Scopul investiţiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este creşterea competitivităţii exploataţiilor pomicole prin dotarea cu utilaje şi echipamente, înfiinţarea, modernizarea şi/sau extinderea unităţilor de procesare, înfiinţarea de plantaţii pomicole, reconversia plantaţiilor existente şi creşterea suprafeţelor ocupate de pepinierele pomicole.
Suprafaţa înfiinţată/replantată prevăzută prin proiect trebuie să fie echivalentă cu minimum 3.000 euro SO pentru toate speciile şi sistemele de cultură, inclusiv pepiniere.
Speciile eligibile pentru sprijin prin această submăsură sunt următoarele: pomi fructiferi: măr, păr, gutui, prun, cireş, vişin, cais, piersic, nectarin, nuc, migdal, alun, castan. Arbuşti fructiferi: coacăz negru, coacăz roşu, coacăz alb, agriş, zmeur de grădină, afin de cultură, mur de grădină, mur cu ghimpi sau fără, măceş, soc negru, trandafir pentru petale, lonicera caerulea L., corn, scoruș negru, cătină, căpşun.
Pentru a fi eligibil, solicitantul va demonstra că profitul mediu anual (ca medie a ultimilor trei ani fiscali) nu depăşeşte de 4 ori valoarea sprijinului solicitat.
Sprijinul financiar nerambursabil se va acorda după cum urmează: ferme mici: intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi 100.000 euro pentru achiziţii simple, 300.000 euro în cazul investiţiilor în activitatea de producţie (utilaje, înfiinţare, reconversie etc.) şi 450.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, la nivelul exploataţiei agricole (producţie, procesare, comercializare).
Ferme medii: intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi 200.000 euro pentru investiţiile care presupun achiziţii simple, 600.000 euro în cazul investiţiilor în activitatea de producţie şi 900.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat.
Obţinere material de înmulţire şi material de plantare fructifer: intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi 600.000 euro în cazul investiţiilor în activitatea de producţie.
Pentru ferme mari, intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi 250.000 euro pentru investiţiile care presupun achiziţii simple, 750.000 euro în cazul investiţiilor în activitatea de producţie (utilaje, înfiinţare, reconversie) şi 1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat. JB-S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!