De Florii, realizatoarea emisiunii „Dincolo de aparenţe”, Florentina Fântânaru a avut o invitată cu totul specială, pe interpreta Florica Ungur. Cu acest prilej, admiratorii artistei au putut să afle detalii din viaţa de dincolo de scenă a îndrăgitei artiste. Florica Ungur a vorbit despre copilărie, studenţie, relaţiile cu „Floricile Bihorului”, despre băiatul său, dar şi despre oamenii dragi. „Acolo, în emisiune am spus multe lucruri, moderatoarea era foarte bine pregătită, era informată”, a declarat artista.
Mărturisiri
Interpreta a mărturisit că moşteneşte talentul interpretativ de la mama sa „care era o voinicoasă, care a dat piept cu viaţa” şi a cărei voce semăna cu a Mariei Tănase. De altfel, Florica Ungur, a şi interpretat o piesă pe care a cântat-o şi mama ei :„Noi merem după mireasă”. „Cânt de când eram mică. Dar eram foarte timidă. Mama îmi zicea să cânt cântecul Mării Toderii, o femeie din sat…Cântam la colţul casei, acolo mă ascundeam să nu mă vadă nimeni. Şi îmi puneam şi o pătură pe mine”, a mărturisit cu candoare interpreta. Florica Ungur a plecat de-acasă în clasa a V-a şi a fost bursieră până în facultate. Şi pentru a scăpa de statul cu vacile pe islaz, îndeletnicire la care nu uita să îşi ia şi o carte. Asemenea multor copii din generaţia ei. Fetiţa pistruiată cu un păr lung şi privire inteligentă a ştiut însă care e drumul ei în viaţă. „Am stat toată viaţa în prima bancă. Îmi amintesc că aveam un coleg care văzuse pentru prima dată în viaţa lui un păr atât de lung ca al meu . Mi-a măsurat codiţele împletite şi aveau 85 de centimetri”, a povestit Florica Ungur. Studentă la latină-greacă a devenit fiindcă manualul după care învăţase nu era valabil la admitere. „Am ajuns la Bucureşti şi am aflat că manualul de franceză nu era cel după care se dădea admiterea. Mă pregătisem la română, istorie, franceză. Ca să nu pierd anul, m-am dus la secretariat să întreb unde se dă admitere din aceste obiecte. Am aflat că la limbi clasice. Nu ştiam ce sunt acelea limbi clasice. Am afalt că la latină-greacă. Bucureştiul mi s-a părut năucitor”, şi-a amintit artista.
Rochie pentru Irina Loghin
Unul dintre momentele care au făcut-o pe interpretă să exclame : „Dar de unde ştii? Cine v-a spus?”, a fost cel în care moderatoarea emisiunii a început să o întrebe despre pasiunea într-ale croşetatului. Şi mai ales dacă cineva în mod deosebit i-a apreciat rochiile croşetate. „Când eram profesoară, după ce veneam acasă mâncam şi beam o cafea, mă odihneam tricotând. Eram la un spectacol şi aveam o fustă lungă, cloş, din lână naturală. Care i-a plăcut foarte mult IrineiLoghin. Şi-a dorit-o, neapărat. I-am dat-o din toată inima, cu toată dragostea , dar a insistat să mi-o plătească”, a povestit Florica Ungur. Interpreta a mărturisit că e mulţumită de faptul că a cântat multă vreme numai la radio, deoarece televiziunea nu funcţiona. Astfel, consideră Florica Ungur, „cântecul meu a ajuns curat, în deplinătatea frumuseţii şi valorii lui la oameni. Ştiţi cum e, la televizor mai un zâmbet, imaginea te fură în detrimentul mesajului”. Telespectatorii au putut să afle că cel care le-a adus pe „Floricile Bihorului” împreună a fost regretatul Tudor Vornicu. „Între noi a existat o rivalitate întotdeauna, o competiţie în care fiecare şi-a dorit să fie cea mai bună, mai strălucitoare”, a spus interpreta. Dar aceasta nu le-a împiedicat să se aprecieze şi să se respecte reciproc.
Domnul Mecena
Florica Ungur nu s-a prezentat cu mâna goală la emisiunea Florentinei Fântânaru. A mers, aşa cum a făcut-o o viaţă la catedră, însoţită de o carte. Ale cărei taine a vrut să le împărtăşească cu toţi iubitorii de folclor. „Cântecul de după cântec- schiţă pentru un univers folcloric bihorean”, cartea semnată de fostul director al BNR Bihor, Ioan Degău, şi publicistul Miron Blaga, e recomandarea făcută de interpretă bihorenilor şi nu numai. „Mărturisesc că nu l-am cunoscut până acum pe domnul Degău. Îl ştiu pe Miron Blaga şi mai mult pe fiul său, Tavi Blaga, care mi-a fost elev şi unul cu care am obţinut multe premii la faza naţională la limba latină. Dar de-acum încolo, când îl văd pe stradă pe domnul Degău, nu am să-l strig pe nume ci «Domnul Mecena». Fiindcă domnul Degău e un adevărat Mecena pentru artişti. Cartea aceasta cuprinde date despre interpreţii de muzică populară, de la primii interpreţi până acum la «Moştenitori». Iar pentru mine folclorul este viaţă. Am crescut cu folclorul şi l-am simţit de când eram mică”, a spus Florica Ungur.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!