O activitate de impact a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, în Piața Unirii din Oradea. Zeci de copii de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălescu” din Oradea, însoțiți de profesori, s-au adunat pentru un Flashmob organizat în cadrul proiectului „Fii o voce împotriva violenței”.
[eadvert]
Elevii, coordonați de prof. Alina Deliman și instructorii Oana Veszi și Florin Culda de la Exclusive Dance Oradea, au tras un semnal de alarmă în lupta împotriva violenței școlare. Aceasta a fost penultima activitate din cadrul proiectului „Fii o voce împotriva violenței!”
Lor li s-au alăturat, cu alocuțiuni, reprezentanții unor instituții reprezentative ale orașului: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Primăria Oradea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, Inspetoratul Județean de Poliție Bihor, Biserica cu Lună, dar și mulți părinți.
„Activitatea «Conexiuni urbane împotriva violenței» este un manifest stradal împotriva violenței constând în alocuțiuni din partea invitaților, dans și prezentarea unor mesaje anti- violență. Ne dorim să fim o voce împotriva violenței. Ne dorim un climat sigur, primitor și de susținere pentru elevi”, a spus profesoara Alina Deliman, coordonatoarea activității de joia trecută.
În Școala Gimnazială „Nicolae Bălescu” din Oradea, din decembrie 2023 până în această lună, a fost implementat proiectul „Fii o voce împotriva violenței”, coordonat de director adjunct prof. Iulia Radu. Proiectu a fost inclus în Programul de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar – „Împreună prindem curaj”, înregistrat la Ministerul Educației.
Proiectul „Fii o voce împotriva violenței” urmărește mai multe obiective esențiale, între care crearea unui climat sigur, primitor și de susținere pentru elevi și părinți la nivelul unității de învățământ, îmbunătățirea relațiilor dintre personalul școlii, familie și elevi, facilitând colaborarea acestora în vederea susținerii victimelor violenței și a gestionării comportamentului agresorilor.
Dezvoltarea abilităților sociale și emoționale ale elevilor, incluzând capacitatea de identificare, interpretare, exprimare și autocontrol al emoțiilor într-o manieră constructivă este un alt obiectiv major al acestui proiect.
Obiective
De la lansarea sa, în decembrie 2023, proiectul a inclus o serie de activități relevante, între care: alegerea sloganului proiectului, în patru limbi (română, engleză, franceză și germană), dar și crearea de postere și bannere, respectiv compoziții plastic tematice cu acest slogan.
În plus, în ianuarie a fost marcată Ziua Internațională pentru nonviolența în școli, marcată printr-o masă rotundă și o activitate festivă, iar în 4 februarie 2024, Ziua Internațională a Fraternității, cu activități comune între clasele primare și gimnaziale.
„Am avut de asemenea lectorate antiviolență. Concret, am organizat sesiuni cu părinții despre prevenirea și combaterea violenței în școli și am organizat diferite workshop-uri tematice. Unul dintre acestea a avut loc în 20 martie, de Ziua Internațională a Fericirii. De asemenea, am pus un accent deosebit pe relațiile cu colegii, organizând diverse jocuri interactive și activități sociale pentru consolidarea relațiilor de prietenie. Alte activități interactive au fost oganizate în cadrul activității «Spune stop drogurilor, spune stop violenței! ”.
Copiii au transmis puternice mesaje sociale și emoționale. Proiectul se va încheia la sfârșitul lunii mai cu ultima activitate intitulată «Să fim fair-play!», un meci de fotbal care va aduce împreună echipe formate din elevi, profesori și părinți, simbolizând unitatea și spiritul de echipă”, a spus Elisabeta-Monica Costă, directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” din Oradea.
Prin aceste activități, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” speră să creeze un impact pozitiv de durată în comunitate, promovând nonviolența și colaborarea armonioasă între toți participanții la actul educațional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!