Forfota a cuprins în dimineața zilei de luni, 11 septembrie, străzile Oradiei. Peste 90.000 de elevi din Bihor au revenit în bănci. Îmbrățișări, lacrimi de bucurie, flori, uniforme, dar și râsete și povești amuzante din vacanță. Astfel a început prima zi de școală pentru mulți copii din Oradea și Bihor.
[eadvert]
Alături de elevi au fost și mii de părinți. Cu toții au umplut, ieri dimineață, curțile școlilor, pentru a întâmpina cum se cuvine primul sunet al clopoțelului.
Cadrele didactice au început activitatea cu forțe proaspete, fiind convinse că anul acesta va fi încununat de multe realizări și premii.
Festivitatea de deschidere a început la ora 9:00, la aproape toate școlile din Oradea și din județ. Micuții din clasa pregătitoare au intrat timid în clase, pentru a-și cunoaste colegii și învățătoarele.
Mulți dintre colegii mai mari i-au întâmpinat cu poduri de flori și cu aplauze.
Tot astăzi, elevii și-au primit manualele, dar și orarul provizoriu pentru primul modul de școală.
Cancelariile unităților de învățământ au fost, de asemenea, pline de profesori și învațători, dar și de flori. Această atmosferă a existat în mai toate școlile din Oradea.
Elevii de liceu, la fel de gălăgioși precum cei mai mici, au început să-și povestească impresiile din vacanța mare. Chiar și cei mai mari s-au așezat în careu, în curtea școlii, unde au ascultat cuvintele de deschidere ale directorilor, precum și urările adresate de cadre didactice, de aleșii locali sau de reprezentanții Inspectoratului Școlar.
De asemenea, școlile și copiii au primit și binecuvântarea din partea preoților, care au oficiat un scurt „Te deum” cu ocazia începerii cursurilor.
De pe urma începerii anului școlar au profitat și barurile și terasele din apropierea unităților de învățământ, căci, după finalizarea activităților, liceenii s-au retras la un suc pentru a-și putea împărtăși mult mai bine impresiile și peripețiile din timpul vacanței de vară.
„Credem, ne străduim, reușim”
Școala Gimnazială nr. 16 din Oradea a intrat în noul an școlar cu peste 1.100 de elevi și cu toate clasele pregătite. 108 copii de la secția română și 25 de la secția maghiară au pășit pentru prima oară în școală, începând clasa pregătitoare.
Directorul Școlii nr. 16, prof. Cristian Bugle, le-a urat bun venit bobocilor și alături de învățătoare, le-a promis că aventura cunoașterii va fi una captivantă. Acesta le-a transmis părinților și elevilor că-și dorește o colaborare bună și fructoasă, încărcată cu rezultate și satisfacții profesionale și personale.
La Școala Gimnazială „Dacia”, copiii din clasa pregătitoare și cei din clasele a V-a au fost primiți într-un careu festiv. Restul au început anul școlar în clase, împreună cu învățătoarele și diriginții.
„Credem”, „ne străduim” și „reușim” au fost cuvintele în jurul cărora directorul Alin Novac-Iuhas și-a clădit discursul.
„Credem în noi înșine și în potențialul nostru extraordinar. Fiecare dintre noi are daruri și talente unice și prin încrederea în noi înșine, putem depăși limitele și ne putem îndeplini visurile. Ne străduim pentru că succesul nu vine de la sine. Trebuie să ne dedicăm, să muncim din greu și să fim determinați să depășim obstacole. Fiecare lecție, fiecare eșec sau dificultate pe care le întâlnim ne oferă o oportunitate de creștere și învățare. Reușim, pentru că prin credință și efort susținut, putem atinge obiectivele noastre. Fiecare pas înainte, fiecare reușită, mică sau mare, ne aduce mai aproape de visurile noastre și ne întărește încrederea în noi înșine”, le-a spus prof. Alin Novac-Iuhas elevilor.
Prof. Iulius Timar, directorul Colegiului Național „Onisifor Ghibu”, le-a spus celor peste 2.100 de elevi prezenți în curtea unității de învățământ că începutul unui nou an școlar, dincolo de momentul festiv și de bucuria pe care o trăiesc, le reamintește că a sosit clipa să mai urce o treaptă spre maturitate, spre cunoaștere.
La Liceul de Arte, prof. pentru învățământ primar Valeria Bunica și-a transformat copiii în mici exploratori și i-a invitat într-o nouă aventură, în clasa a II-a. La finalul călătoriei vor aduna în cufere comoara cunoașterii sub forma unor galbeni ai generozității, încrederii, înțelepciunii, prieteniei și în diamante, cele din urmă fiind calificativele de foarte bine și cunoștințele dobândite. Primul galben a fost oferit luni de dascălul de la clasă: galbenul prieteniei, sub forma unor bănuți de ciocolată. De el s-au bucurat atât părinții, cât și copiii. Pe urmă, micuții au fost îndemnați să persevereze pe calea cunoașterii, să aibă încredere în forțele proprii și să nu uite că cea mai de preț comoară se află în sufletul fiecăruia.
Redacțiile Jurnal bihorean și bihon.ro le doresc copiiilor mult succes în noul școlar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!