„Ea se realizează după o procedură standard bine stabilită şi este o măsură activă de combatere a şomajului, care asigură creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale, prin iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor în căutarea unui loc de muncă, în vederea realizarii mobilitatii şi (re)integrării acestora pe piaţa forţei de muncă”, a subliniat directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba.
Cursuri în 2017
În anul 2017, AJOFM Bihor a organizat un număr de 30 programe de formare profesională pentru un număr total de 586 de persoane, din care 392 femei. De asemenea, pe parcursul anului 2017 au fost continuate opt programe de formare profesională demarate în anul 2016 pentru un număr de 150 de persoane. Astfel, 736 de persoane au fost cuprinse în programe de formare profesională pe parcursul anului 2017. În total, în 2017 au fost organizate zece cursuri de perfecţionare/specializare, 20 de cursuri de calificare/recalificare şi opt cursuri de iniţiere.
Conform Planului de formare profesională realizat pe anul 2017, structura persoanelor care au participat la programele de formare profesională se prezintă după cum urmează: pe categorii de beneficiari: şomeri indemnizaţi – 519 persoane; şomeri neindemnizaţi – 217 persoane. Pe forme de pregătire profesională, 135 de persoane au participat la programe de iniţiere, 363 de persoane la programe de recalificare şi 238 de persoane la programe de specializare.
Pe categorii de vârstă, structura celor care au participat la cursuri este următoarea: 334 de persoane sub 25 de ani; 142 de persoane cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani; 143 de persoane cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani şi 117 persoane cu vârsta peste 45 de ani.
În ceea ce priveşte nivelul de studii al persoanelor care au participat la cursurile de formare profesională, 126 de persoane au urmat cursurile primare, gimnaziale sau profesionale; 487 de persoane sunt absolvente ale cursurilor liceale sau postliceale şi 123 de persoane au terminat o facultate.
Structura cursurilor de formare profesională în funcţie de numărul celor care le-au absolvit este următoarea: 35% – inspector resurse umane; lucrător în comerţ – 16%; agent vânzări – 16%; agent de securitate – 6%; frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist – 5%; competenţe comune comunicare în limba germană – 5%; cofetar – 3%; lucrător în confecţii din piele şi înlocuitori, mecanic auto, maseur, bucătar, fotograf, competenţe informatice – câte 2%.
Cursuri în 2018
Pentru acest an, AJOFM Bihor are în plan organizarea a 34 de cursuri de formare profesională, în care vor fi cuprinşi 618 şomeri. Astfel, vor fi organizate două cursuri pentru agenţii de securitate, în care vor fi cuprinse 50 de persoane. A
lte 60 de persoane vor urma cele patru cursuri de agenţi de vânzări. 15 persoane vor fi pregătite în cursul de barman şi 20 de persoane în cursul de bucătar. 28 de persoane vor fi cuprinse în două cursuri de competenţe comune de comunicare în limba germană şi 20 de persoane într-un curs de confecţionare articole textile.
Pentru confecţionerii cablajelor auto se vor organiza trei cursuri, acestea fiind urmate de 60 de persoane. Zece persoane vor urma cursul de fotograf, iar zece persoane cursul de instructor de fitness.
Pentru persoanele care vor să înveţe meseria de frizer va fi organizat, de asemenea, un curs cu 15 locuri, iar pentru îngrijitori bătrâni la domiciliu, un curs cu 20 de locuri. 100 de persoane vor fi cuprinse în cele patru cursuri de inspector resurse umane şi 120 de persoane în cele şase cursuri de lucrător în comerţ.
Pentru lucrătorii în mecanica agricolă se va organiza un curs cu 15 locuri, iar pentru ospătari tot un curs cu 15 locuri. Şomerii care doresc să se angajeze într-o patiserie vor avea la dispoziţie un curs de 15 locuri. Pentru alte două meserii cu foarte mare căutare pe piaţa muncii se vor organiza, de asemenea, cursuri de formare profesională. Este vorba de stivuitorişti – un curs cu 20 de locuri şi sudori – un curs cu 15 locuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!