Perioada de stat acasă a însemnat pentru elevii și profesorii Colegiului Național ,,Samuil Vulcan” inițial continuarea întâlnirilor didactice pe grupurile claselor, pe Zoom – platformă de interacțiune în timp real, cu video și text, iar apoi pe platforma Google Classroom. Găzduită de site-ul școlii, platforma a fost configurată de către doamna director Mihaela Ilieș și domnul profesor Marius Budo, având peste 800 de utilizatori.
În acest sens, un mesaj important a venit din partea doamnei director, prof. Mihaela Ilieș: ,,Dragi elevi, sper că atât voi, cât și familiile voastre, sunteți bine. În această perioadă dificilă găsiți-vă refugiul în cărți, în a vă împărtăși gândurile părinților voștri, în a-i ajuta pe aceștia la treburile gospodărești. Sunt atâtea lucruri pe care acum le puteți face. Așa cum știți, avem o platformă cu ajutorul căreia realizăm cursuri online. Noi, dascălii, suntem aici să vă sprijinim, să vă susținem. Dacă aveți nevoie de susținere, nu ezitați să cereți ajutorul. Fiecare dintre noi suntem dispuși să răspundem nevoilor voastre emoționale care pot decurge din această situație de criză. Și pentru noi este ceva nou, dar noi am fost formați ca educatori, ca modelatori ai minților, dar și ai sufletelor voastre. Vă doresc tuturor să găsiți oportunitatea de a crea momente frumoase alături de familiile voastre, să fiți sănătoși și să aveți puterea necesară să treceți peste această încercare. Stați acasă și nu uitați nici de școală. Cunoașterea înseamnă putere, școala vă oferă cunoaștere, deci, școala vă dă putere!”
Școala altfel online
La CN ,,Samuil Vulcan” Beiuș a fost aleasă pentru Școala altfel – săptămâna 30 martie – 3 aprilie. Anul acesta au avut loc tot felul de activități desfășurate acasă și/sau online. Au avut loc vizionări de filme, de materiale video pe diverse teme: orientare școlară și profesională, artă și cultură, educație STEM, nutriție sănătoasă și sport, lectură și literatură (pe lângă temele propuse, doamna profesoară Elena Ojică, a postat zilnic Cercul poeților dispăruți, atrăgând atenția elevilor și antrenându-i în discuții, evocându-l pe poetul beiușean Gheorghe Pituț, care ar fi împlinit 80 de ani în 1 aprilie), natura și mediul înconjurător, responsabilitate și spirit civic, educație financiară și educație pentru sănătate, materiale ușor accesate prin linkurile utile puse la dispoziție pe platformă de către diriginți și doamna consilier educativ Alina Bornuz, din lista întocmită și transmisă în județ de către doamna inspector școlar Daniela Sopota – ISJ Bihor.
A continuat și campania #CNSVpentruNOEL pentru adunarea de fonduri pentru NOEL, băiețelul din Marghita, bolnav de SMA1, despre care s-a mai scris în Bihon.ro&JurnalBihorean, prin susținerea canalului de youtube NOELSMA1 TV și postarea de videoclipuri de către corul școlii, condus de prof. Gabriela Vescan, prin strângerea de dopuri și capace de plastic, susținut de CSE și acțiunea BORCANULluiNOEL (borcanul cu mărunțiș) propusă de prof, Claudia Buran și susținută de părinți. În această perioadă, consilierul școlar, psiholog Andreea Vesa, vine în sprijinul elevilor pe Instagram cu pagina de Consiliere educațională și de către Consiliul Școlar al Elevilor CNSV cu Virtual Hugs și 30 de idei pentru 30 de zile de carantină.
Pe lângă aceste activități, sunt în desfășurare proiectul Erasmus+ Europa – Building New European Dream (coord. prof. Ilieș Mihaela) și trei noi proiecte Etwinning – Climate Action: to preserve natural and artistic heritage in a changing climate (coord. la nivel de școală Claudia Buran și Alina Popa), I am the world (coord. Ioana Lăcrimioara Rada) și Europe – respect for life. Say NO to spreading …, ultimul inițiat de către profesorii Claudia Buran, Denisa Fâșie și Cristina Dăngulea, în primele zile de stat acasă, ca un suport pentru cei implicați, dar și ca un schimb de experiență cu profesori și elevi din Italia, Bulgaria, Turcia, Ucraina, pe platforma Twinspace.
Dorul de școală, de fapt de a fi în comunitate se resimte, așa că profesorii și-au propus o întâlnire – concurs în curtea ,,virtuală” a școlii, adică pe grupul de facebook al Colegiului, care să strângă deopotrivă elevi de gimnaziu și de liceu, dar nefiind oprit accesul nici părinților, profesorilor și foștilor elevi vulcaniști. Astfel, joi – 2 aprilie 2020, pe CNSV, la concursul «Valori naționale, valori europene, valori universale» s-au întrecut 60 de persoane , în două runde de câte 10 întrebări formulate de către profesorii Silvia Șora, Claudia Buran, Gabriela Vescan, Natalia Heredea și Tamara Motorga.
,,Ideea concursului mi-a venit spontan, aveam pregătite activități individuale pentru elevi sau pe platforma școlii, dar îmi lipsea forfota coridoarelor și a curții plină de elevi – precizează prof. Claudia Buran, inițiatoarea concursului – așa că am anunțat concursul cu 40 de minute înainte pe grupul vulcaniștilor – CNSV. Am primit câteva întrebări de genul: Unde ne înscriem? și mi-am dat seama că va merita… forfota începea pe grup.
Cu întârziere de câteva minute, dar cu încadrarea în sfertul academic, am început. Un periplu prin versurile Imnului Național, ale Imnului Europei, cu descrierea steagului și precizarea sloganului UE, cu amintirea minunilor lumii antice, un tur prin Franța, Italia și Anglia (cu precizarea capitalei, a unor monumente, a fluviilor/râurilor și a formei de guvernământ pentru fiecare țară precizată), prin SUA, pe marile fluvii ale lumii – Nil, Amazon și Fluviul Galben, dar și pe Dunăre…, prin opera și viața lui Eminescu, prin operele genialilor Brâncuși, Enescu și Porumbescu, prin lumea instrumentelor muzicale, puțin prin lumea matematicienilor greci și cu amintirea unor concepte matematice … și câte și mai câte, ajungând chiar la marii producători de telefoane mobile din zilele noastre.
Timpul a trecut repede, abia am prins o pauză de 7-10 minute, după care am purces în runda a II-a cu întrebări tot mai complexe. Să vă spun că mi-a revenit zâmbetul pe buze? Că am ,«văzut» dincolo de ecranul laptopului, că am simțit bucuria celor care au știut să răspundă, agitația celor care au căutat pe internet, comentariile celor cârcotași, chibițatul de pe margine al foștilor elevi sau profesori?
Am cerut feed-back și am primit… și cererea de a mai face o rundă, chiar dacă vine vacanța… “ ne-a relatat prof. Claudia Buran.
Citiți principiile noastre de moderare aici!