Primul caz a fost diagnosticat pe 15 august 2024, iar al nouălea pe 23 noiembrie 2024. Autoritățile monitorizează atent situația și recomandă respectarea măsurilor de igienă pentru prevenirea răspândirii bolii.
„Reamintim că hepatita A poate fi prevenită prin respectarea regulilor de igienă personală şi colectivă, prin asigurarea și respectarea curățeniei, precum şi prin vaccinare. Igiena personală riguroasă, în special spălatul corect al mâinilor şi un stil de viaţă sănătos constituie modalități eficiente de prevenire și limitare a apariției de noi cazuri. Curățarea și dezinfectarea frecventă a grupurilor sanitare, consumul de apă numai din surse sigure, spălarea fructelor și legumelor înainte de consum în formă crudă, sunt măsuri elementare de protecție împotriva hepatitei A. În cazul apariției oricăror suspiciuni de boală este recomandată prezentarea la medic”, a transmis Direcția de Sănătate Publică Bihor.
Despre hepatita A
Hepatita A este o boală virală acută care afectează ficatul, fiind cauzată de virusul hepatitei A (VHA). Este transmisă prin consumul de apă sau alimente contaminate cu fecale, dar și prin contactul direct cu o persoană infectată.
Boala poate provoca simptome precum febră, oboseală, dureri abdominale și îngălbenirea pielii și a ochilor (icter). Hepatita A se poate preveni prin vaccinare, igienă personală riguroasă, consumul de apă potabilă din surse sigure și evitarea alimentelor nesigure. Tratamentul este în general de susținere, iar majoritatea persoanelor se recuperează complet.
Citiți principiile noastre de moderare aici!