La conferința de raport a participat primarul Florin Birta, împreună cu directorul executiv al DMPFI, Marius Moș și directorul adjunct, Ovidiu Guler.
„Doresc să mulțumesc echipei DMPFI pentru tot ceea ce au făcut de la înființare și până acum. Este clar că, fără fonduri europene, Oradea nu avea cum să se dezvolte așa cum a făcut-o, iar fără munca lor de zi și noapte nu aveam de unde să aducem acești bani, astfel încât să implementăm toate aceste proiecte. Ca să înțelegeți ce a însemnat anul 2023 pentru municipiul Oradea, trebuie să spunem că acesta a fost anul cu cele mai mari investiții pe care Oradea le-a avut de la Revoluție până în prezent: 918 milioane lei a fost valoarea investițiilor, aproximativ 184 milioane de euro. Din cei 184 milioane euro, 55% sunt din fonduri nerambursabile, bani de la Uniunea Europeană sau cofinanțări aferente de la bugetul de stat. Până anul trecut, anul cu cele mai mari investiții a fost 2015, când se încheia un alt ciclu de finanțare, atunci având investiții de 628,9 milioane lei, aproape 125 milioane de euro”, a precizat primarul Florin Birta.
În 2023, s-au suprapus cele două cicluri de finanțare. S-a încheiat ciclul de finanțare 2014-2020, a fost necesară închiderea unei serii de lucrări, anul trecut fiind ultimul în care se puteau implementa proiectele din acest ciclu. În același timp, au fost pregătite proiectele pentru următorul ciclu de finanțare 2021-2027. În același timp, a apărut programul de finanțare prin PNRR, unde au fost depuse mai multe proiecte, printre care se numără noul Spital de boli infecțioase de pe strada Vlădeasa, al cărui contract de finanțare, în valoare de 135 milioane euro a fost deja semnat.
116 proiecte, în valoare de peste un miliard de euro
„În anul 2023, s-a lucrat la 116 proiecte în valoare de peste un 1 miliard de euro, proiecte aflate în diferite stadii (implementare, depuse spre finanțare sau în proiectare). Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a ajuns la un portofoliu de peste 1,4 miliarde de euro în cei 15 ani de la înființare, fiind semnate 171 contracte de finanțare. Totodată, 2023 este anul în care am redeschis circulația în zona Centrului Civic, s-a schimbat înfățișarea spitalelor și s-au oferit condiții mai bune prin finalizarea lucrărilor de eficiență energetică de la Spitalul Județean, s-a achiziționat sistemul de telemedicină care pune în legătură marile spitale, am început extragerea apei geotermale la Nufărul I, s-au finalizat lucrările la incubatorul de afaceri din str. Louis Pasteur, s-au finalizat lucrările la centrul pentru copii din zonele marginalizate din Calea Clujului, s-a pus în funcțiune punctul termic din zona noii săli polivalente, s-a semnat contractul pentru furnizarea a 9 tramvaie și s-a reușit finalizarea Terminalului Intermodal de pe Calea Borșului”, a detaliat directorul Marius Moș.
În 2024 municipalitatea vrea dotarea cu mobilier nou și echipamente a tuturor unităților de învățământ din Oradea. Pe PNRR au fost semnate 26 contracte de finanțare pentru reabilitarea unităților de învățământ, acestea fiind în valoare de 94 milioane euro. Totodată, 9 unități de învățământ așteaptă finanțarea prin Programul Regional Nord Vest 2021- 2027, în valoare de 55 milioane euro.
„În primele două luni ale anului 2024 vom depune 29 de cereri de rambursare în valoare de 320 milioane lei. Aceste cereri de rambursare sunt aferente cheltuielilor efectuate în cadrul proiectelor până la finalul anului 2023”, a precizat Ovidiu Guler.
Printre proiectele în pregătire, au fost enumerate: Coridorul de Mobilitate Republicii – Magheru (etapa I – Zona Crișul), Coridorul de Mobilitate Republicii – Magheru (etapa II – Zona Gării), Grădina Termală Ioșia, Grădina Termală Nufărul, Autobază nouă în Parcul industrial II, Achiziție de autobuze electrice.
[eadvert]
Trimite articolul
XIar in nivelul de trai si bunastare se va simtii 0,000001%, bani iar in betoane inutile, si tot la polul saraciei si amortelii vom fi. Tot oras mort e, plin de prosti ca sandu2100, care a devenit simbolul prostiei
Cel mai cele mai bla bla bla.
Cand o sa se vada in nivelul de trai?
Cat va mai cred prostii astia povestile de gradinita cu “cea mai mare”?
-
si trai bun si pasaje , de unde atata bogatie ? 🙂
Duduia Antonia Nica nu a rezervat nimic pentru frățiorii ei?
Si la buzunar cat bagi?
-
Raspunsul e in titlu:
“cel mai mare cel mai mult”
“Finantare record”
Slabiț. Puteam fi si fara astea! Asa i Cotnel?
-
Am depasit Alexandria si Vaslui, deja in ultimii ani le-am luat fata, suntem peste ei.
Din articol reiese ca cei mai buni ani au fost 2015 si 2023, anii de incheiere ai ciclurilor de finantare,, adica impreuna vreo 330 milioane euro, in restul anilor 13 la numar, decontarile fiind probabil minore (porcul se ingrasa in ajun la noi). Nu stiu de unde viseaza astia 1,5 miliarde euro, cu PNRR cu tot nu poate fi atat, minciuni gogonate. Ca si o comparatie Nokian investeste dublu in 2 ani fata de cat am investit noi in total in 15 ani. Asta e marea dezvoltare de fapt, de unde si salariile pe masura.
La 200.000 ron pt un up date la situl primariei ……asta da dezvoltare ! Oradeni jupuiti pe fata ! Cu o populatie majoritara cu 2 neuroni merge ca uns treaba !
Daca nu ar fi banii europeni nu s-ar face mai nimic un tara asta, am fi la nivelul anilor 90, cu drumuri pline de gropi, lipsa autostrăzi, dar e mare păcat că am avut la dispoziție atâtea zeci de miliarde de euro și nu am fost un stare ca in 20 de ani sa facem o autostradă fe la un capăt la altul din cauza acestor bandiți de politruci tâlhari și snecherasi lipsiți de moralitate bun simț și profesionalism, care au făcut averi imense din politică prin sifonarea banilor publici, prin lucrări umflate ca valoare de 3-4 ori în unele cazuri și de zeci de ori că să poată ei fura și sifina banii, care nici nu au dar socoteală pentru furaciunile lor decât f.putini, plevușca, iar de când a plecat Kovesi politrucii tâlhari zburda cu afacerile lor cu statul.
Moare PSD si UZR de ciudă 😁😁
-
Tu sandu2100 numai atat te duce capul? Mai schimba placa ca tot asta o repeti zi de zi