Sediul Poliţiei Rutiere şi cel de la Tamponări. În spate, chiar în curtea blocurilor şi în faţa parcului dendrologic, un loc infect atentează la sănătatea şi siguranţa publică. Un imobil dărăpănat, cumpărat de un privat, este locuinţă pentru boschetari – aurolaci, şoareci, şobolani, fecale, mii de peturi şi haine jegoase.
De ani de zile, locatarii din blocurile ce înconjoară acest focar de infecţie au cerut autorităţilor să ia măsuri. Oamenii din blocuri au făcut reclamaţii peste reclamaţii la Poliţie, au cerut ajutorul chiar vecinilor de la Serviciul Tamponări şi de la Poliţia Rutieră, au făcut petiţii multe către Primăria Oradea.
Niciun rezultat. Oamenii legii sunt legaţi de mâini şi de picioare şi nu pot face altceva decât să alunge drogaţii din când în când. Îi bagă în dubă, îi amprentează, în caz de bătaie despart spiritele încinse şi le dau drumul. Uneori îi duc în afara oraşului sau îi pun pe tren, să se întoarcă la localităţile de domiciliu. În zadar. Indivizii se întorc chiar a doua zi şi îşi reiau îndeletnicirile şi ocupă „locuinţele” spre disperarea cetăţenilor contribuabili.
La locul faptei
La sesizarea unor locatari din blocurile situate deasupra Serviciului Tamponări şi Poliţiei Rutiere, echipa de pe „Eveniment” a Jurnalului bihorean a descins vineri seară la locul incriminat. De departe, curtea interioară a blocurilor se vedea „ocupată” în mijloc de o construcţie din cărămidă, care avea în locurile destinate geamurilor şi uşilor – gratii de sârmă. În jur – mizerii şi maşini parcate. În interior, o duhoare şi o mizerie imposibilă chiar şi pentru animale. Zeci de haine murdare pe jos, mii de sticle de băuturi alcoolice aruncate grămadă, zdrenţe aruncate pe jos şi transformate în 8 – 10 locuri de dormit. O pisică rahitică păzea „locuinţa”. Un şoarece mort zăcea în mijlocul „căminului”.
După imortalizarea interiorului, jurnaliştii au încercat să trezească locatarii, care, în jurul orei 21:00, dormeau duşi. Cei trei indivizi culcaţi pe zdrenţe, printre şoareci, şobolani, fecale şi resturi de băutură nu au catadicsit să se trezească.
Abia când jurnaliştii au mimat că sunt poliţişti şi i-au somat să iasă afară ca să nu îi bage în dubă, aurolacii au ieşit cu greu, pe rând, din „pat”.
Confesiuni
Primul care s-a trezit a şi început să „toarne” incoerent povestea, probabil adevărată, dar uzitată ca scut ori de câte ori se ia cineva de el: „Sunt schizofrenic, am pensie de 11 milioane lei vechi, stau pe str. X, dar părinţii îmi iau pensia şi mă trimit să cerşesc”.
Al doilea trezit din somn a fost o femeie, vizibil iritată şi „pe altă planetă”. Cu greu, individa a relatat că dormea cu prietenul ei, că e din Carei, are doi copii şi un soţ, dar că de 13 ani e la Oradea. Femeia a relatat că dimineaţă a cumpărat de la piaţă patru litri de vin pentru ea şi concubinul ei şi că celălalt partener de locuinţă, care se dă schizofrenic, ar fi consumat de dimineaţă spirt. Femeia a relatat că a mai fost bătută în această „locuinţă” de soţul ei şi de alţi bărbaţi.
Cu duba la ei
La solicitarea J.b., două echipaje de poliţie au descins la locul evenimentului. Poliţiştii au intrat în „locuinţă” şi, cu greu, l-au scos afară pe al treilea locatar, care dormea lângă femeie. Cu pantalonii pe vine, omul nu a prea ştiut să spună ce face acolo şi de când locuieşte în respectiva dărăpănătură.
O dubă de jandarmi chemată de poliţişti a sosit la locul faptei. Jandarmii şi-au amintit că, de curând, au mai fost chemaţi aici, să intervină la o „bătaie”. Jandarmii au relatat că femeia care adineauri spusese că a fost victima unor bătăi de-a lungul timpului, este de fapt cea care a agresat bărbaţii din „locuinţă”. „Ea a agresat pe unul şi săptămâna trecută. La ciorapi avea un cuţit!”, a spus unul dintre jandarmi, în timp ce controla „clienta” la şosete, să verifice dacă nu are şi de această dată armă albă la ea.
Plin de ei
În faţa jandarmilor şi a poliţiştilor, bărbatul care relatase jurnaliştilor că e bolnav nu s-a mai dat suferind şi şi-a declarat un alt domiciliu decât cel povestit jurnaliştilor. După ce i-au verificat pe toţi cei trei de arme albe, jandarmii i-au poftit în dubă. Potrivit purtătorului de cuvânt de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, cei trei au fost duşi, după amprentare şi înregistrare, la ASCO.
Unul dintre poliţiştii sosiţi la faţa locului a relatat că e plin oraşul de boschetari, dar legea e permisivă şi nimeni nu le prea poate face nimic homeless-ilor.
Poliţistul ne-a spus că cei trei se droghează de regulă cu prenandez până uită de ei. În afara acestui adăpost infect, boschetarii îşi fac veacul şi pe str. Uzinelor, spre CET, pe Borşului, la conducte, în parcuri, sub poduri, la Gară, Stadion, Velenţa, Calea Aradului, intersecţie str. Tudor Vladimirescu cu Shakespeare etc.
Primăria ştie
Duminică seara, în timp ce verifica de curăţenie străzile din Centru, primarul Ilie Bolojan a declarat pentru Jurnal bihorean că ştie de locul cu pricina şi de proprietarul respectivei dărăpănături. Bolojan a spus că are şi el cunoştinţă de boschetarii înmulţiţi din Oradea. Singurul lucru pe care s-ar putea să îl facă primarul este o amendă proprietarului şi o încercare de a-l obliga să cureţe, să dezinfecteze şi să izoleze construcţia astfel încât să nu se mai poată aciua acolo aurolacii.
Otilia Sandor, Alexandra Borz, C. De., B.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!