Termene reduse la adopţii, proceduri mai simple, concediu de îngrijire a copilului adoptat şi stimularea adopţiilor internaţionale. Aceste măsuri sunt prevăzute în propunerea Floricăi Cherecheş, de modificare a Legii nr. 273/2004, privind procedura adopţiei. Iniţiatorul îşi justifică demersul prin creşterea numărului de copii care să aibă şansa unei dezvoltări armonioase, într-o familie, iar, ca beneficiu conex, reducerea cheltuielilor bugetare.
Deputatul îşi doreşte ca prin propunerea sa să contribuie la creşterea numărului de adopţii, în condiţiile în care astăzi sistemul funcţionează greoi. La nivelul anului 2012, existau 57.480 de copii instituţionalizaţi şi doar 1.400 de familii care deţineau atestatul de persoană sau familie aptă să adopte. Una dintre modificări se referăla mărirea valabilităţii acestui atestat de la 1 an la 2 ani. Motivaţia: „De regulă familiile adoptatoare nu ajung să figureze în listele întocmite de către Oficiu pentru selecţia celei mai potrivite persoane/familii, unde unul dintre criteriile de selecţie este acela al vechimii atestatului, în perioada de un an cât este valabil atestatul în momentul de faţă”.
De asemenea, Cherecheş propune reducerea perioadei de timp în care copilul se află în stadiul măsurii de protecție, de la 1 an la 6 luni. „Acesta este benefică în principal interesului superior al copilului prin integrarea cât mai rapidă în cadrul familiei adoptatoare care îi va oferi afecțiunea și îngrijirea de care are nevoie un copil pentru o dezvoltare cât mai bună”. Este propusă şi abrogarea literei c) alineatul (8) al articolului 16, astfel încât să nu fie excluse de la posibilitatea de a adopta, retrăgându-li-se atestatul, persoanele care s-au implicat direct în identificarea unui copil potenţial adoptabil, un voluntar/educatoare/îngrijitor/asistent(ă)/medic.
Termenul în care părinţii şi rudele copilului îşi pot retrage declaraţia de consimţământ este redus la 30 de zile. De asemenea, şi numărul rudelor care trebuie să-şi dea consimţământul, de la rude de gradul al IV-lea (veri, verişoare) până la rude de gradul III.
Florica Cherecheş propune inclusiv acordarea către părinţii adoptivi al unui concediu de îngrijire a copilului pe o perioadă de un an, indiferent de vârsta copilului. În acest răstimp, s-ar primi o indemnizaţie lunară egală cu media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, pentru cei care adoptă, „astfel încât să se faciliteze adaptarea copilului în noua familie şi dezvoltării unui ataşament securizant”.
Străinii adoptă şi copii rromi
În cazul adopţiilor internaţionale, deputatul Florica Cherecheş propune scurtarea termenelor din legislaţia în vigoare pe care copiii trebuie să le petreacă în sistemul de stat: „Până acum, copiii care sunt deschişi adopţiei internaţionale de către români sunt cei care au stat doi ani în sistem şi nu au fost adoptaţi de o familie din România. Vrem să reducem acest termen de la doi ani la şase luni, tocmai pentru a da şansa mai multor copii să fie adoptaţi de familii de români stabiliţi în străinătate”.
În anul 2013, conform datelor furnizate de Oficiul Român de Adopţii, 1.033 de familii din 1.575 de familii cu atestat doreau să adopte numai copii clinic sănătoşi şi doar 353 de familii din cele 1.575 doreau să adopte şi copii rromi. Spre deosebire de famiile de români, străinii vor să adopte şi copii de etnie rromă. 11 adopţii internaţionale au încuviinţate în anul 2013, majoritatea copiilor adoptaţi fiind de etnie rromă. Un copil a fost încadrat în grad de handicap mediu, iar 4 cu întârzieri în dezvoltare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!