Oradea. Flashmob împotriva violenței asupra femeilor de 8 Martie. Evenimentul este organizat de „One Billion Rising”, o mișcare fondată din dorința de a atrage atenția asupra violenței asupra femeilor. Mișcarea a fost lansată în anul 2012, de către scriitoarea americană Eva Ensler.
La evenimentul de duminică sunt așteptate toate femeile, dar și alte persoane care doresc să susțină această idee.
În Piața Unirii, de la ora 12.00, participanții vor primi informații despre eveniment și scopul întâlnirii și va fi urmat de un flashmob, coordonat de Andrea Szabo, instructor la „Nia Dance” și organizator din partea „One Billion Rising”.
„Această campanie este despre noi, femeile. Nici o formă de violență nu își are locul într-o relație. Nici violența verbală, nici fizică și nici cea psihică/emoțională. Nu merită să luptăm împotriva lucrurilor sau aspectelor pe care nu le putem controla. Însă, putem găsi o modalitate prin care ne putem orienta înspre direcția corectă. Pentru că nu ne putem ridica decât împreună. Cu respect, invit bărbații să fie alături de noi – dacă și ei consideră că o femeie nu poate fi stăpânită de către nimeni.
În această campanie avem nevoie și de ei. Nu toate femeile își cunosc adevărata valoare și nu toate au capacitatea să-și impună limite sănătoase în viață. Dorim să oferim un ajutor acestor femei să-și găsească vocea”, a transmis Renata Coznici coorganizator al „One Billion Rising” la Oradea.
Un miliard de victime
Se estimează că fiecare a treia femeie din lume este supusă unei forme de violență. Acest lucru înseamnă că sunt afectate mai mult de un miliard de femei din populația Pământului. Eva Ensler, scriitoarea și activista feministă care a lansat mișcarea a fost însăși o victimă a violenței domestice în copilărie. A fost abuzată de tatăl ei, sexual, fizic și mental. Eve, după ce s-a vindecat de cancer, bazată pe o idee ezoterică, fiind inspirată de femeile din Republica Congo, a dorit să pună în mișcare (prin dans) atâția oameni câți pot reprezenta numărul femeilor care ajung victimele violenței într-un an de zile, adică un miliard.
În majoritatea țărilor, flashmobul are loc în data de 14 februarie. În această zi se dansează o coreografie pe melodia „Break the Chain” – dedicată încetării violenței asupra femeilor.
„Scopul acestei mișcări este să luăm la cunoștință ce se întâmplă cu adevărat cu multe femei din lume. Poate chiar și pe strada noastră. Să se aprindă speranța în femei, să contacteze pe cineva pentru a cere ajutor la timp. Pentru că există ajutor! Cere ajutor! Iar în noi să se întărească sentimentul de unitate, iar acest dans să fie un mesaj concret de atenționare sau protecție ori o formă de conexiune simbolică prin mișcare, prin dans”, anunță cei de la „One Billion Rising”.
Trimite articolul
XTu iara esti o proasta!!!