Sute de copiii cu nevoi speciale de la 32 de formații artistice coordonate de 106 de cadre didactice din 24 instituții, 500 cadre didactice, din 75 de unități școlare din întreaga țară și din străinătate (Ungaria, Turcia și Polonia) au fost prezenți ieri la Oradea la cea de a IX-a ediție a Festivalului Internațional „Flori de Mai”.
„Iubesc primăvara oriunde, dar dacă aș putea alege, aș întâmpina-o mereu în gradină. Acolo unde înfloresc florile, există și speranță” – în acest context, CSEI „Orizont” din Oradea, a organizat Festivalul. Evenimentul a avut loc în sala „Arcadia” a Teatrului de Stat „Regina Maria”.
Muzică și zâmbete
„Prin activitățile propuse în cadrul proiectului , a cărui finalitate o constituie desfășurarea festivalului, am dorit să inițiem și să derulăm activități de pregătire, selecție, expunere și prezentare în concurs a unor obiecte decorative confecționate de copiii cu CES din învățământul special bihorean, național și internațional, precum și să prezentăm momente artistice de calitate pentru a contribui la socializarea și integrarea acestor copii prin activități art-terapeutice”, ne-a declarat Angela Marușca, directorul CSEI „Orizont” din Oradea.
Festivalul s-a adresat instituţiilor de învăţământ special și claselor din învăţământul de masă care au elevi integraţi. S-a derulat sub formă de concurs pe tema „Primăvara – anotimpul bucuriei” și are 4 secţiuni: decorațiuni (pictură, colaj, obiecte decorative); muzică/Dans (căntece, dans, instrumente muzicale); teatru (scenete, teatru de păpuși, confecționare decor, costume); DVD.
Programul artistic prezentat de fiecare instituție a constat într-un moment de: dans, muzică, teatru. Lucrările prezentate în cadrul secțiunii expoziție de fiecare instituţie, vor fi dispuse sub forma unui tot unitar. Un juriu format din reprezentanți ai unor instituţii culturale de prestigiu din judeţ, parteneri ai evenimentului, au desemnat câştigătorii fiecărei secţiuni pe baza fișei de evaluare care conține criterii de evaluare stabilite de organizatori și cunoscute de participanți.
Beneficiarii direcţi ai proiectului au fost elevii cu CES din şcolile speciale şi elevii cu CES integraţi, iar cei indirecţi: colegii elevilor integraţi, profesorii care pregătesc elevii pentru festival, părinţii elevilor participanţi, care au ocazia să-şi vadă elevii pe scenă, comunitatea.
Diplome și dulciuri
„Prin desfășurarea acestui festival dorim să menţinem o bună relaţie de colaborare cu familiile elevilor şi cu reprezentanţii autorităţilor locale; va creşte stima de sine şi încrederea în forţele proprii la elevii implicaţi în festival având în vedere că sunt copii cu cerinţe educative speciale, iar unii dintre ei nu au mai urcat niciodată pe scenă, elevii vor socializa şi vor forma relaţii de prietenie cu colegi din şcolile partenere, vor îmbina utilul cu plăcutul și vor descoperi tradiţii şi obiceiuri noi.Prin introducerea concursului în CAEN, din acest an evenimentul a fost deschis instituţiilor din toată ţara și din străinătate, ceea ce pentru noi reprezintă un indicator al reuşitei. ” a mai spus directorul CSEI „Orizont” din Oradea.
Prin efortul școliilor organizatoare, al colaboratorilor, partenerilor și sponsorilor, toți copiii au fost recompensați pentru munca lor cu premii: cupe, diplome și dulciuri.
Festivalul a fost organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” din Oradea în colaborare cu ISJ Bihor, Teatrul „Regina Maria”, Universitatea din Oradea, Palatul Copiilor, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, dgsapc, Liceul de Arte, Asociația „Toma George Toboșaru” din Oradea, Asociația Națională a Profesorilor Psihopedagogi „Orizont”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!