Într-un răspuns formulat către co-preşedinţii PNL Bihor, Gavrilă Ghilea şi Cornel Popa, prefectul Claudiu Pop arată că alegerea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Bihor s-a făcut legal, în ciuda acuzelor liberalilor, care susţin că s-a violat secretul votului. În esenţă, Prefectura Bihor arată în răspunsul său că pentru alegerea noii conduceri a CJ Bihor s-a asigurat logistica necesară votului secret, iar dacă aleşii judeţeni nu au ţinut să voteze secret, acest aspect deja trebuia să fie în grija preşedintelui de şedinţă. De asemenea, se arată în răspuns că dacă ar fi fost împiedicat să voteze secret, orice consilier judeţean ar fi putut reclama. Ceea ce nu s-a întâmplat. „Niciunul dintre consilierii judeţeni nu au reclamat faptul că a fost împiedicat să-şi exprime votul secret, ceea ce înseamnă că au fost îndeplinite condiţiile legale”, le transmite liberalilor prefectul Claudiu Pop. De altfel, prefectul arată, o dată îndeplinite condiţiile desfăşurării votului secret, nici măcar nu există un regulament intern al CJ Bihor care să prevadă procedura efectivă în cazul votului secret. Prefectura face referiri la „incidentele din timpul desfăşurării votului, care nu pot fi negate, date fiind imaginile şi relatările din mass-media” şi apreciază că „este în responsabilitatea celor în grija cărora s-a organizat şi desfăşurat votul şi, totodată, au asigurat ordinea şi respectarea regulamentului şedinţei în conformitatea cu prevederile art. 10 din OG nr. 35/2002 – preşedintele de vârstă – să constate în ce măsură acestea au fost de natură să vicieze în vreun fel rezultatul votului”.
„În lipsa unor prevederi legale exprese care să reglementeze clar şi fără echivoc procedura de organizare şi desfăşurare a votului secret în cazul acestor alegeri indirecte” şi fără un regulament intern al CJ Bihor cu prevederi în acest sens, prefectul Pop face paralele între procesul de votare de la CJ Bihor şi cel al alegerilor, indicând că supravegherea votului a căzut în sarcina preşedintelui de şedinţă – Szabo Ştefan Gheza (UDMR), consilierul judeţean cel mai în vârstă – şi a comisiei de validare, constituită din reprezentanţi ai partidelor. „Rolul prefectului în cadrul acestei şedinţe s-a încheiat odată cu predarea conducerii şedinţei către preşedintele de vârstă, după ce s-a asigurat că toate cele necesare exercitării dreptului la vot au fost asigurate”, transmite prefectul în răspunsul său. De altfel, Prefectura a şi acordat deja viza de legalitate Hotărârii Consiliului Judeţean privind alegerea preşedintelui, respectiv a vicepreşedinţilor CJ Bihor.
Scene ca-n Caragiale
Reamintim că alegerea preşedintelui CJ Bihor s-a făcut cu scandal, săptămâna trecută, liberalii părăsind sala după ce au reclamat neasigurarea secretului votului. Cu Mircea Mălan şi Dacian Foncea în frunte, PNL a reclamat faptul că votul la masa de plen, urmat de introducerea buletinelor în urnă, fără deplasarea la cabina de vot, ar fi fost nelegal, întrucât în acest mod consilierii nu au mai putut vota realmente secret. Consiliera PSD Anamaria Tiron a fost cea care le-a înmânat consilierilor judeţeni buletinele la masă, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, invocând o cutumă a Consiliului Judeţean, în acest sens.
Marţea trecută, sala mare a Consiliului Judeţean a fost martora unor scene incredibile, cu consilierii judeţeni îmbrâncindu-se între ei. În cele din urmă, consilierii judeţeni PNL au părăsit sala, în semn de protest faţă de votul la masă exercitat de colegii lor din PSD, UDMR şi ALDE. Astfel, fără ca liberalii să mai voteze, preşedinte al CJ Bihor a fost ales Pasztor Sandor (UDMR), iar vicepreşedinţi Ioan Mang (PSD) şi Traian Bodea (UDMR). Din postura de perdant al cursei pentru şefia CJ Bihor, Mălan i-a acuzat pe liderii alianţei majoritare că, procedând aşa, au arătat nu au încredere în colegii lor, iar Mang a afirmat că prin atitudinea lor, liberalii au demonstrat că nu ştiu să piardă. Alianţa majoritară PSD-UDMR-ALDE de la CJ Bihor are un singur vot în faţa liberalilor trimişi în Opoziţie: 18 consilieri PSD-UDMR-ALDE faţă de 17 PNL. Ceea ce face ca vremurile la Consiliul Judeţean să devină cu totul interesante.
Citiți principiile noastre de moderare aici!