Filarmonica de Stat Oradea a organizat miercuri, 6 octombrie, la ora 18:00, un Flash mob prin care s-a dorit crearea unei punți de legătură între locuitorii Oradiei și evenimentele Filarmonicii orădene.
[eadvert]
Evenimentul a avut loc în Piața Unirii, în apropierea Palatului Vulturul Negru și a cuprins două dintre piesele ce vor fi interpretate la Concertul „Piazzolla, un secol de Tango” care va avea loc joi, de la ora 19, în Sala de concerte Enescu-Bartók. „Pentru mine, tangoul a fost întotdeauna mai degrabă pentru ureche decât pentru picioare”, spunea Astor Piazzolla.
Cele trei piese incluse în programul de joi seara sunt: Aconcagua – Concert pentru bandoneon și orchestră, avându-l ca solist pe Giancarlo Palena, Anotimpurile de Buenos Aires pentru Vioară și orchestră de coarde, în aranjamentul lui Leonid Desyatnikov, avându-l ca solist pe Rareș Munthiu şi Libertango – aranjament, orchestrație de Flaviu Mogoșan, care este şi dirijorul concertului.
„Compozitorul argentinian Astor Piazzolla a spus despre el însuşi într-o mărturie personală că se regăseşte în personajul Dr. Jekyll şi Mr. Hyde, şi anume, în timpul zilei este Dr. Jekyll, iar noaptea se transformă în Mr. Hyde. Această metaforă o întâlnim şi în muzica lui Piazzolla. Ea prezintă constraste de valenţe estetice foarte dramatice precum: tragedie cu frumuseţe, grotesc şi sublim, toate pe ritmuri de tango. Noi îl omagiem la 100 de ani de la naşterea sa, joi, la Filarmonica de Stat Oradea. Vă aşteptăm!”, spune dirijorul concertului, Flaviu Mogoșan.
Cele două piese compuse de renumitului compozitor argentinian Astor Piazzolla care au fost interpretate în cadrul Flash mob-ului au fost Oblivion și Libertango. Ca element de noutate, solistul italian Giancarlo Palena a interpretat cele două piese la bandoneon, un instrument muzical precursor al acordeonului. Acesta a fost acompaniat de patru dintre artiștii instrumentiști ai orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea. Muzica a fost însoţită de tango prin două perechi de dansatori, sportivi de performanţă ai Dans Club ’80.
Giancarlo Palena, născut în 1995, este un acordeonist care a început să studieze instrumentul la vârsta de 7 ani cu Mario Stefano Pietrodarchi. În 2019 a absolvit Universitatea de Muzică „Frédéric Chopin” din Varșovia, sub conducerea lui Klaudiusz Baran. În 2019 a câștigat cea de-a 5-a ediție a prestigiosului The Arts Club – Sir Karl Jenkins Music Award în asociere cu Classic FM 2019.
Giancarlo Palena nu este pentru prima oară în România, acesta fiind invitat să cânte la Iaşi, şi de mai multe ori la Cluj-Napoca la Opera Naţională Română. Este însă pentru prima dată invitat la Oradea. „De fiecare dată vin cu plăcere şi îmi place foarte mult să cânt în această frumoasă ţară. De fiecare dată când vin mă simt de parcă aş fi în Italia, nu simt nicio diferenţă. Astor Piazzolla este un muzician simbol, nu doar pentru un interpret la bandoneon. Este un muzician cu foarte multă imaginaţie de a crea un gen nou de muzică, intitulat tango nuevo, o uriaşă revoluţie. Uneori este interpretat ca o persoană care nu respectă tangoul argentianian tradiţional. A dat dovadă de curaj creând acest nou gen de tango, urmându-şi inima. Mâine seară voi avea plăcerea să-i interpretez unul dintre concertele scrise pentru bandoneon şi intitulat Aconcagua, inspirat de muntele Aconcagua din America de Sud. Este un concert care presupune mult studiu înainte. Poate nu ştiţi, bandoneon-ul este un intrument care s-a născut în Germania, nu în Argentina. La început a fost creat pentru divertisment şi pentru evenimente sacrale în biserică. După fenomenul de migrare spre America de Sud la începutul secolului trecut, a ajuns şi în cultura argentiniană, iar Piazzolla l-a adoptat în tangoul tradiţional demonstrând posibilităţile acestui instrument”, ne-a dezvăluit Giancarlo Palena înainte de Flash mob.
Pe toată durata Flash modului a fost expus un panou promoțional cu cod QR prin care scanându-l cei interesați au putut câștiga două bilete la concertul de joi, prin extragere la sorți. În eventualitatea în care câștigătorul nu poate fi prezent la concertul de joi, din diferite motive, acesta poate alege să participe la oricare dintre concertele stagiunii 2021-2022 ale Filarmonicii de Stat Oradea.
Trimite articolul
XFoarte frumoasa ideea. Ca si carcotas ce sunt, nu ma pot opri sa nu semnalez ca bandoneonul nu este un precursor al acordeonului, faptul ca este mai simplu constructiv induce in eroare. A aparut in Germania mijlocului de secol XIX, in timp ce acordeonul la inceputul secolului respectiv.