Fonduri europene nerambursabile prin intermediul PNDR 2014-2020 pot accesa producătorii care doresc să realizeze investiţii în procesarea produselor pomicole în vederea obţinerii băuturilor alcoolice.
Astfel, investiţiile destinate obţinerii băuturilor alcoolice pot fi efectuate doar de beneficiarii care se încadrează în definiţia microintreprinderilor conform Legii 346/2004 cu modificările şi completările ulterioare şi/sau în definiţia formelor asociative (grupuri de producători şi cooperative), potrivit Ghidului Solicitantului pentru submăsura 4.2a – Investiţii în procesarea/marketingul produselor pomicole.
Eligibile
Condiţia se consideră îndeplinită în baza informaţiilor din Studiul de Fezabilitate precum şi prin respectarea condiţiei de microintreprindere a tuturor categoriilor de solicitanţi cu excepţia formelor asociative (grupuri de producători şi cooperative).
Băuturile alcoolice eligibile pentru finanţare sunt cidru de mere, cidru de pere, vinuri din fructe cu o concentraţie alcoolică mai mare de 0.5% vol ( vin de pere, vin de coacaze etc.), amestecuri de băuturi fermentate cu o concentraţie alcoolică mai mare de 0.5% vol.
Băuturile fermentate de mai sus cărora le-au fost adăugate un anumit procent de alcool distilat, apă, sirop de zahăr, arome, coloranţi şi, pentru unele dintre acestea, o baza de smâtână, care le-au făcut să îşi piardă gustul, mirosul şi/sau aparenţa unei băuturi obţinute dintr-un anumit fruct sau dintr-un anumit produs natural, cu alte cuvinte caracteristicile unei băuturi fermentate, nu sunt eligibile.
Eligibil este şi alcoolul etilic nedenaturat de orice tărie, obţinut din fructe şi destinat consumului uman. Chiar dacă este propriu consumului uman, se distinge de alte produse alcoolice prin faptul că este lipsit de orice substanţă aromatică. Alcoolul etilic şi alte distilate denaturate sunt produse la care s-au adăugat în mod intenţionat mai multe substanţe pentru a le face improprii consumului uman, dar care nu le împiedică să fie folosite în scopuri industriale.
Investiţiile legate de producerea de băuturi alcoolice vor fi sprijinite doar în cazurile microintreprinderilor şi formelor asociative (grupuri de producători şi cooperative), iar sprijinul va fi limitat la 50% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi: 200.000 de euro pentru microintreprinderi şi 300.000 de euro pentru formele asociative (grupuri de producători şi cooperative).
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 are alocată o finanţare europeană în valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adaugă şi o cofinanţare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!