Aflat la a zecea ediţie, Festivalul de la Bulci, judeţul Arad, adună cele mai grele nume ale folk-ului românesc. După cum spunea Mircea Vintilă la o ediţie precedentă, este singurul festival cu atmosferă „flower-power” din România. Evenimentul organizat, ca de obicei, de Centrul Cultural Judeţean şi Primăria Bata alături de site-ul de ştiri NewsAr.ro, se va desfăşura în 3 şi 4 august, la umbra Castelului Mocioni.
Pe scenă vor urca: Mircea Vintilă, Mircea Baniciu & Band (Teo Boar & Vladi Cnejevici), Adrian Ivaniţchi, Marius Baţu, Mircea Bodolan, Călin Pop (Celelalte Cuvinte), Dinu Olăraşu, Didina Curea, Jul Baldovin, Daniel Julean & Nelu Pitic şi Trupa de Serviciu, Maria Gheorghiu, Monica Cojocaru & Gilbert Ghicolescu, Florian Jianu, Felix, Arthur şi Raul Nica.
În ediţia aniversară, Călin Pop, solistul formaţiei Celelalte Cuvinte, a fost invitat să cânte pentru prima oară în acest festival.
„Este un festival la care am fost invitat prima dată. Cineva din organizare a ținut să fiu acolo acustic solo și să închei a doua zi a festivalului, idee probabil potrivită, având în vedere și ideea de atmosferă flower-power anunțată. Aceasta și mai ales că pe 5, ziua următoare, se împlinesc 11 ani de când unul dintre exponenții de bază ai atmosferei şi muzicii libere fără prejudecăți, Florian Pittiș, s-a îndreptat către stele”, spune Călin Pop.
Sunt aşteptaţi la festival, în afară de arădeni, şi iubitorii folk-ului din judeţele limitrofe, să petreacă două zile la cort şi foc de tabără, într-o atmosferă ce aminteşte de anii 60 – 70. Camparea cu corturi şi rulote este gratuită, la fel şi intrarea la festival. Anul trecut, în cele două zile de festival, au venit la Bulci aproximativ 3.000 de persoane. Faţă de Oradea, satul Bulci se află la 188 de kilometri, cam trei ore de drum cu maşina.
Castelul Mocioni are o istorie remarcabilă. Este amplasat în inima satului Bulci, comuna Bata, a fost construit la începutul secolului al XIX-lea şi a intrat în proprietatea familiei de nobili Mocioni în 1858. În perioada interbelică, familia regală a României obişnuia să vină des în acest loc.
Localnicii chiar spun că acest castel a fost cel care l-a inspirat pe Regele Mihai atunci când a decis să cumpere domeniul de la Săvârşin, care se află la doar 20 de kilometri distanţă de Castelul Mocioni. Unul dintre descendenţii familiei Mocioni a depus cererea de retrocedare a castelului naţionalizat în 1949. În 1979, clădirea fusese transformată de regimul comunist în spital.
Familia de origine aromână Mocioni (Mocsonyi) a fost, în cadrul scenei socio-politice a Imperiului Austro-Ungar, una dintre cele mai distinse familii nobiliare ale epocii moderne. Cărturari de seamă și oameni politici abili, membrii familiei s-au impus prin participarea activă la lupta pentru afirmarea identității românilor din acest spațiu, conducând abil scena politică bănățeană timp de opt decenii.
Într-un cadru deosebit, într-o atmosferă flower-power, la lumina unui foc de tabără, nume grele ale folkului se vor întâlni cu fanii pentru a zecea oară. Este locul ideal de întâlnire pentru nostalgicii generaţiei hippie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!