Hotelierii și patronii de baruri și restaurante își găsesc din ce în ce mai greu personal calificat și necalificat pentru a-și putea desfășura activitatea. Peste 60 de oferte de angajare pentru domeniul HoReCa se găsesc în prezent în baza de date a AJOFM Bihor.
[eadvert]
Astfel, la o simplă trecere în revistă a anunțurilor de angajare găsim: ajutor de ospătar, ajutor de bucătar, barman, bucătar, cameristă, ospătar, femeie de serviciu, lucrător în bucătărie, spălător de vase, îngrijitor clădiri, îngrijitor spații verzi, etc.
„Foarte greu găsim personal, deși le oferim pachet salarial atractiv și alte facilități. Vin, se uită și pleacă. Mulți și-au schimbat profilul din cauza pandemiei”,, ne-a declarat Marius Pente, inspector resurse umane la o societate de turism din Băile 1 Mai.
Urmările pandemiei
Directorul executiv al AJOFM Bihor, Békési Csaba, este de părere că scăderea interesului angajaților pentru domeniul HoReCa se datorează pendemiei.
„Suntem la aproape 18 luni de când a început pandemia și mulți angajați din acest sector au trăit doar din șomaj. Este personalul cel mai afectat. Cei care au avut curajul și-au schimbat meseria, reorientându-se spre alte domenii. Altă sursă de muncă în acest domeniu nu prea există. Angajatorii au trebuit să supraliciteze la salarii. Astfel, un pizzer nu mai vine sub 3.000 – 4.000 de lei salariu net. Pe de altă parte, nimeni nu le poate garanta că peste câteva luni nu va mai veni un nou val pandemic”, ne-a declarat Békési Csaba.
Acesta crese că salvarea stă în stabilirea unor reguli de salarizare și în domeniul HoReCa precum în construcții, unde salariul minim este de 3.000 de lei. Plus facilități pentru angajatori: contribuția la sănătate 0% și reducerea contribuției la pensie la 15% de la 25%. „Dacă nu vor fi ajutați, angajatorii își vor găsi foarte greu mână de lucru. Bihorul este clasat în topul turistic și al serviciilor conexe și se riscă blocarea activității în acest domeniu”, subliniază șeful AJOFM Bihor.
„Acordarea unor facilități precum în domeniul construcțiilor ne-ar ajuta foarte mult. Ne-ar oferi și o siguranță nouă și angajaților”, a declarat Marius Pente.
Aproape 1.000 de locuri de muncă
Ultimele informații primite de la AJOFM Bihor evidențiază faptul că în județ sunt disponibile 978 de oferte de angajare.
Dintre acestea, 866 sunt în Oradea. 85 de oferte se adresează persoanelor cu studii superioare, 508 persoanelor cu studii medii sau școală profesională, 273 muncitorilor necalificați și restul în județ: 18 la Aleșd, 12 la Beiuș, 10 la Marghita și 62 la Slonta.
Directorul executiv al AJOFM Bihor susține că numărul locurilor de muncă vacanțe în județ ar fi de trei ori mai mare în realitate.
„Județul Bihor ar putea absobi în prezent circa 3.000 de angajați, dacă luăm în considerare și ultimul loc de muncă oferit de un ABC. Potrivit legii, firmele trebuie să anunțe la AJOFM locurile vacantate în cel mult cinci zile de la vacantarea lor. Dar de multe ori nu o fac. Sunt situații în care azi îi pleacă un angajat și mâine angajează altă persoană. Această persoană are nevoie de repartție de la noi doar dacă este șomer înregistrat în baza noastră de date ca persoană în căutarea unui loc de muncă. Nu putem fi absurzi să-i amendăm”, a precizat Békési Csaba.
Trimite articolul
XEntschuldigung, aber wir leben und arbeiten im Ausland !
Sorry, we are living and working in another country !
PS. Căutați-ne când veți avea salarii comparabile cu cele din vest (că prețurile meniurilor din Ro sunt identice cu prețurile din restaurantele din vest,materia primă la fel ,are cam aceleaşi prețuri).
Până atunci, baftă la recrutare!🤭
Stresat cu timpul Cioabi, sau un cras merge pe Ro și celălalt
pe HU?
Ne oferiti pachet salarial atractiv pentru ce ? Pentru Romania ? NU MULTUMESC ! Oferiti-ne salarii macar 60-70% ca afara si o sa apara doritori. Voi vreti si sclavi si pe salarii mici! Apai asa sa va manance falimentul! Noi nu ne ferim de munca, dovada e ca mergem afara si muncim chiar mai mult dar si pe un salar mult mai mare. Muncesc Undeva In Europa Pe Salar Decent !