Priceperea şi răbdarea sunt cuvintele cheie la ultimele două etape de restaurare a Teatrului de Stat din Oradea. Pentru a motiva durata lucrărilor estimate la un an de zile, primarul Ilie Bolojan i-a invitat luni pe ziarişti să viziteze şantierul deschis în interiorul Teatrului la 1 septembrie. Iar explicaţiile tehnice i-au revenit arhitectului care se îngrijeşte de păstrarea autenticităţii stilului arhitectonic din jurul anului 1901. „Unele din cele mai minuţioase operaţii este cea de refacere a dantelăriilor din zidărie, ştirbite în timp, şi cea de restaurare a ornamentelor aurii. Strict tehnic, procedura se numeşte lucru în foiţă de aur, dar de fapt este vorba de aplicarea unei foiţe din bronz, ceea ce este mai complicat decât pensularea cu vopsea aurie”, a apreciat arhitectul Ernest Pafka. Cocoţaţi pe schela de lemn ridicată până la cupolă, meşterii au început gletuirea, întimpinând dificultăţi la refacerea zonelor pe unde se schimbă conductorii electrici. „Gresia modernă a dus la dispariţia mozaicarilor profesionişti. Însă modelul de la Teatru este mai simplu şi a fost realizat impecabil de meşterii angajaţi”, a mai spus arhitectul Pafka.
Iar directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, Horia Jarca, a completat: „Etapa a doua de reabilitare a Teatrului presupune curăţirea pereţilor, gletuirea, zugrăvirea şi refacerea ornamentelor aurii. Dacă nu apar vicii de amploare, lucrările ar trebui terminate în februarie 2010”.
Lucrările pentru etapa a doua au fost adjudecate de SC Constructorul Sălard şi SA Amandinus 99 KFT la preţul de 2,26 milioane lei.
Cât despre instalaţia de lumini, directorul Teatrului, Lucian Silaghi, a asigurat că cea achiziţionată în urmă cu patru ani acoperă fără probleme nevoile Teatrului.
Încă un an
Iar a treia şi ultimă etapă va consta în recondiţionarea mobilierului, înlocuirea tapiseriei de mătase de pe pereţi şi a draperiilor, zugrăvirea coridoarelor, a cabinelor actorilor şi amenajarea subsolului. „Atunci vom realiza şi grupuri sanitare pentru persoanele cu handicap, precum şi o rampă integrată în holul de intrare”, ne-a mai încredinţat arhitectul Pafka.
Per total, primarul Oradiei şi-a exprimat speranţa că Teatrul va putea găzdui stagiunea din toamna anului viitor, în deschiderea Festivalului Toamnei Orădene. „Dat fiind că este o instituţie de referinţă pentru cultura şi imaginea municipiului, nu se poate face însă rabat de la calitate. Astfel că o sarcină deosebită revine dirigintelui de şantier Jakabffy Ladislau, angajat al unei firme de specialitate. Din partea Primăriei, lucrările sunt supervizate de doamna Dorina Bolojan”, a declarat Ilie Bolojan dând asigurări că e vorba de o coincidenţă de nume.
Pildă pentru Corso
Cu aceiaşi ocazie, edilul-şef a promis că municipalitatea îşi va specializa un angajat pentru dirigenţia reabilitării clădirilor arhitectonice reprezentative pentru Oradea. „Vizăm un val de astfel de restaurări, îndeosebi în Centrul Istoric. Renovarea faţadei Teatrului a fost un pas important. Apreciem şi munca meşterilor care au refăţuit Colegiul Ady Endre precum şi clădirea învecinată. Am mai dori ca anul viitor, fondurile oferite de către municipalitate cultelor să fie folosite cu prioritate de către acestea pentru reabilitarea clădirilor pe care le deţin în zona centrală. Ar fi un câştig şi pentru ele, şi pentru imaginea Oradiei”, a conchis Ilie Bolojan.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!