Florin Birta, președintele PNL Oradea și primarul Oradei, susține comasarea alegerilor, cu scopul de a economisi bani.
„Susțin aceste comasări pentru că, așa cum am mai spus, costul estimat al acestor alegeri în 2024 este de aproximativ 760 de milioane de euro. Dacă se comasează câte două rânduri de alegeri, indiferent care, europarlamentare cu locale și parlamentare cu prezidențiale, s-ar reduce costul poate la puțin mai mult cu jumătate, având în vedere că la prezidențiale vor fi două tururi. Asta înseamnă că se va face o economie, în 2024, de peste 320 de milioane de euro din suma totală de 760 de milioane de euro”, ne-a declarat Florin Birta.
Parcări și pasaje
El a dat și câteva exemple de ce s-ar putea face cu banii economisiți astfel.
„S-ar putea înlocui 320 de kilometri de rețea de termoficare și s-ar rezolva problema Bucureștiului. S-ar putea construi patruzeci de pasaje subterane în țara asta, în București, în orașele în care este un trafic infernal. Cu patruzeci de pasaje ai decongestiona traficul în patruzeci de locuri și ai face oamenii să stea mai puțin în intersecții. S-ar putea construi în jur de 13.000 de locuri de parcare. S-ar putea face niște lucruri utile pentru cetățeni, cu banii care s-ar economisi din comasarea acestor alegeri”, a explicat Birta.
Întrebat care ar fi urmările din punct de vedere politic, primarul Oradei a spus: „Nu cred că ar afecta sau ajuta această comasare politicienii. Eu gândesc în termeni economici și de aceea m-am gândit că ar fi benefică (n.red. comasarea alegerilor), nu pentru politicieni, ci pentru toți locuitorii României”.
[eadvert]
Politicianul nu consideră nedemocratic, un astfel de demers.
„Se practică peste tot, în toată Europa. De exemplu în Ungaria, alegerile europarlamentare sunt în același timp cu ceva alegeri locale. Bănuiesc că dacă este democratic în Ungaria, este democratic și în România. (…) Nu văd de ce să nu fie democratic organizarea unor astfel de alegeri împreună”, a explicat primarul Oradei.
Sursa citată susține că această comasare nu s-ar face cu scopul de a canaliza votul unor alegeri în direcția unor partide sau politicieni.
Liderul PSD Oradea, Adrian Madar, nu a vrut să comenteze pe această temă.
„Am înțeles că e o discuție venită din zona PNL, iar domnul președinte Iohannis o susține. Să lăsăm lucrurile să se clarifice la nivel central”, ne-a spus sursa citată.
Vor să „fraierească românii”
Silviu Dehelean, președintele USR Bihor, susține că acest demers ar urmări să „fraierească românii”.
„Fie folosindu-se de bunul renume pe care îl au unii dintre aleșii lor locali și de a se cățăra pe chestia asta, fie de a folosi rețelele de influență și de corupție locală pe care o au alții”, a declarat Dehelean, în cadrul unei conferințe de presă.
„Dacă ne uităm la argumentația pe care o folosesc PNL și PSD găsim multe argumente care au fost tranșate de Curtea Constituțională în 2012, când a declarat neconstituțională comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare”, a mai spus sursa citată.
Liderul USR a declarat că argumentul economiilor bugetare nu stă în picioare.
„Curtea a solicitat la vremea respectivă o evaluare de impact bugetar și a considerat că impactul, care era undeva la 150 de milioane de lei economie, nu justifică comasarea alegerilor. Banii respectivi nu justificau restrângerea dreptul de a alege și de a fi ales”, a subliniat Silviu Dehelean.
Szabó Ödön, președintele executiv UDMR Bihor susține că aceste în aceste discuții trebuie să se țină cont și despre oportunitatea administrativă și să se ia în considerare care variantă ar perturba zona de administrație.
„Dacă aduci alegerile locale peste cele parlamentare, ai o problemă. Votezi în iunie și primarul nou ales intră în pâine în octombrie. Asta înseamnă patru luni de zile de haos, unde în administrația locală unii sunt în funcții dar știu că nu vor mai fi, alții știu că vor fi, dar nu sunt încă”, consideră Szabó Ödön.
Această situație ar duce la haos administrativ în patru mii de localități, consideră liderul UDMR. El consideră că oportun ar putea fi organizarea alegerilor prezidențiale împreună cu alegerile locale.
„În Statele Unite există un decalaj din momentul preluării mandatului președintelui nou ales și momentul alegerilor. Este o perioadă în care noua echipă discută, iar temele sensibile sunt preluate de noul președinte. Dacă vrei să faci economie, maxim poți muta alegerile prezidențiale peste cele locale și ajuți astfel președintele nou ales să aibă o perioadă de acomodare”, spune Szabó. „Restul vor fi, dacă se va lua această decizie, doar calcule politice ale unor partide, pentru a-i avantaja pe unii și pe alții”, a conchis președintele executiv al UDMR.
ONG-iștii despre comasare: „Contravine standardelor internaționale”
De altfel, peste douăzeci de asociații, ONG-uri și activiști au semnat un document care spune că această comasare „va crea haos electoral”. Semnatarii susțin că demersul PNL și PSD va limita dreptul alegătorilor și afectează competiția electorală.
„Modificarea legislației electorale pe teme majore, cu mai puțin de cinci luni înaintea alegerilor contravine standardelor internaționale asumate de România”, se arată în documentul publicat de Expert Forum.
„O consecință gravă a acestei decizii este că pentru alegerile locale s-ar elimina de facto dreptul de a vota la adresa de reședință pentru alegătorii care nu și-au înregistrat reședința cu cel târziu șase luni înaintea datei alegerilor, adică la începutul lui ianuarie. Această reglementare, introdusă în 2023, era oricum restrictivă, dar în acest context nu face decât să extindă și mai mult numărul celor care nu vor putea utiliza această opțiune, ceea ce echivalează cu restrângerea exercițiului unui drept fundamental”, susțin semnatarii.
Ei mai consideră că partidele mari, care primesc subvenții generoase de la buget, ar fi favorizate, în detrimentul partidelor mici, care activează la nivel local sau regional.
„Economiile care ar rezulta din aceste alegeri nu sunt un argument care să susțină intenția PSD și PNL. De altfel, reducerea unor costuri – care erau predictibile – în detrimentul echilibrului democratic nu este de dorit”, concluzionează activiștii.
Partide care au mai cerut comasarea alegerilor, în trecut
Guvernul Boc a încercat comasarea alegerilor în 2012, printr-o lege adoptată în decembrie 2011 prin asumarea răspunderii în Parlament de către guvern. Legea a fost atacată la Curtea Constituțională de Uniunea Social Liberală (USL). Curtea a decis atunci că organizarea alegerilor parlamentare împreună cu cele locale este neconstituțională.
Nu toată legea a fost declarată neconstituțională, ci doar câteva articole. Curtea Constituțională a invocat atunci trei argumente principale: că legea modifică procedura de desfășurare a alegerilor cu mai puțin de un an înainte de scrutin, că determină dificultăți în exercitarea dreptului constituțional la vot (alegerile comasate presupun exprimarea opțiunii pe șase buletine de vot: Senat, Camera Deputaților, primărie, consiliul local, consiliul județean și președintele consiliului județean) și că legea restrânge dreptul constituțional de a fi ales (legea contestată prevedea că o persoană nu poate candida în același timp pentru funcția de primar și pentru un mandat de deputat sau de senator și nici pentru funcția de președinte al consiliului județean și pentru un mandat de deputat sau de senator).
„În primul rând, evidențiem faptul că prin legea supusă controlului instanței constituționale se realizează o reformă radicală a legislației electorale, fiind violate standardele europene în materie, cu puține luni înainte de alegerile locale și, respectiv, parlamentare, programate să aibă loc în anul 2012.
Modificarea legislației electorale are loc cu cinci luni și jumătate înaintea alegerilor locale și cu 11 luni înaintea celor parlamentare. Acest lucru contravine în mod flagrant dispozițiilor Comisiei de la Veneția, potrivit cărora legislația europeană nu poate fi modificată decât cu minimum 12 luni înainte de alegeri”, a transmis la vremea respectivă PSD, printr-un comunicat de presă.
În 2019, liderii USR și PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au propus organizarea de alegeri anticipate împreună cu alegerile locale. Liderul USR de la acea vreme a declarat că este un „fals argument” că nu se pot organiza anticipate. El a mai spusa atunci că parlamentarii USR sunt de acord să renunțe la mandat înainte de noiembrie 2020.
„Prin acest pact salvăm şase luni pentru România, ceea ce contează enorm pentru ţară”, a declarat Dan Barna.
Trimite articolul
XObsesia numaru unu care este, pasaje peste pasaje! De ce nu spitale, scoli? Pai de ce sa educam electoratu? Mai bine il parcam sub geam sa ne voteze!
-
Doamne fereste!
-
Si oradenii cu cele mai mici salarii si cele mai mari taxe, si le-a taiat cam orice inseamna”viata” cultura, sport, evenimente , distractii. Exact pe modelul China , cu marile blocuri goale si populatie extrem de saraca, Birta a invatat replica de la Bolojan, ca am concediat oamenii si am facut un pod
-
E simplu, pentru ca pe prostii astia doar atat ii duce capul: pasaje. Uraa vrem pasaje. cat mai multe pasaje. Suprapasaje si sube ele alte pasaje.
-
Școli?? Calitatea învățământului este submediocră. Pasajele măcar sunt utile 🙂
-
Curcubeul Meu, pe care l-am așezat în nor, el va sluji ca semn al legământului dintre Mine și pământ.”
-
Vrem salarii la privati din parcurile industriale nu mizerii de 2000/2400 lei lunar in 3/4 schimburi si obligați sambata si duminica ca altfel nu mai pot face bani pe scpinarea noastra sclavagista!!! ITM doarme ca ia șpagă la neregulile din fabricile si depozitele din parcurile industriale !
-
Dacă vrei, negociază.
-
Oare munca ce o depui este în măsură să atingă și ea ,,anumite standarde,, sau numai bani vrei fără muncă ! Probabil atâta este valoarea ta 2000/2400 lei lunar…ai ocazia să demonstrezi ceva la alegeri !!! Dar e bine și așa…mai rău să nu fie , nu ?
-
Fals.
E vorba despre înțelegerea statului român cu multinaționalele. Totul pentru buzunarul cacaților din politică și multinaționale.
Pentru aceeași munca în condiții mai umane, la cheltuieli apropiate de România în Germania ți se oferă 3000 euro.
Ce se întâmplă e vorba de capitalism de stat, modelul chinezesc.
-
-
Daca nu minti si chiar esti sofer, nu doar vreun conducator auto amator, vezi ca poti lasa munca in 3 -4 schimburi si sa urci pe o bascula.
Se castiga in jur de 5500-6000 de lei bani in mana pe luna.
Normal, lucrand in praf, noroi, soare, de la 07.00 la 18.00, uneori chiar si sambata.
Sau ai varianta la OTL pe autobus, ca ei cauta soferi. Nu panglicari care conduc busuri de distributie prin oras.
Si nu se castiga la OTL 2000-2400 lei pe luna !
Doar ca muncesti si in unele sambete, alteori duminica.
Iar programul incepe zilnic de pe la 04,30 – 05,00, alta data se termina dupa ora 23,00.
Dar tu chiar vrei sa muncesti pentru bani mai multi ?
Sau vrei doar salar mai mare si sa muncesti in umila si obisnuita ta letargie ?
Ca ei se fac ca ne platesc, dar stiu sigur ca si noi ne cam facem ca muncim.
Iar dupa scolile finalizate, dupa gradul de cultura generala pe care-l detinem si dupa meseriile pe care le-am deprins sau stapanit, chiar nu putem emite mari pretentii.
Ce sa fim altceva cu 10 clase ori cu 12 dar fara bacalaureat ?
Ori muncitori, operatori, tehnicieni pe undeva, ori manipulanti, agenti de distributie, livratori de pizza, etc ….
Atunci cand toate variantele astea sunt epuizate, cand nu ne mai place nimic, atunci ne strangem din centura si platim ca sa facem cu categorii de permis de profesionist, sa ne angajam soferi.
Pe camioane !
Si dupa primele doua curse le explicam tuturor cum e cu soferia, doar noi suntem profesionisti !
Stiti de ce ajung oamenii sa se faca soferi dupa ce simt ca au epuizat variantele ?
Ptr. ca asta e inca o varianta la indemana sa castigam mai mult fara a avea o scoala ca lumea finalizata, sau fara a invata cum trebuie o meserie pe care sa o si practicam sau sa o stapanim bine.
Ca daca am indeplini aceste doua conditii, in zilele de azi am castiga exact cati bani am dori noi.
La locul de munca sau in particular dupa orele de program. Asa castiga instalatorii, electricienii, mecanicii, lacatusii, sudorii, etc ……
Dar nu-i cu ce si nici nu-i cine, d-le asa zis sofer .
Nu stiu cine dracu va tine in fabrici sa va stricati de cap cu nervii.
Invatati o meserie, apoi stapaniti-o si ulterior deschideti-va propria voastra afacere. Asa veti ajunge sa vadati voi bani …. voua !
Si statului roman, Plus ca nu va veti mai simti exploatati .
Dar va ajuta biciceta, dupa cum zice Dan Negru ?
Grea povara, sa fii infatuat si putin de minte. Dar plin de pretentii sau mofturi si ifose.
Ce bine le stii tu SLUGA. La televizor nu stii cate blocuri are orasul, nu stii strazile, nu stiai traselel tramvaielor cand a fost oprit traficul in centru, spuneai caerau oprite toate tramvaiele si autobusele in oras. Vai de capul tau sluga marioneta
-
Si se pot baga inca cateva milioane in buzunarul firmelor de partid !
Da. Mai rămân bani și pentru frățiorii Antoniei Nica.
Dobitoaca creatura, sluga idolului vostru, nu este autoritate de ocupație, voi l-ati votat, nu e din alta galaxie. Corect era sa calculeze economia în metri pătrați de porfir sau în profitul famigliei adică Don Benny
Sau de banii aia ai putea face vreo 5 grădinițe,dar nu de alea unde îți omoară copilul!!!și sau 5 scolii sau 2 spitale,te dracului cu pasajele voastre de 2 banii.
Intre timp pe multe strazi se circula prin noroaie ( Doja, P. Craiului, Sofiei …).
Acum ca vin alegerile se vor astfalta iar … astea au fost de 2x promisiunile lui Bolo si 1x a lui Birta
-
Cine d***u v-o pus sa va duceti in piersicariile lui CEAUSESCU SI SA VA FACETI CASE ACOLO ?
La inceput ati vrut apa, canalizare, gaz, acuu vreti si asfalt.
De ce ati plecat de la bloc ?
Aici ati avut toate conditiile.
Stati si asteptati pina va vine randul.
In Velenta stau oamenii si asteapta dupa modernizare dim 1989.
Lumea nu vrea pasaje, mai vrem.si altceva marioneta
Pe acelasi principiu ar trebui redusa finantarea de la bugetul de stat a partidelor politice. Oare cate scoli, gradinite, crese sau pasaje daca vreti, s-ar putea construi ?? Oricum acei bani se duc la televiziunile prietene ….
Nu uitati ca Bolojan il comanda, toate ideile marete vin de la zeul dezvoltarii Bolojan.
Este pozitia oficiala a partidului. Foarte naspa daca se va intampla in felul asta. Un motiv foarte intemeiat sa nu votezi PSD si PNL, cel putin la europarlamentare si parlamentare.
Gheorghe, Sandu v-ați ferit de covid ca dracu de tămâie,dar vai!va afectat creierul mai rău decât prevede legea.
câte pasaje și tone de betoane, nu câte spatii verzi s-ar putea înființa/întreține! Mai desființăm și grădină Zoo, printre ultimele oaze verzi ale orașului. N-am văzut o petiție care să încerce oprirea masacrului, dar de la bizonul majoritar de azi la ce te poți aștepta?
-
Ca vrem PASAJEEEEE, vrem DEZVOLTAREEEEEE, Nu vrem noroi si copaci. Mars in Vaslui. BETOANEEEEEEE vrem oradenii
Acum la sfarsit de drum cu iohanis cu i mic, nu vreti sa fiti alaturi de “presedintele meu”? L-ati votat de doua ori imbecililor!
“Florin Birta sustine” 🙂 pe asta il auzi si il vezi doar in preajma alegerilor locale ,sa nu uiti pe cine sa pui stampila de vot, in rest ramana marioneta lui Bolojan pe care nici nu merita sa-l mai amintesti timp de 4 ani..
Din pacate numai s-ar putea face ceva util din banii economisiti, de fapt nu se va face nimic, nu se gandesc nici la alegatori, nici la economii si nici la personalul care va fi de serviciu la alegeri, pur si simplu isi asigura inca 4 ani de “ciolan”.
Loalele sunt complicate, multe buletine, sa comasezi cu alta alegere este ceva inuman, oamenii din sectii vor lucra dublu, pentru economiile voastre fictive, care apoi le baga domnul politician in buzunar si nu in investitii, ca nu a fost de ajuns 35 de ani de furt, trebuie asigurat si viitoarele generatii cu “ciolan”.
Din pacate nu conteaza cum vor fi alegerile, pana cand Romania are un popor mental redus si voteaza acelasi partide PSD si PNL care nu au facut mai nimic, pe polul opus AUR cu alegatorii sai la fel de redusi mental, deci viitorul este la fel de sumbru ca trecutul, poate o data va venii o generatie care va vedea o sansa pentru cei care inca nu si-au jucat onoarea.