După ce a adus mai multe curse aeriene low-cost la Oradea dinspre metropole precum Barcelona, Milano, Londra, Torino etc., Consiliul Judeţean Bihor are acum preocuparea de a găsi puncte turistice atractive pentru turiştii străini. Atât în Oradea, cât şi în Bihor. Unul dintre acestea se anunţă a fi Muzeul Ţării Crişurilor, unde lucrările la noul sediu trenează de ani şi ani de zile. Mai precis, de opt ani!
Actuala conducere a Consiliului Judeţean şi-a propus, la preluarea mandatului, ca Muzeul Ţării Crişurilor să-şi reia activitatea în noul sediu încă din prima jumătate a anului 2017. Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, informează că Muzeul s-ar redeschide în noul său sediu din strada Armatei Române – fosta Garnizoană – la mijlocul lunii mai. Însă fără dotările speciale, ce rămân, deocamdată, în suspensie.
Bani la dispoziţia CJ
Pentru dotarea Muzeului cu mobilier special – ce i-ar da un aer spectaculos – e nevoie de accesarea fondurilor europene. Programul transfrontalier Ro – Hu a fost identificat ca sursă de finanţare pentru achiziţionarea dotărilor necesare Muzeului. Cu atât mai mult cu cât Ministerul Sănătăţii a decis să finanţeze achiziţionarea acceleratorului liniar de particule pentru Oncologia orădeană – o achiziţie prevăzută iniţial în programul strategic judeţean pe sănătate, finanţat prin acelaşi program Ro – Hu. În joc sunt circa 4 milioane de euro. Ar rămâne, astfel, fonduri la dispoziţia autorităţii judeţene, care le-ar cheltui la Muzeul Ţării Crişurilor.
Dacă CJ Bihor a ţintit deja pe ce-ar cheltui banii rămaşi la dispoziţia judeţului, în schimb Primăria Oradea, pe care CJB o vrea partener, încă reflectează. „Avem câteva idei, pe care le vom discuta cu Consiliul Judeţean. Însă trebuie analizate mai întâi în Executivul Primăriei. Muzeul Ţării Crişurilor? Poate fi şi aceasta o variantă. Dar pot fi şi proiecte diferite”, ne-a declarat viceprimarul Mircea Mălan.
Primarul Ilie Bolojan nu a putut fi contactat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!