Un porc infestat cu trichineloza a cauzat îmbolnăvirea a 49 de persoane care au fost internate la Secţia de boli infecţioase din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a declanşat o anchetă epidemiologică privind focarul de trichineloză manifestat în satul Chet de lângă Marghita.
Din ancheta preliminară a rezultat că un sătean din Cheţ a cumpărat pe 2 octombrie un porc de 200 kg pe care l-a sacrificat şi comercializat în următoarele trei zile fără examenul trichineloscopic deşi cumpărătorii l-au întrebat. În următoarea perioadă, bolnavii s-au prezentat la medicii de familie cu simptome de alergie, pneumonie, infecţii acute ale căilor respiratorii sau gastroenterocolită, medicii bănuind însă şi prescriind medicaţie anti-trichineloză.
„Prima internare s-a impus pe 26 octombrie, la agravarea simptomelor după perioada de incubaţie, cu diagnosticul de gastroenterecolită acută, alte cazuri internându-se în zilele următoare. Specialiştii Secţiei de Infecţioase, în baza analizelor de laborator şi a circumstanţelor epidemiologice sugestive, au stabilit diagnosticul de trichineloză”, mai informează Marius Pîrcioagă, directoul DSP Bihor.
„Bombă” epidemiologică
Specialiştii epidemiologi aşteaptă noi internări, întrucât perioada de incubaţie depinde de la persoană la persoană.
Ca atare DSP Bihor a avertizat linia de gradă a Spitalului din Marghita, pentru gestionarea bolnavilor cu simptome suspecte. Totodată, DSP a informat DSVSA Bihor, Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj-Napoca, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile Bucureşti şi Ministerul Sănătăţii.
La rândul său, directorul DSVSA Bihor, Mircea Budău, ne-a declarat: „Am identificat gospodăria din care provenea porcul, undeva lângă pădurea din Cheţ, într-o zonă infestată cu şobolani. Nu am găsit alţi porci în gospodăria respectivă. I-am atenţionat însă pe vecini să efectueze controlul trichineloscopic după sacrificare”.
Întrucât se apropie perioada tradiţională de sacrificare a porcilor, şi DSP recomandă insistent controlul porcilor sacrificaţi în gospodăria proprie, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare iar carnea să fie achiziţionată doar din centre comerciale specializate şi autorizate igienico-sanitar-veterinar.
Adio şuncă şi cârnaţi afumaţi
Pentru siguranţă suplimentară, consumatorii sunt sfătuiţi să renunţe la preparatele din carne crudă sau insuficient preparată, precum pastrama, cârnatul uscat sau afumat şi şunca.
„În caz contrar consecinţele asupra sănătăţii populaţiei pot fi dramatice, de la forme medii de îmbolnăvire până la forme grave soldate cu deces. Iar presiunea economică asupra serviciilor de sănătate (consultaţii, internări, costul medicamentelor) este foarte mare”, încheie directorul Pîrcioagă.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!