Veste bună și veste mai puțin bună. Dacă în acest an nu am avut încă gripă umană, bate la ușă pericolul gripei aviare.
Imediat după graniță
Medicii inspectori de la Direcția de Sănătate Publică Bihor (DSP Bh) atenționează că s-a confirmat gripa aviară cu virusul H5N8 înalt patogen la păsări domestice în țări din Europa, vecine cu România sau care exportă în România păsări domestice sau produse ale acestora (Ungaria, Polonia, Slovacia) și a apariției unui focar la o fermă de păsări din județul Maramureș.
Cel mai apropiat focar de Bihor este, se pare, la o fermă de gâște din orașul maghiar Letavertes, din județul Hajdu-Bihar și prin urmare există un pericol de îmbolnăvire și la populația județelor din proximitate.
Joi, la ora 10:00, la Prefectura Bihor s-au întrunit membrii Centrului local de combatere a bolilor la animale, condus de șefii Direcției Sanitar-Veterinare, la care au fost și reprezentanții DSP Bihor.
Ulterior, pentru a preveni îmbolnăvirile cu gripă aviară, inspectorii sanitari DSP Bihor au transmis informații despre măsurile de precauție elementare și la îndemână, pentru evitarea îmbolnăvirii cu virusul H5N8, prima fiind spălatul des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări. În lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar, spun inspectorii care transmit că nu trebuie manipulate păsările moarte, iar copiii trebuie supravegheați să nu se joace cu păsări moarte sau bolnave.
Carnea de pasăre, ouăle și produsele din carne de pasăre trebuie cumpărate numai din magazine autorizate, iar orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări trebuie anunțat la medicul veterinar.
Referitor la gripa umană, în acest an, nu au fost deocamdată cazuri în Bihor, iar infecțiile aculte ale căilor respiratorii superioare sunt mici, creșterea acestora fiind așteptată peste câteva zile, acum, după reintrarea la cursuri a copiilor mici și mari, au mai transmis medicii DSP Bh.
Mare grijă cum faceți mâncare
-Separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate,
-Nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate,
-Spălați–vă pe mâini înainte, între si după operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic,
-Nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic,
-Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C,
-Înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar după aceea spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun,
-Nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic,
-După manipularea păsărilor sau ouălor crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun
Citiți principiile noastre de moderare aici!