Ultimele ecouri ale vechii „Asociaţii Române pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică”(ARLUS) sunt pe cale să se stingă azi. Consiliului local i se cere să aprobe numele de „Florica Ungur” pentru sala Casei de Cultură a Municipiului, din Piaţa Ferdinand, cunoscută de majoritatea orădenilor ca Sala ARLUS.
Pe cât de salutară e iniţiativa, pe atât de … interesantă este denumirea aleasă. Respectivul spaţiu este asociat, la nivelul orădeanului de rând, mai degrabă cu „muzica uşoară” decât cu folclorul, al cărei exponent de seamă este reputata interpretă.
În executiv
Deşi foarte activ online – site-ul Primăriei este actualizat zilnic, la fel ca paginile de Facebook ale instituţiei şi ale aleşilor, edililor nu le-a trecut prin cap să ceară părerea orădenilor printr-un banal chestionar online, un minim exerciţiu de transparenţă, de altfel.
„Executivul Primăriei a stabilit denumirea. Sala nu avea un nume ferm, unii îi spun ARLUS, alţii Casa de Cultură a Municipiului. Eu am venit cu ideea că trebuie să-i dăm un nume şi, în executiv, a fost ales cel al Floricăi Ungur”, ne-a declarat Mircea Oaie, şeful Direcţiei Organizare Evenimente şi Monitorizare Cheltuieli, cea care gestionează spaţiul din Piaţa Ferdinand.
Acesta spune că s-a ghidat după celelalte imobile ale municipiului, Antonio Alexe pentru sala sporturilor, Ioan Alexandrescu pentru bazinul de înot sau Iuliu Bodola, pentru stadion. „O personalitate locală, răposată dar recunoscută la nivel naţional”, sintetizează Mircea Oaie criteriile de selecţie ale denumirii.
Mai spune că Regina Maria sau Regele Ferdinand, alte variante luate în calcul, au fost abandonate din cauza „inflaţiei” prea mari de denumiri regale în zonă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!