Apelul a fost dat la ora 20:05, iar la adresa indicată de apelant au fost mobilizate echipajele de pompieri militari din cadrul Stației Aleșd, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, fiind alertat totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Tileagd.
Sosiți la locul intervenției, pompierii au constatat că flăcările se manifestau la o parte din acoperișul casei și la o cameră și riscau să se extindă la celelalte încăperi și la întregul acoperiș.
Forțele de intervenție au localizat și lichidat focarele de incendiu în circa 30 de minute, după care au căutat eventuale alte focare ascunse, până în jurul orei 21:30.
Flăcările au distrus 40 de metri pătrați din acoperișul construit pe circa 120 metri pătrați și bunuri aflate în camera de zi. În schimb, echipajele de pompieri au salvat circa 80 de metri pătrați din acoperișul casei și celelalte 3 încăperi ale locuinței.
Pompierii spun că sunt multe astfel de incendii cauzate de neîntreţinerea coşurilor folosite mult timp, de necurăţarea periodică a funinginii de pe coşurile de fum, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum etc.
Coșuri adecvate, incendii evitate
Pompierii roagă oamenii care observă nereguli la coșurile de fum din locuință să le remedieze, respectând condițiile:
coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a vedea rapid eventualele fisuri prin care ar putea apărea scântei;
coşurile de fum se vor izola prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu e bine să se introducă un strat de materiale necombustibile;
la trecerea prin acoperiş se lasă minim 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
în coşuri nu trebuie încastrate elemente combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
se interzic improvizaţiile la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau lângă materiale combustibile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!