După ce anul trecut a înaintat o scrisoare deschisă Gărzii de Mediu Bihor (Un deputat reclamă „poluarea olfactivă”) și a avut un schimb de replici cu reprezentanții Nutripork (Nutripork îi răspunde deputatului Florica Cherecheș și Contre între Florica Cherecheș și Nutripork), deputatul orădean a depus un memoriu și o interpelare la Ministerul Mediului, pe tema fermei de porci din Oradea.
Inițiativa deputatului Florica Cherecheș vine cu mai puțin de cinci luni înainte ca autorizația de mediu, deținută de Nutripork, să expire.
„Rolul principal în rezolvarea problemei mirosurilor provenite de la ferma de porci care deranjează locuitorii municipiului Oradea de atâția ani, îi revine Ministerului Mediului, care, prin intermediul Agenției regionale de mediu din Cluj, va elibera probabil o nouă Autorizație de mediu firmei SC Nutripork SRL, după expirarea prezentei autorizații, în octombrie 2017”, precizează Florica Cherecheș.
Deputatul mai spune că a solicitat investigații suplimentare și impunerea de măsuri care să reducă mirosurile neplăcute emanate. „În memoriu, am solicitat să se efectueze investigații suplimentare și să se modifice condițiile de autorizare pentru astfel de ferme, impunând măsuri care să reducă și chiar să elimine disconfortul olfactiv. Modificarea urgentă a acestor norme și impunerea de măsuri suplimentare fermelor de porci și de pui care funcționează în mai multe localități din județ, sunt o necesitate și o urgență atât pentru locuitorii municipiului Oradea cât și pentru alți bihoreni afectați de duhoarea emanată de aceste ferme”.
Legi actualizate de UE
Potrivit răspunsului emis de Ministerul Mediului, „S.C. Nutripork S.R.L. Palota, a respectat condițiile de autorizare dar și că autorizația integrată de mediu trebuie să conțină, printre altele, valori limită de emisie, care să asigure că în condiții normale de funcționare emisiile nu depășesc valorile limită de emisie asociate celor mai bune tehnici disponibile”, spune deputatul.
Totodată, Ministerul Mediului precizează că Documentul de referință privind cele mai bune tehnici disponibile pentru activitatea de creștere intensivă a păsărilor și a porcilor a fost revizuit și actualizat la nivelul Uniunii Europene și în data de 21.02.2017 a fost publicat în jurnalul oficial al UE.
Astfel, în conformitate cu prevederile legale, autoritatea competentă pentru protecția mediului responsabilă cu emiterea autorizației integrate de mediu, în speță APM Bihor are obligația să ia măsurile necesare pentru ca toate condițiile din autorizația integrată de mediu pentru instalația respectivă să fie reexaminate și, dacă este necesar, actualizate, în vederea asigurării conformării cu prevederile Legii nr. 278/2013.
În plus, în răspuns primit de deputatul Florica Cherecheș de la Ministerul Mediului se precizează că „autoritățile competente pentru protecția mediului cu responsabilități în emiterea autorizației integrate de mediu pot impune instalațiilor condiții mai restrictive de autorizare decât cele rezultate din utilizarea celor mai bune tehnici disponibile, în conformitate cu legislația incidentă în vigoare în domeniul emisiilor industriale” și „să ia în considerare caracteristicile tehnice ale instalației, localizarea geografică a acesteia și condițiile locale de mediu. Mai mult, autoritățile administrației publice locale pot refuza emiterea certificatelor de urbanism/autorizațiilor de construire necesare unor dezvoltări ulterioare ale instalațiilor.”
Aproape de capacitatea maximă
Potrivit Ministerului Mediului, în luna martie, la Nutripork, toate cele patru hale de creștere erau populate cu un număr total de 9 112 capete suine, cu structura de îngrășare între 50 – 60 kg. Capacitatea maximă a fermei este de 10 000 de locuri.
„Depozitul de dejecții unde sunt stocate apele tehnoligce uzate este compus din 4 iazuri biologice, din care iazul nr. 4 este bicompartimentat (în vederea exploatării mai ușoare). Menționă că iazurile 1,2,3 și 4.2 sunt impermeabilizate natural, cu strat de argilă și sunt goale…
Cele 4 canale colectoare ale dejecțiilor provenite din halele de îngrășare își deversează conținutul în cheson, de unde sunt evacuate prin intermediul unei pompe tocător în depozitul de dejecții. Sistemul de evacuare este închis, fiind astfel eliminată posibilitatea emisiilor generate din evacuarea dejecțiilor.
Măsuri aplicate de Nutripork pentru reducerea mirosurilor
- folosirea de bioenzime în vederea reducerii concentrației de amoniac (Bioenzime tablete – BioAmp, Aardvark) folosind în anul 2016 o cantitate de 295 de kg de tableteș
- folosirea de odorizante specifice fermelor de animale (DuPont Maskornal) în cantitate de 104,5 litri, pe parcursul perioadei 01.01. – 21.12.2016
- dejecțiile au fost încorporate în sol imediat după împrăștierea acestora, cu grapa cu discuri, în max. 3 ore. Cele mai bune tehnici disponibile care se aplică la nivelul UE recomandă folosirea acestui tip de deșeu ca și îngrășământ organic în agricultură deoarece îmbunătățește calitatea solului și permit o perioadă de 24 de ore pentru încorporare
- treseul autovidanjelor de la batal spre terenurile agricole a fost deviat pe drumuri agricole ocolitoare, pentru a se evita șoseaua de centură a Municipiului Oradea
- din data de 15.07.2015 nu au mai fost împrăștiate dejecții pe terenul situat în spatele fermei în direcția Borș deținut de Parohia Greco Catolică Olosig
- a fost plantată o perdea vegetală pe lautra înspre cartierul Ioșia, atât între iazuri și cartier cât și între halele de creștere și cartier. Această perdea vegetală este completată periodic, ultima plantare de plopi a avut loc în luna decembrie 2015 – 500 buc plopi;
- livrarea porcilor către terți se face doar dimineața, între orele 8 și 11.
„Totodată, în conformitate cu prevederile AIM se efectuează monitorizări anuale ale emisiilor de amoniac, 3 zile consecutiv, în perioada caldă a anului și în condiții de populare a fermeim la liimita incintei înspre cartierul Ioșia și la limita înspre bataluri. Ca urmare a măsurii nr. 1 din NC 437/16.06.2016, întocmită de comisarii GNM-CG București, au fost efectuate măsurări și în două puncte de prelevare din afara fermei, la aproximativ 500 de metri de aceasta, în direcția cartierului Ioșia.
Potrivit rezultatelor furnizate de Nutripork, „nu se evidențiază depășiri ale concentrațiilor maxime admise conform STAS 12574.87 Aer din zonele protejate. Condiții de calitate. Menționăm că încerările au fost efectuate în regim acreditat”, transmite Ministerul Mediului.
De unde provine mirosul
În răspunsul furnizat de Ministerul Mediului se mai precizează că „disconfortul olfactiv sesizat de locuitorii Municipiului Oradea (mai ales în perioada de inversie ale maselor de aer cald și rece) provine din procesul de împrăștiere și încorporare al dejecțiilor cât și din exhaustarea aerului viciat provenit din halele de creștere.
De asemnea, în apropierea fermei se găsesc și alte surse de emisie (stația de epurare, fabrica de zahăr, o stână de animale, ferme de creștere a suinelor și bovinelor)”.
În același răspuns se mai precizează că ferma Nutripork respectă distanța minimă de 1 000 de metri între teritoriile protejate și o serie de unități care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației.
Deputatul Florica Cherecheș precizează că va urmări în continuare implementarea măsurilor sugerate firmei Nutripork, atât de Ministerul Mediului cât și de al Sănătății, astfel încât, condițiile de autorizare și funcționare ale fermelor de animale să fie modificate și impuse în noua Autorizație de mediu, pentru a nu afecta starea de bine și de confort a populației, activitățile recreative în aer liber și turismul din această poartă minunată de intrare în România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!