Primul punct pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului local, convocată de urgență, joi, 4 noimembrie, pentru a rezolva problema plății gazului, a fost o rectificare de buget. Întreaga schemă de plăți și lucrări estimate pe acest an a fost „ciupită” de fiecare leu dispensabil, totul cu rostul de a aduna avansul necesar Termoficare SA la plata gazului. S-au luat toți banii de la investițiile neîncepute în acest an, începând cu sumele necesare școlilor sau grădinițelor, cu investiții în rețelele de apă și canalizare, și până la lucrări de investiții ale Termoficare SA. După această rectificare, managerul Termoficare SA a rămas, cu siguranță, cu și mai puțini amici în Executivul local.
Convenție în trei
Pe ordinea de zi s-a aflat și un proiect de hotărâre referitor la semnarea unei convenții în trei – Primăria Oradea, Termoficare Oradea SA și Romgaz Mediaș SA, prin care se permite Primăriei să achite gaz direct către furnizor, în numele operatorului de termoficare. Proiectul a întrunit majoritatea necesară promovării, dar nu fără intervenții din partea Opoziției locale. Udemerista Melinda Kirei s-a interesat de existența unei reduceri de preț, din moment ce Termoficare SA achită în avans.
Câte alocări?
Pesedistul Liviu Sabău le-a reamintit colegilor de la masa ovală că doar în urmă cu o săptămână au votat inițierea unui proiect de Hotărâre de Guvern prin care să se aloce Oradiei 30 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, fix pentru avansul la gaz. Necula spune că deocamdată e incertă acea alocare, dar că nici dacă vor fi virați banii, Termoficare SA nu se va simți mult mai confortabil din punctul de vedere al lichidităților.
„Convenția care a fost aprobată are două puncte importante. Primul este acceptarea trilaterală a faptului că Primăria plătește gazul în avans, în sumă de 10 milioane de lei. Al doilea vine în ipoteza finanțării din fondul de rezervă, cu cele 30 de milioane. Dacă se promovează hotărârea de guvern, Primăria va plăti din nou, în numele Termoficare SA”, spune directorul.
Explicații
Conform acestuia, într-o lună de vârf, CET-ul arde gaz de 27 de milioane. „Acum suntem într-un deficit de cash, în condițiile în care trebuie să plătim în avans. În primul rând, încasările din bonusul de co-generare vin la o lună după prima lună de furnizare, iar de la populație facturile încep să fie plătite la 45 de zile de la emitere. În plus, octombrie a fost o lună scurtă și abia în decembrie ne vor intra banii aferenți, și în sumă mică”, este explicația lui Necula pentru veșnica foame de bani a Termoficare SA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!