Comitetul de Monitorizare, întrunit online la data de 8 noiembrie, în ședință condusă de Traian Gabriel Ghilea, subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării și coordonator al Programului Interreg RO-HU, a decis selectarea pentru finanțare a 18 proiecte depuse de instituții publice din cele 8 județe aflate de-o parte și alta a graniței româno-ungare. Proiectele aprobate, care beneficiază de peste 21,78 milioane euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), vizează biodiversitatea, energiile regenarabile și protejarea împotriva dezastrelor de-a lungul frontierei dintre România și Ungaria.
După aprobarea proiectelor, următorul pas este ca aceste proiecte să treacă in etapa de contractare, ceea ce va permite implementarea lor eficientă și va avea un impact de lungă durată asupra comunităților din zona de graniță.
Din lista celor 18 proiecte aprobate, 8 proiecte au fost depuse de autorități din Oradea și județul Bihor, valoarea totală a fondurilor europene nerambursabile fiind de 6,23 milioane euro.
Prin obiectivul specific 2.7 Biodiversitate se vor finanța următoarele proiecte ce privesc județul Bihor:
- proiectul de cooperare în vederea reducerii poluării apei și aerului în mediul urna și rural în Oradea și Békéscsaba, părțile implicate în derularea acestui proiect fiind Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea, Universitatea din Oradea, primăria din Békéscsaba și universitatea din Szeged. Cele două entități din Oradea vor primi în total 978.196 euro.
- proiectul ce vizează soluții urbane durabile la scară mică pentru a îmbunătăți serviciile ecosistemice și pentru a reduce poluarea cauzată de trafic în Biharia și Derecske, comuna bihoreană va primi 719.350 euro.
- proiectul depus de Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor și Agenția Județeană de Dezvoltare Hajdú-Bihar care vizează îmbunătățirea conservării biodiversității și protecția infrastructurii verzi și albastre din Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar, IJJ Bihor va primi 488.728 euro.
- proiectul care vizează cercetarea și educația privind biodiversitatea în habitatele transfrontaliere depus de Primăria Roșia, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Primăria din Esztár și Universitatea din Nyíregyháza, partenerii din Bihor vor primi 1,358 milioane euro.
Prin obiectivul specific 2.2 Energie regenerabilă se vor finanța următoarele proiecte:
- proiectul ce vizează îmbunătățirea energiei solare în regiunea transfrontalieră, mai precis în comuna Lugașu de Jos și administrația locală din Komádi. Comuna bihoreană va primi 461.369 euro.
- proiectul privind soluțiile comune cu aplicații practice pentru utilizarea energiei regenerabile în zona transfrontalieră, depus de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea și primăria din Békéscsaba. ADI va primi 1,043 milioane euro.
- proiectul privind utilizarea și promovarea instituțională a bunelor practici privind sursele regenerabile de energie pentru a contribui la o zonă transfrontalieră mai ecologică, mai curată și mai rezistentă, depus de Asociația de Binefacere Don Orion, AJOFM Bihor, Biroul guvernamental al județului Békés și Camera Județeană de Comerț și Industrie din Békés. Partenerii din Bihor vor primi 500.857 euro.
Prin obiectivul specific 2.4 Schimbările climatice și prevenirea riscurilor de dezastre se va finanța proiectul privind dezvoltarea complexă a gospodăririi apelor în bazinele hidrografice ale râurilor Barcău și Crișul Repede din județele Bihor, Hajdú-Bihar și Békés, partenerii români fiind ABA Crișuri și Primăria Sălard, care vor primi în total 680.000 euro.
Toate proiectele includ și finanțare de la bugetul de stat și de la bugetele proprii ale instituțiilor implicate, iar termenul de implementare este cuprins între 24 și 30 de luni, în funcție de complexitatea obiectivelor stabilite în proiecte.
„Programul Interreg VI-A România-Ungaria reprezintă 𝘂𝗻 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻𝗲𝗿𝗶𝗮𝘁 𝘀𝗼𝗹𝗶𝗱 și un simbol al colaborării pentru o regiune mai puternică și rezilientă. În cadrul reuniunii au fost luate decizii importante, care influențează viitorul programului. Aproximativ 97 de proiecte desfășurate prin Programul Interreg VI-A România-Ungaria au fost accesate, aducând fonduri importante în economia țării. Dintre cele peste 100 de proiecte, 40 au fost dedicate județului Bihor” a transmis Gabriel Ghilea pe pagina sa de Facebook, la finalul ședinței.
Citiți principiile noastre de moderare aici!