PSD): Da, va fi o veste bună pentru mine, dar cea mai bună veste va fi dacă PSD va putea face Guvernul, pentru că lucrurile se vor repercuta asupra oamenilor. Nu vreau să fiu senator pentru orgoliul meu personal, ci pentru oameni, pentru cei care vor avea încredere în mine, pentru a mă vota.
D-le Mintaş, sunteţi patronul firmei de construcţii CIAC, fost membru marcant PSD şi acum candidat ALDE. Spuneţi-ne, în România anului 2016, poate o firmă de construcţii să devină mare fără să aibă contracte cu Statul?
Ioan Mintaş (ALDE): Nu. Marile firme multinaţionale din România lucrează cu Statul, deoarece marile valori sunt la lucrările cu Statul. În privat, aceste investiţii sunt foarte puţine, deoarece facilităţile acordate de bănci multinaţionale în comparaţie cu firmele româneşti sunt altele. Dacă câştigi o licitaţie legal, nu este nicio problemă. Problema este când se acordă contracte direct unor firme, nu prin licitaţie.
D-le Rusu, credeţi că un partid fără o doctrină clar conturată şi fără o structură organizaţională puternică în teritoriu, precum USR, poate intra în Parlament, la câteva luni de la înfiinţare? Ce proiecte concrete vă asumaţi în Parlament?
Cristian Rusu (USR): USR este o mişcare populară ce s-a transformat repede într-un partid. În privinţa proiectelor personale, mă gândesc doar la Justiţie, după douăzeci de ani de avocatură. Cred că va fi necesară o accelerare a reformelor în Justiţie, cu accent pe predictibilitatea actului de Justiţie, întărirea punctelor de vedere ale ÎCCJ şi a practicii judiciare.
D-le Derzsi, sunteţi candidatul UDMR nr. 2 la Senat şi nu aveţi şanse să redeveniţi parlamentar. În această cursă electorală, aveţi şi altă motivaţie decât cea de soldat disciplinat de partid?
Derzi Akos (UDMR): Pe orice listă cineva trebuie să fie pe locul 2, dar asta nu înseamnă că nu contează. Sunt convins că locul 1 poate fi fragil la un moment dat, poate apărea o problemă şi atunci avem locul 2. Un partid nu poate să îşi permită să pună pe oricine pe locul 2. Altă motivaţie decât să-mi ajut colegii şi electoratul nu am avut.
Întrebare-surpriză pentru candidaţi:
Care este lucrul, valoarea, principiul, la care nu aţi renunţa niciodată?
Popa: Onoarea şi familia.
Bodog: La copiii mei, iar raportat la comunitate, niciodată nu voi renunţa să îi reprezint interesele, indiferent unde aş fi.
Derzsi: M-aţi surprins, nu ştiu ce să vă spun. Egalitatea de şanse.
Mintaş: Onoare, familie. Nu renunţ să lupt pentru întreprinzătorii din România, de a fi la acelaşi nivel cu firmele din Europa.
Rusu: Fiind vorba despre alegeri politice, la ce nu aş renunţa? La integritatea mea morală. Este principiul suprem pentru care am intrat în acest partid şi, dacă îmi va fi afectat, nu o să aştept să plec.
Forumul JB & BIHON a scos la iveală tensiunile dintre candidaţi, cu Cornel Popa, Florian Bodog şi Cristian Rusu în prim-plan.
Forumul JB & BIHON „Direct în subiect cu candidaţii” la Senatul României a oferit prilejul alegătorilor de a-i cântări pe cei ce le cer votul, în 11 decembrie. În cadrul dezbaterii găzduite marţi de Caro Boutique Hotel & Restaurant, s-au remarcat tensiunile dintre Cornel Popa (PNL) şi Cristian Rusu (USR), precum şi cele dintre Popa şi Florian Bodog (PSD). La polul opus, a fost evidentă cordialitatea între Bodog, Ioan Mintaş (ALDE) şi Derzsi Akos (UDMR).
Candidaţi orbi, au ba?
Întrebaţi de moderator dacă, odată ajunşi parlamentari, vor vota cu ochii închişi orice propunere de ministru, la cerea partidului din care fac parte, indiferent de calitatea omului propus, răspunsurile candidaţilor au diferit. Bodog (PSD) consideră că rolul audierilor din Parlament „este esenţial”, dar crede că mai întâi miniştrii propuşi trebuie să apară şi înaintea partidului care-i susţine. „Să nu fie scoşi din joben”, cere Bodog, aşa cum Cornel Popa (PNL) susţine că mai întâi „contează calitatea” şi, crede acesta, nu întotdeauna parlamentarul trebuie să se supună deciziei partidului, „cum a fost cazul actualului Guvern”. În schimb, Mintaş (ALDE) crede că parlamentarul ales pe lista partidului trebuie să se supună deciziei partidului, în timp ce Rusu (USR) şi Derzi (UDMR) au evitat răspunsuri tranşante la această chestiune. Candidaţii au opinii diferite şi în privinţa experienţei ministrului propus, în a conduce colectivităţi sau ca funcţii de răspundere ocupate anterior. Cornel Popa şi Cristian Rusu nu cred că este nevoie ca un ministru să fi avut în prealabil funcţii de conducere sau de răspundere, în timp ce Mintaş şi Derzsi cred opusul. „Nu este normal să nu fi condus măcar un birou cu zece oameni şi să fii propus ministru”, e de părere Mintaş, patron la CIAC. „Trebuie să corespundă, ca stil de a conduce este nevoie de o experienţă în arta conducerii”, crede şi Derzsi, în timp ce avocatul Rusu consideră că „nu este neapărat nevoie de calităţi de lider, ci să fii bun profesionist şi să ai abilităţi în comunicare”.
Statistici cu… recurs
Într-o dispută cu Ioan Mintaş, avocatul Cristian Rusu s-a declarat adversarul folosirii statisticilor în campania electorală. Rusu le-a etichetat ca „mincinoase”, în condiţiile în care Mintaş evidenţia performanţele Guvernului Tăriceanu în comparaţie cu cele ale Guvernului Cioloş, sprijinit de USR. În mod curios, însă, acelaşi Rusu a surprins făcând referiri la statistici, într-o discuţie despre contribuţiile Bihorului la bugetul de stat şi partea care îi revine din Capitală. Contribuţia Bihorului la bugetul naţional este mai mică decât se întoarce dinspre Bucureşti – a susţinut Rusu, făcându-l pe udemeristul Derzsi Akos să-l contrazică: „Este pe dos, Bihorul este pe locul 7 la contribuţii, între judeţe”, a replicat Derzsi pentru Rusu, în asentimentul evident al lui Cornel Popa. Discuţia plecase de la întrebarea lui Rusu pentru Derzsi, referitoare la panotajele electorale UDMR, care ar fi „scăpat Oradea de Bucureşti”. Iar Derzsi răspunsese, spre amuzamentul asistenţei, că acele panouri electorale au fost date jos de UDMR pentru că „nu s-a înţeles sau nu s-a dorit înţelegerea mesajului” – adică descentralizarea fiscală dorită pentru Bihor.
Bodog despre Popa: „Patetic”
La un moment dat, pe un ton laconic, senatorul Florian Bodog l-a catalogat pe Cornel Popa ca fiind patetic! Motivul? Senatorului PSD nu i-au plăcut peroraţiile lui Popa pe tema complexă a problemelor şi proiectelor de infrastructură din Bihor, în condiţiile în care Popa a profitat de întrebările venite dinspre public pentru a-şi sublinia meritele la unele proiecte de infrastructură realizate deja în judeţ. Tot Bodog l-a întrebat pe Popa cum îşi vor ţine parlamentarii liberali promisiunile electorale ce ţin de „autostrăzi, campusuri universitare, să promoveze produsele locale”, când, de fapt, atribuţiile parlamentarilor români sunt altele, iar limitările sunt clare. „Trebuie să lucreze cu miniştrii de resort ca să promoveze interesele Bihorului, iar cei care nu pricep încă ce înseamnă asta vor mai trebui să înveţe”, a răspuns Popa, după care liberalul şi pesedistul s-au trimis reciproc în Opoziţie, de unde este, desigur, mai greu de colaborat cu miniştrii…
Bodog a vrut să-l trimită-n corzi pe USR-istul Rusu, făcând referire la Clotilde Armand şi firma franceză de consultanţă Egis pentru care aceasta lucrează şi care a derulat contracte cu Statul Român, inclusiv cu Bechtel şi cu Compania de Apă Oradea. „D-le Rusu, vorbim despre o primenire a clasei politice cu abonaţi la banii publici?”. Rusu a recunoscut că nu cunoaşte problema, că USR vrea să aducă în politică buni profesionişti din privat şi a subliniat că Clotilde Armand a venit în firma respectivă la şase luni după închiderea contractului cu Bechtel. Reacţia lui Bodog: „În privinţa Bechtel, la 15 luni după încheierea lucrărilor s-a dat consultanţă şi s-a încasat. Vorbim despre15 luni, nu şase luni”.
Întrebat de av. Rusu ce intervenţii are de gând să întreprindă din Parlament în sprijinul „Sorbonicii” din Oradea, universitarul Bodog s-a arătat deranjat de eticheta răutăcioasă. „Există legislaţie şi există pârghii în care conducerea Universităţii poate acţiona, dacă şi-o doreşte”, i-a răspuns Bodog, cel care a fost foarte aproape să devină rectorul Universităţii în acest an. Însă ulterior, tot Bodog l-a întrebat, la rându-i, pe Mintaş despre măsurile ce ar trebui întreprinse de parlamentari în beneficiul Universităţii din Oradea! „Parlamentarii trebuie să fie uniţi, ca numărul de studenţi subvenţionaţi de stat să fie ca în alte părţi, unde sunt 4.000 – 6.000 de locuri bugetate, în timp ce la U.O. sunt doar 1.000 – 1.500 de locuri bugetate”, a răspuns Mintaş, preocupat în timpul dezbaterii să aducă în discuţie problemele antreprenorului român, dezavantajat în faţa celui străin, în opinia sa, precum şi Codul Muncii, care-l dezavantajează pe angajator, în raport cu angajatul: „Sunt probleme cu disciplina muncii, fiecare angajat face ce vrea. Când îţi faci un plan de afaceri, sigur că ai nevoie de o stabilitate a muncii, dar prin actualul Cod al Muncii nu este posibil, nici măcar recomandarea de la vechiul loc de muncă nu este obligatorie, în ciuda legislaţiei europene. La fel, salariul minim pe economie trebuie să fie corelat cu productivitatea muncii. În România, salariul minim a crescut de 86 de ori, dar productivitatea muncii este de 26,3%”.
Bunul-simţ în dezbateri
Cornel Popa s-a arătat deranjat de insistenţele lui Cristian Rusu pe conflictul mocnit din PNL Bihor între Popa şi echipa lui Bolojan, ce a dus, astă-primăvară, la decizia de a-l lansa pe Mălan la şefia CJ Bihor, obiectiv ratat de PNL. „Această candidatură a dvs. la Senat este o premiere, sau vrea filiala PNL Bihor să scape de persoana dvs.?”, a fost întrebarea ce l-a iritat pe Popa. „Şi în politică este loc de bun-simţ (către Rusu – n.red.). Purtaţi-vă de grijă şi lăsaţi-ne pe noi să ne purtăm singuri de grijă. Faptul că dvs. vă purtaţi atât de grijuliu cu mine nu mă face decât să mă uit cu alţi ochi la dvs.”, i-a răspuns Popa lui Rusu. Anterior, Popa răspunsese la o întrebare pusă de moderatorul Forumului, ce ivea anumite „greşeli de manangement care se plătesc” – invocate de Popa la adresa conducerii PNL Bihor şi care au cauzat pierderea de către liberali a şefiei CJ Bihor, prin impunerea lui Mălan de către Bolojan, în detrimentul lui Popa. Întrebat de Derzsi Akos dacă ar mai guverna cu UDMR, chiar dacă acum maghiarii sunt aliaţi judeţeni cu PSD, Popa i-a răspuns cu „hat persze (sigur că da – ro.)”.
Întrebat de Mintaş cum poate Budapesta să ajute România să intre în spaţiul Schengen, Derzsi a dat un răspuns realist: „Nu cred că ajutorul poate veni de la Budapesta, chiar dacă şi ei sunt interesaţi”. Acelaşi Derzsi s-a arătat nelămurit de intenţia USR de a fi prezent sau nu la guvernare, câtă vreme nu vor să impună miniştri membri de partid. „Este alegerea premierului Dacian Cioloş, pe care ni l-am asumat”, răspunde Rusu. Întrebat de Derzsi care este primul lucru pe care l-ar face ca ministru al Sănătăţii, Bodog a adus în discuţie o problemă de actualitate: „Sistemul naţional de transplant a capotat din cauza unor acuze. Nu se mai face niciun transplant în România şi nu se mai pot salva vieţi omeneşti. Este deliberat făcută. E necesară o legislaţie clară, cu proceduri clare. Să fie puse în operă iniţiativele legislative pregătite, care zac în sertarele ministerului sau ale comisiilor de specialitate”.
Bihoreni sau nu?
Insistent în aserţiunile sale privind sprijinul pentru Bihor, Cornel Popa şi-a întrebat toţi contracandidaţii ce priorităţi au pentru Bihor. Rusu: „Este greu de stabilit la judeţul Bihor dacă discutăm despre alegeri legislative; sunt probleme ale Statului, nicidecum ale judeţului Bihor. Dacă discutăm de alegeri generale, cred că discutăm pe lângă. Aici discutăm de o reformare a întregului stat, a sistemului politic”, a fost răspunsul care l-a nemulţumit pe Popa. Mintaş a dat un răspuns generalist, insistând pe infrastructura deficitară a Bihorului, în timp ce udemeristul Derzsi a identificat autostrada Oradea – Bucureşti ca prima pe listă. La rându-i, Bodog a preferat un răspuns scurt, enunţând educaţia, sănătatea şi „bunăstarea pentru toţi, inclusiv pentru bihoreni”. Popa s-a arătat dezamăgit că Bodog nu a fost mai concret, în vreme ce, aşa cum arătam, Bodog îl etichetase deja pe Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!