Organizaţia este câştigătoare, în primă instanţă a procesului intentat Consiliului local, pentru suspendarea HCL-ului maidanezilor.
Decizie judecătorească
„FNPA a câştigat în instanţă dreptul la viată al câinilor fără stăpân de la Oradea. Primăria şi Consiliul Local Oradea sunt obligate printr-o decizie judecătorească să renunţe la măcelul pe care îl pregăteau în adăpostul care până nu de mult aparţinea Fundatiei de Protectie a Cainilor Comunitari FPCC-SOS Dogs şi care servea întregii ţări drept model de gestionare eficientă a câinilor fără stăpân”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
Şefa organizaţiei se arată revoltată de ceea ce zică că ar fi poziţia primarului Ilie Bolojan faţă de suspendarea HCL-ului în justiţie.
„Reacţia Primarului Ilie Bolojan este absolut surprinzătoare. Nu numai că autorităţile locale orădene au sfidat cu îndârjire dorinţa cetăţenilor orădeni exprimată în cadrul dezbaterii publice a HCL-ului în cauză, ocazie cu care aceştia au comunicat edililor în mod tranşant că nu agreează conţinutul HCL 505, dar este ignorată cu desăvârşire şi decizia Tribunalului Bihor de a suspenda orice procedură în baza HCL 505/2012, până la momentul la care instanţa de judecată se va pronunţa asupra legalităţii acestui act administrativ” afirmă Carmen Arsene, preşedinte FNPA.
Amendă penală sau închisoare
Faţă de aceasta, jurista ong-ului, Ruxandra Bizera, atrage atenţia primarului Ilie Bolojan şi autorităţilor locale orădene asupra faptului că acestea „săvârşesc o faptă prevăzută de legea penală” – „infracţiunea în forma agravată de instigare la nerespectarea legilor precum şi la săvârşirea de fapte ce constituie infracţiuni” şi „interpretează în mod abuziv, nelegal şi vădit eronat raportul dintre norma specială cu privire la interzicerea eutanasierii câinilor fără stăpân cu excepţia celor bolnavi incurabil (prevăzută la art. 7 ind. 1 din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor modificată de Legea nr. 9/2008) şi norma generală cu privire la eutanasie prevăzută de OUG. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân”.
Pedepsele pe care ong-ul le flutură pe sub nasul edililor sunt „închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda penală între 1.000 şi 10.000 lei”.
HCL-ul în cauză prevede posibilitatea eutanasierii câinilor comunitari „în condiţiile legii”, adică în şapte zile dacă animalele nu sunt revendicate. În mai multe rânduri, edilii au insistat că, în ciuda acestei prevederi, adăpostul canin din strada Coriolan Hora nu va deveni un abator şi că Administraţia Domeniului Public (ADP) SA va continua activitatea în liniile trasate anterior de SOS Dogs dar mai eficient.
Citiți principiile noastre de moderare aici!