S-au finalizat activităţile de depunere a cererilor de plată pentru solicitarea sprijinului financiar aferent Programul Naţional Apicol anul 2013 cu această sesiune încheindu-se şi programul care a fost aprobat pentru perioada 2011-2013.
Conform statisticilor Centrului Judeţean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bihor, în 2013 au depus cereri de sprijin două asociaţii pentru un număr de 101 membri solicitanţi. S-au aprobat la plată sume în valoare de 195.493,52 lei, din care pentru combatere varoozei130.965,84 lei, pentru susţinerea refacerii efectivului de familii de albine pe teritoriul naţional 16.844,93 lei, pentru raţionalizarea stupăritului pastoral: 47.544,72 lei şi 138 de lei pentru măsuri de asistenţă pentru laboratoarele de analiză a caracteristicilor fizico-chimice a mierii.
Bani
România, conform Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare, a trebuit să stabilească pentru o perioadă de 3 ani un program naţional care să vizeze îmbunătăţirea condiţiilor de producere şi comercializare a produselor apicole.
Scopul de bază al Programului a fost sprijinirea financiară a activităţilor de profilaxie şi combatere a varoozei, a efectuării analizelor fizico-chimice ale mierii, a achiziţionării materialului biologic pentru refacerea efectivului de familii de albine în vederea obţinerii produselor apicole de cea mai înaltă calitate în stupine, a achiziţionării stupilor, precum şi a tipăririi şi multiplicării Ghidului de bune practici pentru apicultură.
Beneficiarii Programului au fost apicultorii, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările ulterioare, organizate în asociaţii de crescători de albine, federaţii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producători recunoscute, conform legislaţiei în vigoare.
„Considerăm că Programul Naţional Apicol a fost de un real sprijin pentru apicultori. Conform dicuţiilor purtate la nivelul Ministerului Agriculturii cu reprezentanţii Comisiei Europene sperăm ca şi în bugetul pentru noua Politica Agricolă Comună 2014 – 2020 să se regăsească sume consistente pentru sprijinirea sectorului apicol”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!