Iată cum s-a desfăşurat dezbaterea candidaţilor pentru funcţia de primar al municipiului Oradea, organizată de Jurnal Bihorean şi Bihor Online – www.BIHON.ro – în sala de conferinţe a Caro Boutique Hotel & Restaurant (str. M. Kogălniceanu nr. 21A) şi moderată de redactorul Călin Corpaş.
Au fost trei părţi: în prima parte candidaţii au răspuns întrebărilor puse de moderator; în partea a doua candidaţii au avut posibilitatea unui dialog viu, punându-şi întrebări unii altora; în partea a treia candidaţii au răspuns întrebărilor puse de publicul din sală şi din mediul online. Ordinea în care au răspuns candidaţii a fost stabilită prin tragere la sorţi.
Au fost prezenţi toţi candidaţii pentru fotoliul de primar, cu excepţia primarului în exerciţiu, Ilie Bolojan, care a refuzat să participe la dezbatere, fără să îşi motiveze decizia.
Partea I
Partea II – Întrebările publicului
PARTEA I – Set de 3 întrebări puse tuturor candidaţii de moderatorul FORUMULUI:
- Ce credeţi că aveţi dvs. în plus faţă de ceilalţi contracandidaţi?
Huszar Istvan (UDMR): Am convingerea că am planuri, fiind născut şi crescut în Oradea, pot să fac mai mult decât ceilalţi. Sunt familist convins, tatăl a patru copii, am lucrat şi lucrez în Oradea, am terminat studiile în Oradea. Nu am dosar la DNA şi nici nu voi avea. Militez pentru tineri, cultură, pentru ONG-ul şi vreau lucrări de calitate.
Horea Vuşcan (PMP): Cu siguranţă cred că am mult mai multe de oferit. Mulţi dintre ei au arătat ce pot să facă. Faţă de aceştia, eu nu am arătat încă ce pot să fac şi experienţa mea în mediul economic a arătat că ideile mele inovatoare se transformă în afaceri rentabile. E important ca în Consiliul Local să fie cineva care să contrabalanseze ideea de atotştiutoare a actualei conduceri a Primăriei Oradea.
Zatyko Gyula (PPMT): Sunt orădean a treia – a patra generaţie, sunt întreprinzător, cunosc problemele oraşului. Sper că aş putea să aduc un suflu nou. Lumea s-a cam plictisit de politică. Partidele care sunt de 25 de ani la Putere, sunt cam expirate. Tineretul probabil că vrea altceva. Eu sunt tânăr în plan politic. Vrem o schimbare, dar nu de faţadă. Trebuie încercate partidele noi.
Adelina Coste (PSD): Cred într-un oraş centrat pe nevoile oamenilor şi cred că după 26 de ani Oradea merită o femeie la Primărie, pentru un echilibru. Am un program viabil, pe proiecte concrete. Cred într-un oraş în care oamenii să iasă pe stradă cu zâmbetul pe buze, cred într-un nivel de trai mai ridicat în Oradea, vreau ca tinerii să rămână acasă şi vreau ca Oradea să fie a orădenilor.
Ştefan Herchi (ALDE): Primăria este închisă orădenilor, nimeni nu poate urca la etaj, pentru că nu are cartele. Primarul mun. Oradea nu a mai ţinut audienţe, în ultimii doi ani. Vrem să schimbăm această optică. Vrem să-i consultăm pe orădeni, care trebuie întrebaţi asupra principalelor proiecte, cât costă acele proiecte, ce consecinţe au asupra orădenilor şi am ajuns unde am ajuns.
- Având în vedere faptul că Oradea nu se poate dezvolta fără o universitate de stat puternică, cum vedeţi colaborarea dintre Primărie şi Universitatea din Oradea în următorii patru ani? Ce măsuri concrete veţi lua ca primar pentru sprijinirea materială şi nu numai a Universităţii?
Huszar: Cele două conduceri, a Primăriei şi a Universităţii, trebuie să stea la aceeaşi masă. Mai mult, trebuie stat la aceeaşi masă şi cu consiliile de conducere liceelor din Oradea, pentru că Universitatea din Oradea trebuie să-şi păstreze autonomia, dar trebuie să se orienteze către cererea pieţei. Dialogul ar trebui exins şi către celelalte universităţi din Oradea, precum Partium sau Agora.
Avem nevoie de centre culturale pentru tineri, de o casă a studenţilor. Noi nu avem un cartier extins al studenţilor. Trebuie găsită şi forma juridică, cu participarea ministerului şi a Consiliului Local.
Vuşcan: Nu aş fi un primar care să dea bani Universităţii. În schimb, aş facilita dezvoltarea Universităţii. Aş face tot ce îmi stă în putinţă ca Universitatea, centrele pe care le utilizează, studenţii să nu plătească taxe şi impozite. Nu doar Universitatea, toate şcolile, universităţile private ar trebui încurajate. Trebuie pus accentul pe parteneriatul dintre Primărie, Universitate şi mediul economic. Nu poţi să ceri experienţă similară unui tânăr de pe băncile facultăţii sau proaspăt absolvent. Primăria trebuie să dezvolte viaţa pentru tineri, viaţa de noapte, distracţia din Oradea.
Zatyko: Trebuie văzut în ce domeniu vrea oraşul să se dezvolte. În momentul în care oraşul a luat o decizie în acest sens, toate şcolile profesionale şi facultăţile trebuie să se conformeze acestei idei. Nu vrem să pregătim şomeri cu diplomă, ci oameni cu un loc de muncă bine plătit. În plus, aceste firme care s-ar stabili la Oradea ar putea acorda burse pentru studenţi, care ar putea rămâne în acea firmă după absolvire. Apoi, imobilele Universităţii ar trebui scutite de impozite, iar studenţii să aibă cât mai multe reduceri. Ar fi bine să avem 100.000 de studenţi în oraş.
Coste: Ce a făcut actualul primar şi actualul rector timp de patru ani de nu au stat împreună la masă, pentru a dezvolta Universitatea şi a le da tinerilor absolvenţi posibilitatea să rămână în Oradea, pentru a dezvolta o afacere? Propun înfiinţarea casei de cultură a studenţilor, în fostul cinema Libertatea. Vom stimula înfiinţarea de start-up-uri pentru absolvenţi şi incubatorul de afaceri, cu facilităţi pe o perioadă de şase luni: chirii modice, tarife mai reduse la utilităţi. Propunem două centre, în IT şi în domeniul agricol. Vreau ca viaţa studenţească să fie aceea pe care eu am trăit-o în Cluj.
Herchi: Primăria nu se poate implica în finanţarea Universităţii, dar există posibilităţi foarte bune de colaborare. Tot discutăm despre extinderea capacităţilor de încălzire pentru cartierul Nufărul, pe sistem geotermal şi nu s-a făcut nimic, ori noi avem la U. Oradea un centru de studii şi cercetări geotermale. Oare de ce nu se aşează să la masă să discute despre transferarea unora dintre tehnologiile noi pe care le-a dobândit acest centru, tehnologii recunoscute în întreaga lume şi Oradea nu le foloseşte? Avem o Facultate de Mediu cu 12 specializări, iar parcurile noastre nu sunt prelucrate de această unitate. Avem Facultate auto. Nu e utilizată deloc, chiar dacă circulaţia în Oradea este sufocată.
- Care este prima măsură pe care o veţi lua în calitate de primar şi care este primul lucru pe care l-aţi schimba în oraş sau în modul de lucru al aparatului Primăriei, respectiv a regiilor din subordine?
Huszar: Voi continua să ţin audienţe şi îmi voi forma echipa. Voi dezvolta anumite direcţii, unde avem deficienţe cu personalul Primăriei, pentru că sunt direcţii unde sunt puţini. Am avut multe posturi libere în ultima perioadă şi, în general, cetăţenii nu s-au prezentat la aceste concursuri. Pentru a lua măsurile ce se impun, va trebui să avem o echipă de profesionişti, după care voi identifica proiectele ce trebuie realizate în viitorul apropiat.
Vuşcan: Nu ducem lipsă de experţi care să ne facă studii de oportunitate care să justifice investiţii de zeci şi sute de milioane de euro în turbo-giraţii care să îngreuneze circulaţia sau în centrale pe gaz care să crească preţul la încălzire. Eu aş începe să blochez licitaţiile publice trucate, pentru că reprezintă o hemoragie a banului public şi aş da şanse şi firmelor mai mici Aş începe să reduc taxele şi impozitele pentru că este o jecmăneală din buzunarul cetăţeanului.
Zatyko: Eu aş chema un audit, să văd ce preiau, pentru că nu poţi prelua ceva în necunoştinţă de cauză. Voi căuta să ofer mai multă transparenţă, pentru că lumea bârfeşte modul în care se dau lucrărilor. Voi crea un corp profesional care să se uite la preţul şi calitatea lucrărilor. De asemenea, trebuie depolitizată Primăria, care este cel mai important lucru.
Coste: În ultimii opt ani, primarul nu a acordat o audienţă celor care i-au acordat încrederea. Aşadar, calendarul cu audienţe – este primul lucru pe care l-aş face. Al doilea lucru: un calendar de audienţe şi pentru consilierii locali, pentru că e normal ca şi consilierii locali să acorde audienţe. De asemenea, m-aş apleca asupra aparatului de specialitate din Primărie, cel care a acordat autorizaţii pentru terasele din Piaţa Unirii înainte de a fi aprobat în Consiliul Local acel regulament de atribuire a teraselor. Ar trebuie să se termine cu lucrurile făcute pe sub masă.
Herchi: Prima măsură – desfiinţarea cartelelor de acces la etaj. Orădenii trebuie să aibă acces nelimitat în Primărie, inclusiv în biroul primarului. A doua problemă: o săptămână aş sta de vorbă cu întregul personal al Primăriei, ca să vedem dacă schema Primăriei este suficientă sau, dimpotrivă, este supraîncărcată.
PARTEA A II-A: Fiecare candidat a putut pune patru întrebări tuturor contracandidaţilor săi (maximum 2 întrebări unui alt candidat)
ŞTEFAN HERCHI (ALDE), o întrebare valabilă pentru toţi contracandidaţii: Ce va face fiecare dintre contracandidaţii mei în condiţiile în care banii europeni nu vor veni, nu vor acoperi găurile de la buget, de unde vor face rost de bani pentru a acoperi costurile ce ne aşteaptă în anii viitor pentru acoperirea debitelor, datorii la bănci plus comisioane?
Răspunsuri:
Adelina Coste: Foarte greu de răspuns. Să analizăm bugetul de venituri şi cheltuieli. Nu vreau să mă hazardez. Mi-aş dori ca primarul să dea o dată răspuns pentru gradul de îndatorare. Aştept să văd ce s-a votat de către actualul Consiliu Local. (Afirmând că nu vrea să mintă, Adelina Coste a făcut referiri şi la un eventual dosar pe care Ilie Bolojan l-ar avea deschis la DNA, ştire ce a apărut recent în presa locală.)
Zatyko Gyula: Reduci cheltuielile la minim şi încerci să creşti încasărilor, dar nu mărind taxele. Sunt alte căi, inclusiv să intre mai mulţi bani din turism şi o promovare accentuată a marketingului oraşului. Şi rugăciune la bunul Dumnezeu, ce poţi să faci? Greşeala s-a făcut când s-a cheltuit această sumă foarte mare. Avem investiţii care nu prea aduc bani. Investiţiile care aduc bani sunt juste. Celelalte sunt de faţadă. O să vină o perioadă destul de grea”. Reacţia lui Herchi, la răspunsul primit: Reducerea cheltuielilor nu este o soluţie pentru o datorie ce depăşeşte 100 de milioane de euro, pentru că anul viitorul veniturile nu vor mai acoperi cheltuielile de funcţionare ale Primăriei, nu de dezvoltare a oraşului. Reacţia lui Zatyko: Cel care vine, oricine va fi, va avea probleme foarte mari.
Huszar Istvan: Fondurile europene nu se pot utiliza pentru acoperirea deficitului bugetar. Nu există deficit bugetar pentru că există acel credit-punte luat pentru acoperirea lucrărilor. Există doar datorii curente. Contravaloarea investiţiilor este acoperită. Iar banii de la UE vor veni, pentru că până la 30 iunie toate proiectele vor fi predate, deci întrebarea nu îşi are rostul. În cazul în care să presupunem că totuşi se întâmplă ceva şi nu ajung la noi banii, totuşi, deficitul este acoperit prin creditul-punte. Reacţia lui Herchi: Ce facem cu acele credite, cine le plăteşte dacă nu vin banii europeni şi vom avea corecţii de zeci, sute de milioane de euro? De unde acoperim acest deficit, de unde acoperim aceste datorii, din alte datorii? Eu mă îndoiesc că va scădea creditul de la grad de îndatorare de 61% la 19%. Reacţia lui Huszar: În momentul în care vor veni acei bani, sperăm noi până în septembrie sau în cel mai rău caz vor veni până la finalul anului, aşadar în momentul în care vor veni banii europeni, celălalt credit va fi rambursat.
Horea Vuşcan: E incredibil. Aşa decid politicienii pe banii noştri, extraordinar! Cine greşeşte trebuie să plătească. Dacă banii UE nu vin, trebuie să plătească cei vinovaţi că banii europeni nu vin. Iar dacă banii s-au dus în direcţii care nu sunt tocmai legale, primul lucru pe care l-aş face ar fi să cer ajutorul DNA-ului să identifice toate sursele care s-au scurs către firmele de partid. Nu aş face ce zice dl Huszar, să iau un credit pe care să-l plătească tot cetăţenii, aşa cum face şi dl Bolojan. Cetăţeanul plăteşte întotdeauna eşecurile, minciunile şi construcţiile faraonice ale unor politicieni ce vor să-şi lase scrijelit numele în istoria unor oraş şi apoi vor pleca la Bucureşti şi ne vor lăsa cu datorii pe care le vom plăti noi şi copiii noştri.
Candidata Adelina Coste (PSD) a refuzat să pună întrebări contracandidaţilor din dezbatere, în semn de protest faţă de lipsa de la dezbatere a primarului Ilie Bolojan. „Nu vreau să pun întrebări contracandidaţilor prezenţi, pentru că actualul primar se află pe cai mari şi nu ne respectă nici pe noi, nici pe orădeni”, şi-a motivat Coste decizia.
ZATYKO GYULA (PPMT), întrebări:
Pentru Huszar Istvan (UDMR), făcând referire la criticile aduse de UDMR la adresa PPMT: Dacă Huszar consideră că apariţia PPMT a făcut mai mult rău, când de fapt, crede Zatyko, acest partid – PPMT – a adus democraţia de a alege în sânul comunităţii maghiare?
Istvan Huszar: Da, aşa cred pentru că acest partid s-a înfiinţat s-a divizat dintr-un alt partid. Datorită acestui partid, noi (UDMR – n.red.) am pierdut un loc în Consiliul Local. Reacţia lui Zatyko: Atunci şi românii ar trebui să aibă un singur partid?
Pentru Adelina Coste (PSD): Partidul dvs. a mutat Finanţele şi Vama din Oradea şi le-a dus în Cluj? Suferă antreprenorii. Este aceasta o măsură bună, iar dacă crede că nu, ce ar putea face Coste pentru readucerea la Oradea a acestor instituţii?
Adelina Coste: Nu e o măsură bună, dar nu e o temă a alegerilor locale, ci pentru alegerile parlamentare. O să vorbesc cu parlamentarii PSD din Bihor, pentru a putea face o iniţiativă legislativă în acest sens. Reacţia lui Zatyko: Nu e temă a alegerilor locale, dar se reflectă asupra orădenilor.
HUSZAR ISTVA N (UDMR), întrebări:
Pentru Herchi Ştefan (ALDE), dacă ştie Herchi ştie de proiectul geotermal pentru cartierul Nufărul demarat şi, susţine Huszar, blocat de Ministerul Economiei, cu care PMO se află în proces şi dacă ştie Herchi şi de proiectul geotermal racordul PT 902 şi realizarea unui puţ de repompare a apei geotermale?
Herchi Ştefan: Ştiu, din păcate locuiesc în Nufărul, din păcate din perspectiva termoficării. Vina nu este doar a ministerului, ci şi a Primăriei, care nu şi-a făcut temele la timp. Reacţia lui Huszar: Am dat ministerul în judecată. Reacţia lui Herchi: Dacă un funcţionar (din Primărie) nu-şi face treaba, noi stăm şi aşteptăm să vină ploaia?
Pentru Horea Vuşcan (PMP): Ce pregătire profesională aveţi?
Horea Vuşcan: Dacă mă gândesc bine, am terminat vreo şase facultăţi. Nu ştiu câte am terminat în semestrul II şi I, una singură cred că are diplomă, dar nu ştiu cât m-am ocupat eu de ea. Înainte să fac politică, am făcut câteva milioane de euro. Ceea ce face din mine, la fel cum face din Steve Jobs şi din top 10 oameni cei mai bogaţi din lume, ne face să avem un CV mult mai bun decât cei care intră în politică să se îmbogăţească. Am făcut o firmă cu milioane de euro cifră de afaceri, am făcut export, angajări, fapte civice, donaţii. Azi sunt fericit, fericirea mea este alături de soţie, familie, colegii din firmă. Reţeta mea este de a fi fericit în Oradea.
Pentru Zatyko Gyula (PPMT): Cum aveţi de gând să conduceţi Primăria Oradea din Biharkeresztes, Ungaria?
Zatyko Gyula: Am domiciliul stabil în Oradea şi o casă în Biharkeresztes. Trăiesc în Oradea de dimineaţa până seara şi mă culc la Biharkeresztes. Dacă urc pe dealurile Oradiei sau merg în Sînmartin, e totuna. Trăim în Uniunea Europeană.
Pentru Adelina Coste (PSD): Credeţi că Oradea trebuie să devină un oraş la fel de scump ca şi Cluj?
Adelina Coste: Dacă în Oradea nivelul de salarizare ar fi ca şi cel din Cluj, da, mi-aş dori ca şi costurile să fie ca şi cele din Cluj. Reacţia lui Huszar: Să ne gândim să dezvoltăm o axă spre Debreţin, pentru că distanţa ar fi de 50 km, dacă se va finaliza autostrada. Nu putem concura cu Cluj, nici dacă înghiţim întreaga zonă metropolitană. Dau exemplul Timişoarei şi Aradului, care au devenim împreună un pol de dezvoltare. Aradul are un aeroport cargo, iar Timişoara un aeroport internaţional pentru călători.
HOREA VUŞCAN (PMP), întrebări:
Pentru Adelina Coste (PSD): Aţi făcut parte din PDL, aţi militat pentru preşedintele Traian Băsescu, aţi fost un membru activ împotriva PSD. Aţi fost subprefect în guvernarea Boc şi acum sunteţi candidatul PSD la Oradea. Când aţi greşit, când aţi făcut campanie împotriva PSD şi a ideilor socialiste sau acum, când candidaţi pentru PSD şi socialişti?
Adelina Coste: De opt ani fac o Opoziţie clară administraţiei PNL. PSD a fost singurul partid mare care mi-a oferit şansa de a face acest lucru în continuare. Sunt un politician cu coloană vertebrală. Şi dl Vuşcan a fost în PSD. Am fost singura din Prefectură care a atacat în instanţă regulamentul de funcţionare a parcărilor galbene, cele de două ore. Am atacat în instanţă taxa pe faţadele caselor oamenilor. Am fost o voce clară a Opoziţie împotriva administraţiei PNL atât cât am fost în PD şi acum, că sunt în PSD.
Pentru Ilie Bolojan (PNL), în lipsa acestuia: Sunt 60.000 mp de terenuri donate în Oradea. Foarte multe terenuri luate cu forţa, pe care Primăria Oradea le solicită abuziv cetăţenilor. Am dat în judecată Primăria, pentru că sunt acţiuni neconstituţionale. La fel, eutanasierea câinilor este declarată neconstituţională. Cine are dreptate, Ilie Bolojan când spune că donaţiile rămân valabile sau Constituţia României, care spune că proprietatea e garantată?
Cu acordul lui Vuşcan, răspunde Adelina Coste: Un răspuns care există pe internet. Am petrecut două zile în arhiva Tribunalului şi pe rol sunt foarte multe acţiuni. În spate sunt acei oameni care protestează, iar răspunsul dlui Bolojan este acesta: cât timp voi fi eu primar, eu, Ilie Bolojan, donaţiile vor continua. Reacţia lui Vuşcan: Pentru că aveţi pe undeva ideile noastre, vă aşteptăm lângă noi după alegeri, în PMP. Reacţia lui Coste: Nu sunt un traseist. Am intrat în PSD dintr-un partid care a murit şi am încredere în PSD.
Pentru Huszar Istvan (UDMR): În contextul scandalului cu privire la faptele de corupţie ale preşedintelui UDMR, Alexandru Kiss făptuite împreună Beniamin Rus, patronul Selina-Trameco, iar firma Isoplus, unde aţi fost administrator are relaţii contractuale cu Trameco şi Selina şi a introdus în Oradea ţevi de sute de miliarde de lei vechi; având în vedere dosarele din instanţă unde Kiss şi Rus sunt acuzaţi de fapte de corupţie, cum veţi putea garanta că nu veţi călca pe urmele dlui Kiss?
Huszar Istvan: Nu calc pe urmele nimănui. Dar, dacă tot aţi ridicat această întrebare, dânşii au fost judecaţi? Pentru că, din câte ştiu, dvs. aveţi trei ani cu suspendare. Reacţia lui Vuşcan: Cu siguranţă există o tragedie regretabilă în viaţa mea, moment tragic pentru toată lumea, a fost o întâmplare nefericită. Dar faptele de corupţie nu sunt o întâmplare şi sunt transpartinice, şi se vede că este corupţie şi în UDMR. Reacţia lui Huszar: Fiecare va răspunde de faptele lui.
Pentru Herchi Ştefan (UDMR): Pe cine vreţi să convingeţi, pe nostalgicii comunişti actuali votanţi PSD, de ideile dvs. liberale, sau pe liberali să voteze un fost propagandist comunist? Herchi Ştefan: Din ambele categorii. Reacţia lui Vuşcan: Se pare că şi PNL şi PSD vor pierde voturi. Reacţia lui Herchi: Asta urmărim.
PARTEA A III-A Întrebări din public pentru candidaţi
Întrebare de la cetăţeanul Soare Viorel – De ce nu avem gaz în Oradea? Care este motivul şi care sunt speranţele pentru a avea gaz în toată Oradea, nu doar la CET?
Coste (PSD): Am propus o regândire a posibilităţii de reacordare, eliminând acea racordare la sistemul centralizat, dând posibilitatea cetăţenilor să opteze singur. Ideal ar fi o îmbinare între gaz şi geotermalism. Până acum am fost intoxicaţi cu CET-ul pe cărbune şi acum aşteptăm să vedem cât va fi factura la încălzire.
Vuşcan (PMP): Îmi aduc aminte că dl Ovidiu Mureşan, fostul viceprimar PSD a avut aceleaşi idei, dar i-au trecut ideile când a trecut în PNL. Nu doar gaz ne trebuie în Oradea. Piaţa termiei trebuie liberalizată: trebuie să avem gaz, peleţi, pompe de căldură şi energie geotermală. Motivul pentru care nu avem azi piaţă liberă este unul singur: pentru că primarul Ilie Bolojan are o gândire profund comunistă care întreţine monopolurile de stat precum CET şi nu lasă piaţa liberă să se dezvolte în Oradea, în care cetăţeanul să-şi aleagă singur modalitatea de încălzire. Direcţia dată de Primărie este scumpă, favorizează nomenclatura de partid şi este extrem de poluantă.
Herchi (ALDE): Atunci când s-a făcut magistrala de gaz ce venea din nordul ţării până la Arad, Oradea a fost ocolită. A fost o decizie politică a fostei conduceri comuniste a oraşului. Azi, avem o situaţie de monopol, cum zice dl Vuşcan. Primăria se scuză, spunând că ea nu poate să oblige Distrigaz Vest să bage gaz în tot oraşul, zicând că e investiţia lor. E un punct de vedere greşit şi cred că acest monopol să fie spart şi lăsate şi alte firme, să fie adusă conducta de gaz până în faţa casei omului şi omul să poată opta dacă vrea să-şi bage gaz sau nu.
Zatyko (PPMT): A fost o perioadă când la cârma judeţului a fost dl Kiss. Dacă citiţi din documentaţia DNA, veţi vedea câţi bani a scos din cărbunele respectiv. Normal că nu a vrut gaz în oraş. Au fost oameni sus puşi care au avut interesele proprii şi oamenii au avut de suferit.
Huszar (UDMR): Vă rog să faceţi o plimbare de la restaurantul Butoiul de aur până la magazinul Crişul şi să vedeţi câte ştuţuri de gaze naturale sunt libere, în sensul că nu au contor. Reţeaua principală este trasă pe Republicii, dar locatarii nu au vrut să se racordeze. Nu sunt convins că pe termen lung gazul este o soluţie şi nicidecum în blocuri. Am locuit la etajul IV şi nu aş vrea să deschid să intre aer şi, în schimb, să intre în apartament gazele evacuate de la etajul III.
Întrebare de la cetăţeanul Costel Moza: V-aţi gândit careva să vă uniţi forţele în a-l contracandida pe actualul primar? Mai ales că niciunul dintre candidaţi nu va putea conduce singur Primăria.
Huszar: Mi-am propus să fiu primarul tuturor, nu numai al celor de etnie maghiară.
Coste: Da, vreau să fiu primar al tuturor orădenilor şi sunt candidatul celui mai mare partid, PSD.
Zatyko: Nu s-a răspuns la întrebare. Nu s-a gândit nimeni să se pună la masa tratativelor un singur candidat, să fim sinceri. Cel puţin din partea noastră nu.
Vuşcan: Eu chiar m-am gândit. Dar oare ce să-i propun dlui Istvan, pentru că s-ar supăra dl Kiss şi afacerile din UDMR. Vroiam s-o întreb pe dna Adelina Coste, dar a zis că vrea să se limiteze la două partide din care să facă parte, să nu ajungă şi la al treilea. Vroiam să-l întreb şi pe dl Herchi din ALDE, pentru că are o viziune tot mai liberală, dar a zis că nu vrea să-i dezamăgească pe foştii propagandişti.
Herchi: Nu am o vedere din ce în ce mai liberală. ALDE este singurul partid liberal din România şi eu am plecat din PNL pentru că a încetat să mai fie un partid liberal. Din punctul de vedere al ALDE, pentru noi aceasta este prima încercare a forţelor şi vrem să vedem de ce suntem în stare. De aceea nu ne-am gândit la nicio înţelegere şi alianţă.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor din Bihor le-a adresat o provocare candidaţilor, cerându-le să semneze un angajament scris pentru dezvoltarea învăţământului preuniversitar din Bihor. Angajamentul a fost înmânat candidaţilor în cadrul dezbaterii, după care acestora li s-a cerut să reacţioneze la provocare:
Huszar: Pe mine m-au contactat deja şi îl semnez fără a pune condiţia să fiu primar. Chiar am adus îmbunătăţiri în momentul de faţă şi noi subvenţionăm 50% pentru aceşti elevi, dar Consiliul Local poate decide ca această subvenţie să crească până la 100% (la transportul în comun – n.red.).
Coste: Da, şi eu am semnat această scrisoare de angajament, ţinând cont că educaţia este o prioritate a PSD, noi am iniţiat acordarea de burse pentru elevi, pentru merite deosebite, dar propunerea nu a trecut în Consiliul Local. Noi am propus ca reducerea de 50% pentru transportul în comun să fie pe întreaga perioadă a anului calendaristic, nu doar pe perioada anului şcolar.
Zatyko: Fără doar şi poate. Resursa noastră cea mai importantă este tineretul, care trebuie şlefuită. Ne dorim ca tineretul să rămână acasă.
Vuşcan: Aveţi cele mai bune intenţii, dar din păcate vezi lucrurile aşa cum ni le-a lăsat PSD. În campania electorală orice politician poate să promită orice. Sunt hârtii care ajung la coşul de gunoi şi hârtia suportă orice. Ce fac eu: la mine la firmă vin studenţi şi fac bani. Dacă sunt suficient de buni, rămân la mine la firmă. La mine oamenii chiar învaţă şi câştigă experienţă. Aceste promisiuni se fac pe banii cui? Există o problemă alternativă: şcoala trebuie să fie privatizată şi sistemul de învăţământ total schimbat. Avem absolvenţi ce merg să lucreze la Mc Donald s.
Herchi: Aţi cam dat-o în bară. Sunt profesor şi sunt un tip cam riguror. La un examen, aceasta ar însemna maximum un 5. Apreciez buna intenţie, dar asemenea angajamente nu ţin nici de primar, nici de Primărie. E un mic talmeş balmeş, ca urmare răspunsul meu este „nu”.
Întrebare de la cetăţeanul Teodor Ciuciui
Ce parteneriat veţi avea împreună cu asociaţiile non-profit care prestează servicii sociale? Le veţi anunţa de nevoile reale ale oraşului în privinţa acestor servicii sociale? Primăria trebuie să se ocupe? Cum le veţi încuraja? Le veţi oferi scutiri de impozite?
Herchi: Ce înţelegem prin organizaţii sociale. Societatea civilă a fost demonetizată prin tot felul de ONG-uri, unii apără trei broaşte, alţii patru lilieci şi sunt mari reprezentanţi ai societăţii civile. Ar trebui să facem o selecţie. Evident că Primăria trebuie să conlucreze cu aceste ONG-uri pentru că sunt foarte mulţi oameni cu probleme sociale grave şi nimeni nu îi ajute. Primăria ar trebui să fie un moderator. Cel mai important ajutor ar fi să asigurăm sedii cu chirii moderate sau chiar fără chirie, să conlucrăm cu ei. Sunt foarte multe probleme sociale. Văd ca parteneriat şi mai puţin cu bani, deoarece Primăria nu poate acorda asemenea sprijin.
Vuşcan: Sunt oameni care stau la cozi pentru pensii, pentru o porţie de mâncare. Principalul lucru pe care un stat trebuie să-l facă este să creeze un mediu care să favorizeze dezvoltare, iar în clipa în care tu, ca stat, începi să-i dai unui om câtuşi de puţin, el se va limita acolo. Tu trebuie să-i creezi un mediu în care el să înceapă să muncească, să se dezvolte, să-i laşi demnitatea de a nu cerşi gratuitatea la transportul în comun sau subvenţia la încălzire.
Zatyko: Primăria nu ar trebui să ajute cu bani, ci să fie catalizatorul celor care doresc să ajute în funcţionarea oraşului, doresc să participe la diferite activităţi.
Coste: Cele din mediul social trebuie să fie acreditate de ASCO. Primăria ar putea să acorde spaţii pentru desfăşurarea activităţilor. L-aş întreba pe dl Vuşcan: din miliardele pe care le are, cât a donat ONG-urilor? Eu în fiecare an am donat cei 2% unui ONG din Oradea, pentru că am beneficiat de serviciile acestuia când mama mea era pe patul de moarte şi mulţumesc că ele există. Reacţia lui
Vuşcan: În cazul ideologiei mele, dacă vrei s-o ajuţi pe cineva, chiar poţi s-o faci, fără să te oblige nimeni. Am plantat zeci de mii de arbori. Am dus ajutoare la mii de familii, în comunităţile de romi şi i-am învăţat să muncească, astfel încât în faţa casei lor să fie curat. Deci nu dăm gratuităţi, nu trebuie să dăm peşte, ci să-i învăţăm pe oameni să pescuiască.
Huszar: Când s-a votat creşterea chiriilor pentru spaţiile utilizate de ONG-uri, grupul UDMR a avut o propunere petinentă – partidele şi organizaţiile ce au venituri să rămână la 5 lei/mp, organizaţiile profesionale să crească la 3 lei, iar ONG-uri cu activităţi sociale şi membrilor UAP să fie 1,5 lei/mp. Propunerea nu a trecut, dar aceasta nu înseamnă că dacă voi putea constitui o majoritate, nu o vom face. Reacţia Adelinei Coste: PSD a fost alături de dvs (UDMR), dar PNL nu a votat propunerea.
Întrebări din online:
Mudura Ioana: Stimaţi candidaţi, ce v-aţi propus să faceţi pentru a creşte salariile orădenilor?
Vuşcan: Este extrem de simplu. Scăzând taxele şi impozitele, cresc salariile. Vor veni alţi investitori în Oradea şi se vor bate pe forţa de muncă. Cu cât mai multe firme în Oradea, cu atât vor fi salariile mai mari pentru orădeni. Aşadar, răspunsul este piaţă liberă şi concurenţă.
Herchi: Eu aş miza pe o altă variantă. Aducerea în Oradea a unor firme mari, care să se ocupe de domenii cum sunt cele care aducă o valoare adăugată mare la preţul de cost. Astăzi, firmele noi care au venit în zona industrială a oraşului fac ce făceau făbricuţele noastre de confecţii şi încălţăminte. Adică lohn. Adică dau numai manoperă. Iar acei sute şi mii de oameni trăiesc doar numai salariul minim pe economie. Ar trebui aduse firme mari, pe care noi le-am pierdut, cum au fost Mercedes, Suzuki, Audi care şi-au stabilit locaţiile în Ungaria.
Zatyko: Eu propun să ajutăm întreprinderile mici şi mijlocii. Să le dăm 1.500 mp în zona industrială. Acum se dă doar 6.000 mp, care este foarte mult pentru un IMM. Iar firmele să vină cu grad de prelucrare cât mai mare, pentru că atunci salariile sunt mai mari.
Coste: Da, o scădere a taxelor ar duce la creşterea salariilor. Firmele din parcul industrial aduc un aport la bugetul local de 2,7%, ceea ce ne face să ne îndreptăm către IMM-urile locale, care reprezintă motorul economiei locale. Şi ar trebui făcută o selecţie a firmelor ce vin în parcul industrial. Primăria Oradea le acordă facilităţi pe terenuri. Cei ce vin din afară plătesc 5 euro/mp, iar IMM-urile locale sunt supuse la licitaţie şi plătesc câte 25-30 euro/mp. Haideţi să ne întreptăm către IMM-urile locale.
Huszar: În 2008, UDMR a propus reducerea impozitului pe proprietatea persoanelor juridice de la 1,6%, până la 0,9%. Acum suntem la 1%. (Face referiri la cifrele din pliantul electoral al lui Zatyko, afirmând că acolo, candidatul PPMT face o confuzie între impozitatea pe proprietatea persoanei juridice şi impozitarea pe imobilul cu destinaţie mixtă. Reacţia lui Zatyko: Nu m-aş mândri cu acel 1%, dar modul de calcul a crescut, iar valoarea imobilelor a crescut foarte mult).
Razvan Puia: Pentru o mai bună reprezentare şi prioritizare a investiţiilor şi proiectelor, sunteţi dispuşi să consultaţi în prealabil orădenii, prin intermediul unei platforme online, cu privire la proiectele majore pe care administraţia locală le va face?
Candidaţii Coste, Zatyko, Herchi şi Vuşcan s-au arătat de acord cu propunerea de transparenţă maximă. Viceprimarul Huszar a precizat că „toate materialele de pe ordinea de zi (a Consiliului Local – n.red.) sunt pe site-ul Primăriei”.
Bogdan Pintea: Vuşcan, de unde ai face rost de bani pentru modernizarea oraşului?
Vuşcan: Statul are rol de arbitru, dar când Statul este şi prestator de servicii, cum îl vede primarul Bolojan – face ştranduri, concurează privaţii, face hosteluri, concurează privaţii, face hale, concurează privaţii, face transport, concurează privaţii – aceasta înseamnă, ca şi în fotbal, că ai echipa de fotbal, ai şi arbitrul şi ghiciţi pe cine impozitează: echipa împotriva căreia munceşte! Statul trebuie să fie arbitru: toare regiile din subordinea Primăriei trebuie privatizate, dar nu pentru a crea monopol privat, ci pentru concurenţă.
Daniel Porumb: Cum veţi sprijini sportul de performanţă şi sportivii care aduc rezultate şi faimă pentru Oradea?
Zatyko: M-aş referi şi la sportul de masă, pentru că tinerele talente de acolo apar. Poate că două bazine pentru înot nu ar strica, în Rogerius şi Nufărul. Ar trebui găsiţi investitori în sportul de performanţă, poate că dacă Primăria ar contribui, alături de un investitor, ar fi măsura cea mai potrivită.
Huszar: Este necesară reabilitarea pistei de atletism de la LPS Bihorul – Stadionul Tineretului, iar proiectul realizării unui bazin didactic la LPS este depus la Compania Naţională de Investiţii. Grupul UDMR a iniţiat acum şapte ani de a duce elevii de clasa a II-a la iniţiere. În 2011 – 2012, am avut un program, am iniţiat ca toţi elevii de clasa I şi clasa IV să fie duşi la medici, pentru vizite medicale. Din păcate, după 2012, acest program de screening medical nu a mai continuat.
Coste: PSD susţine şi sportul. PSD a iniţiat proiectul construcţiei primei săli polivalente din fonduri 100% de la stat, prin CNI. Nu trebuie să uităm cum actuala administraţie a îngropat brandul nostru, iar echipa de fotbal FC Bihor trebuia să existe în continuare.
Vuşcan: Daniel Porumb, prietene, îmi aduc aminte că în copilărie ne jucam împreună şi că ai făcut polo de performanţă. Îmi spuneai că salariile sunt foarte mici, la sportivi. Azi, performerii din Oradea şi-au aşteptat bonusurile poate chiar şi un an de zile. Dar sportul poate fi eficient, poate fi o afacere bună. În sport poţi creşte elite cu care să te mândreşti. Dar sportul, aşa cum este practicat în Oradea nu poate fi eficient. Pentru că în loc să ne angajăm la echipele de baschet, polo şi judo copiii noştri din Oradea, unde să ne uităm la ei de plăcere, angajăm sportivi cu 3.000 – 5.000 de euro pe lună salariu şi ne întrebăm de ce sportul din Oradea nu este eficient şi de ce nu avem elite pe care să le promovăm. Pentru că nu sunt bani.
Herchi: Nu avem baze sportive în Oradea. Nu ne trebuie stadion de 30.000 de locuri. Va fi gol. Sau sală polivalentă de 5.000 de locuri. Nu avem o sală pentru ca boxerii să se antreneze. Nu avem o sală de sport pentru halterofili, pentru scrimă, sporturi care au adus Oradiei faimă. Nu este nimic în Oradea. Stadionul Tineretului este în prăbuşire. Este o clădire – monument istoric pe terenul căreia Iolanda Balaş a făcut record naţional şi nu are o pistă la nivel european. Astea sunt problemele sportului orădean şi dacă vom avea baze sportive, din acestea mici, în toate cartierele şi vor merge copiii noştri să facă sport, vom avea şi sport de performanţă.
Dezbatere cu candidații la Consiliul Județean Bihor
Partea I
Partea II
Citiți principiile noastre de moderare aici!