Joi a debutat cea dea XVI-a ediție a Întâlnirii Ansamblurilor Populare Maghiare din Ardeal (EHTET) cu un flashmob în Piaţa Unrii. Zeci de dansatori au dansat dansuri tradiţionale maghiare, vestind deschiderea acestui festival găzduit de Teatrul Szigligeti. Între 21 – 24 aprilie, Oradea redevine capitala dansului popular, teatrul maghiar primind pentru a treia oară o ediție a festivalului itinerant.
Şase ansambluri participă la festival, începând cu gazda, Ansamblul Nagyvárad şi continuând cu invitaţii: Bekecs Néptáncszínház din Miercurea Nirajului, judeţul Mureş, Maros Művészegyüttes (Ansamblul Artistic „Mureş”) din Târgu Mureş, Ansamblul Național Secuiesc „Hargita” din Miercurea Ciuc, „Udvarhely Néptáncműhely” din Odorheiu Secuiesc şi Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” – „Háromszék” din Sfântu Gheorghe.
Festivalul îşi propune să mijlocească întâlnirea ansamblurilor profesioniste din regiune pentru a face schimb de experienţă, pentru a strânge realaţiile între artiştii profesionişti din domeniu şi pentru a-şi cunoaşte activitatea. Publicul dn Oradea are ocazia de a descoperi diversitatea dansului popular, cu elementele specifice fiecărei regiuni etnografice.
Astăzi, 21 aprilie, festivalul s-a deschis în Sala Mare a teatrului cu spectacolul Ansamblului Nagyvárad, „Boldog békeidők / La Belle Époque”, iar de la ora 20, artiștii de la Bekecs Néptáncszínház din Miercurea Nirajului prezintă o prelucrare la teatru-dans folcloric a piesei „Tóték / Familia Tót” de Örkény István.
Vineri, 22 aprilie, de la ora 11, va fi prezentat spectacolul „Ábel” al trupei Maros Művészegyüttes (Ansamblul Artistic „Maros”), bazat pe romanele scriitorului ardelean Tamási Áron. Spectacolul marchează 125 ani de la nașterea autorului. De la ora 18, se joacă spectacolul de dans contemporan al Ansamblului Nagyvárad, „Antigona”, în sala Enescu—Bartók a Filarmonicii Oradea, iar de la ora 20, urmează spectacolul folcloric „Ékes Gyergyó / Frumosul Giurgeu” al Ansamblului Național Secuiesc „Hargita”.
Sâmbătă, 23 aprilie, de la ora 11, va avea loc spectacolul pentru copii al trupei „Udvarhely Néptáncműhely” din Odorheiu Secuiesc, intitulat „Prea frumoasa Prințesă Trestie”, iar, de la ora 20, Ansamblul Trei Scaune din Sfântu Gheorghe preintă speactacolul „Schimbare”.
Duminică, 24 aprilie, în încheierea festivalului, cele şase trupe vor urca împreună pe scenă, în cadrul unui spectacol de gală.
[eadvert]
Trimite articolul
XCultura salveazã popoare, politica le asupreşte, Trianon a restituit ce s-a cotropit, nu uitarea n-are rost ci politica.
-
Dansuri din Urali negate de ceangăi.
-
Bai bula, ceangau din Albania mare ce graiesti aci?
Covidu sa te ia bai bula.
-
unguri naspa ce cauta in centru nostrtu ???
-
Inapoi in Albania cu tine opincarule! Aici esti oaspete!
-
Bravo, ti-ai demonstrat supremitatea!
-
Centrul “vostu” a fost construit in totalitate de unguri, dar probabil la scoala militara ati invatat istoria aia inventata de comunistii nationalisti pensionare , nu ai de unde sa stii. ai imbatranit degeaba si probabil ai si o pensie imensa nemeritata 🙁
¨Vineri a debutat¨? Articolul l-ati scris joi, plus ca aveti si poze, ati facut o calatorie in timp?
… oameni buni, sarbatorim PASTELE! …
Pe cand si ansamblu crinsana .
-
Întreabă-l pe zeul lui drop.Bolo nu are nevoie de cultură, artă,numai dacă e din beton.
Tre sa ai IQ de lubenita sa te scoată din sărite știrea asta