Sala Mare a Prefecturii Bihor a fost arhiplină, joi, 7 aprilie 2022. Aici s-a desfășurat un eveniment în cadrul căruia antreprenorii au aflat ultimele noutăți despre fondurile europene și programele pe care le vor avea la dispoziție în acest an.
[eadvert]
„Invest In” – „Fonduri europene pentru IMM-uri 2021–2027” a fost denumirea evenimentului organizat aici de Consiliul Local al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, ministerele de resort, Prefectura județului Bihor, Primăria Municipiului Oradea.
În cadrul conferinței a fost abordat subiectul „Fonduri Europene 2021- 2027 pentru IMM-uri”, promovându-se oportunităţile de finanţare şi dezvoltare la nivel regional.
Oficiile de gazdă au fost făcute de Ioan Mintaș, primvicepreședinte al CNIPMMR.
Noutăți
Florin Jianu – preşedintele CNIPMMR, le-a dat antreprenorilor prezenți o veste bună: „Vreau să dau o veste bună intreprinzătorilor din Bihor. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM va deschide o reprezentanță la Oradea. Asta ca urmare a eficienței, eficacității și a interesului mare al mediului de afaceri cu privire la activitatea Fondului de Garantare. Mai exact, județul Bihor este pe locul doi pe țară în ceea ce înseamnă programul național IMM Invest. Este un lucru îmbucurător, care arată un mediu de afaceri dinamic, ce are nevoie de susținere. În Bihor s-au evidențiat câteva coduri CAEN care au primit garanții pentru finanțare: Transport, Comerț, Construcții”.
Marcel Boloș, ministrul Cercetării și Digitalizării, care era trecut ca prezent pe agenda evenimentului, nu a putut participa, preluând și interimatul ministerului Fondurilor Europene. Marcel Boloș a fost prezent, totuși, online, felicitându-i pe organizatori și asigurându-i pe cei prezenți de sprijinul său.
La rândul lor, prefectul Dumitru Țiplea și primarul Florin Birta, au vorbit despre importanța IMM-urilor în economia județului Bihor, respectiv Oradiei, și le-a promis sprijin antreprenorilor.
Oana Bâra – Head of Financing Programs BCR, a pregătit celor prezenți o scurtă prezentare cu privire la perspectivele și oportunitățile programelor de finanțare. Aceasta a prezentat și un curs practic pentru antreprenorii care doresc să acceseze o finanțare prin intermediul „BCR Școala de Business”. Cursul este gratuit și poate fi accesat de orice antreprenor, indiferent dacă alege o finanțare prin BCR sau altă bancă.
Ioana Roman, de la ADR Nord – Vest a prezentat oportunitățile de finanțare pentru IMM-uri prin POR 2021 – 2027, încercând să răspundă la întrebările pe care antreprenorii le trimit cel mai des.
Mircea Miheştean – director executiv Agenția IMM Cluj-Napoca, a trecut în revistă sprinul pe gare agenția la acordat în regiune și, mai ales, în județul Bihor.
Directorul Agenției IMM Cluj – Napoca a vorbit și despre noutățile programului Start-up Nation, care va începe, cel mai probabil între 29 aprilie – prima parte a lunii mai. „Sunt câteva modificări față de ediția precedentă. În primul rând, se pot obține două variante de finanțare: 100.000 de lei pe beneficiar, dacă aplicatul își asumă crearea unui loc de muncă, și 200.000 de lei, dacă beneficiarul își asumă crearea a două locuri de muncă. O modificare este că o parte a bugetului va fi rezervat celor din diaspora, care se întorc acasă și vor să inițieze o afacere”, a explicat Mircea Miheștean.
„Vând această sală plină, îmi dau seama că interesul pentru fondurile europene este unul major. Sunt convins că aceste fonduri europene vor fi accesate cu folos pentru România”, a concluzionat Sterică Fudulea, secretarul genral al CNIPMMR.
La final, antreprenorii prezenți au putut să pună întrebări. Evenimentul a putut fi urmărit live şi pe pagina de facebook a CNIPMMR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!