Transmiterea infecției cu virusul SARS-CoV-2 nu iartă nici instituțiile carcerale. Doar că aici, fiind o instituție practic inchisă, e mai ușor de gestionat limitarea răspândirii pandemiei, dacă se iau măsuri din timp.
Subcomisarul de poliție penitenciară Adina Bîrda a transmis că din 30 septembrie și până azi, 5 octombrie, Penitenciarul Oradea a înregistrat patru cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul personalului, angajații în cauză aflându-se la domiciliu, conform dispozițiilor Direcției de Sănătate Publică Bihor.
[eadvert]
„Contextul contactării virusului, pentru cele patru cazuri, nu este asociat locului de muncă”, a transmis subcomisarul de poliție peniteniciară Bîrda.
Deținuții, la spital
Tot de la aceeași dată, de joi, 30 septembrie, și până azi, 12 deținuți au contractat virusul SARS-CoV-2 și toți au fost transferați la Penitenciarele – spital de la Jilava și Poarta Albă, unități care asigură spațiile necesare internării deținuților confirmați cu COVID 19.
„Facem precizarea că, la nivelul Penitenciarului Oradea 66% din numărul de deținuți custodiați sunt vaccinați, starea de sănătate a populației carcerale reprezentând un obiectiv constant al instituției. Situația a fost gestionată în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Bihor, iar administrația locului de deținere a implementat măsuri specifice de intervenție (intensificare triaj epidemiologic cadre, intensificare monitorizare medicală deținuți, dezinfectare spații)”, a transmis Bîrda.
Se verifică, se monitorizează și se previne
Ca să țină situația sub control, reprezentanții Penitenciarului de Maximă Siguranță Oradea aplică mai multe măsuri cu caracter preventiv și promovează demersurile necesare protejării sănătății persoanelor custodiate, a personalului și a terților (aparținători, colaboratori etc).
Funcție de situațiile ce apar de pe o zi pe alta, planul de măsuri e adaptat și actualizat ca să se preîntâmpine potențiale situații de risc. De pildă, angajații și persoanele care intră în contact cu deținuții, au fost dotați cu materiale de protecție, măști, dezinfectanți, mănuși, halate, costume de protecție etc și s-a suplimentat stocul de materiale de curățenie a spațiilor și de igienă personală a deținuților, se igienizează și dezinfectează zilnic toate spațiile în care se desfășoară activități specifice cu deținuții, precum și a autospecialelor care asigură transportul acestora;
Reprezentanții Penitenciarului Oradea transmis că există suficiente cantități de dezinfectanți (dezinfectant suprafețe, săpun lichid antibacterian), materiale de protecție (mănuși latex, măști faciale chirurgicale, combinezoane de protecție, halate de unică folosință pentru vizitatori) și aparatură de tip – termometru necontact.
„Menționăm că aceste materiale sunt puse atât la dispoziția angajaților și a deținuților, cât și a vizitatorilor (ca măsură suplimentară de prevenție) raportat la nevoi și contextul operativ. Se face cazarea separată a persoanelor private de libertate care pot prezenta simptomatologie gripală, în vederea monitorizării/izolării medicale”.
Măsuri anti-Covid, la Penitenciarul Oradea
Reprezentanții Penitenciarului Oradea transmit că au luat măsuri preventive și pentru angajați:
La intrarea în serviciu a polițiștilor de penitenciare, personalul medical al unității efectuează triajul epidemiologic și testarea cu test antigen rapid al acestora. În eventualitatea în care se identifică persoane care prezintă simptome gripale sau afecțiuni respiratorii acute, va fi informat, de îndată, directorul unității, pentru a dispune înlocuirea acestora din serviciu. Li se va recomanda, de asemenea, revenirea la domiciliu și contactarea medicului curant;
Față de angajații care revin în serviciu după efectuarea concediului de odihnă/alte situații de absență justificată, se dispune măsura completării unei declarații pe proprie răspundere, prin care aceștia își asumă responsabilitatea cu privire la zona tranzitată/de destinație, precum și dacă sunt contacți indirecți ai unei persoane aflate în situația de mai sus. În eventualitatea în care se află într-una dintre situațiile de risc, se vor dispune măsuri în consecință;
Se derulează campanii de informare cu privire la conștientizarea importanței vaccinării și a comportamentului preventiv necesar a fi adoptat în vederea prevenirii oricărei situații de risc, pe căile de comunicare deschise personalului, precum și prin afișare în locuri accesibile;
Interacțiunea personalului cu deținuții se limitează, realizându-se într-o manieră preventivă, raportat la îndeplinirea sarcinilor profesionale;
Se mențin permanent deschise canale de comunicare cu Administrația Națională a Penitenciarelor, personal medical, judecător de supraveghere a privării de libertate, Direcția de Sănătate Publică Bihor, instituții cu competență în gestionarea situației epidemiologice la nivel județean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!