Drapelul este unul din simbolurile noastre naţionale, alături de stemă, sigiliu, imnul “Deşteaptă-te române” şi Ziua Naţională 1 Decembrie.
[eadvert]
Drapelul României trebuie arborat în mod permanent pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional și multe alte locații.
Onorarea drapelului în Oradea
În Oradea, primarul orașului, Florin Birta alături de alte oficialități a participat la arborarea drapelului.
„Drapelul nostru național este liantul care ne unește pe toți, indiferent de diferențele dintre noi. Să fim mândri de identitatea noastră și să onorăm acest simbol în fiecare zi prin acțiunile noastre!”, a transmis primarul pe pagina sa de Facebook cu ocazia Zilei Drapelului.
Din partea Consiliului Județean Bihor a participat vicepreședintele Mircea Mălan, iar din partea Instituției Prefectului Bihor subprefectul Bothazy Nandor. Acesta din urmă a și citit mesajul prefectului Dumitru Țiplea: „Astăzi ne strângem cu bucurie și mândrie pentru a celebra una dintre cele mai importante sărbători naționale ale României – Ziua Drapelului Național. Drapelul Național al României este un simbol de unitate și identitate națională. Este un simbol al apartenenței noastre la o națiune puternică, care a trecut prin multe încercări și a rezistat. Tricolorul înseamnă luptă, unire, apartenență. Este un liant care de-a lungul timpului ne-a ajutat să menținem vie flacăra națională. Trebuie să fim conștienți că doar împreună, uniți sub același tricolor, putem fi puternici și să trecem cu bine peste toate încercările. La mulți ani români! La mulți ani România! La mulți ani scump Tricolor! Doamne ajută!”
Istoria adoptării Zilei Drapelului Național
Ziua Drapelului Naţional a fost adoptată de Camera Deputaţilor la 10 martie 1998 şi de Senat la 23 aprilie 1998.
La Art. 1 alin. (1) Legea nr. 96/1998 prevede proclamarea zilei de 26 iunie Ziua drapelului naţional; alin. (2) Ziua drapelului naţional va fi marcată de către autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.
De-a lungul istoriei, drapelul nu a suferit transformări majore, doar distribuţia culorilor s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848. Documente sigilografice atestă faptul că, în unele epoci istorice, drapelul românesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu roşul în partea superioară, galbenul în mijloc şi albastrul la bază. De asemenea, proporţia culorilor nu a fost aceeaşi cu cea de acum (33% pentru fiecare culoare), potrivit AGERPRES.
Citiți principiile noastre de moderare aici!