Pentru prima oară în ţară, o categorie de personal medico-sanitar se revoltă, alături de pacienţi, împotriva falşilor vindecători şi cu speranţa că i se va reglementa statutul. Este vorba despre fizioterapeuţi din Oradea care doresc ca încadrarea profesiei lor să le fie recunoscută în categoria medico-sanitar.
De ani de zile, ei se luptă să le fie recunoscută munca, să nu mai aparţină de mai multe facultăţi şi colegii, dar până acum ministerele abilitate i-a ignorat. În acelaşi timp, fizioterapeuţii vor ca oamenii să nu mai ajungă pe mâinile aşa-zişilor vindecători, fără nicio pregătire şi care au nenorocit mulţi oameni.
Fizioterapia este de mare folos în foarte multe domenii medicale. În prima zi de la unele operaţii de ortopedie, pacienţii sunt în program de fizioterapie şi se recuperează mult mai repede. La fel la neurochirurgie, chirurgie vasculară, cardiologie, neurologie şi în alte domenii speciale. România este probabil singura ţară din Uniunea Europeană în care fiecare poate să facă pe vraciul, fără să aibă pregătire.
Protestul începe joi la ora 9:30, în faţă la Magazinul Crişul, protestatari fiind şi pacienţi care doresc să se cunoască identitatea fizioterapeuţilor şi niciun om să nu mai fie schilodit de aşa-zişii vindecători.
Le-a ajuns cuţitul la os şi nu mai pot să accepte invazia de falşi vindecători, dar şi faptul că profesia lor nu e reglementată, în ciuda eforturilor pe care le-au făcut în acest sens, de ani de zile.
Pacienţii se alătură fizioterapeuţilor pentru că mulţi dintre bolnavi au fost nenorociţi, unii pe viaţă, după ce au apelat la aşa-zişi vindecători. Cert e că mulţi dintre pacienţi nu cunosc identitatea fizioterapeuţilor şi doresc să nu mai aibă nimeni de suferit de pe urma vrăjitorilor.
Scopul protestului
Marius Sorin Pop, fizioterapeut care are experienţa acestei profesii lucrând nu mai puţin de opt ani de zile într-o clinică de renume de la Roma, a explicat că scopul protestului
vizează două direcţii. În primul rând, fizioterapeuţii doresc să sensibilizeze instituţiile statului în legătură cu necesitatea reglementării profesiei de fizioterapeut. Fizioterapeutul spune că în ciuda numeroaselor solicitări din partea absolvenţilor de studii superioare, specializarea Fiziokinetoterapie (asimilată din anul 2008 cu specializarea Balneofizioterapie – forma Bologna 2+3 ani) şi înfiinţarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România au fost subiecte „desconsiderate de Ministerul Sănătăţii (prin intermediul foştilor miniştri: Ionuţ Bazac, Cseke Attila şi Ritli Ladislau)”. Pop acuză că „acest Minister a avut la început iniţiativa de a ne „expedia” sub tutela unei specializări paralele cu medicina şi anume Kinetoterapie / Cultură Fizică Medicală, din cadrul Facultăţilor de Educaţie Fizică şi Sport, iar mai târziu, sub tutela Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România”.
Fizioterapeutul explică faptul că aceste decizii au fost luate fără consultarea prealabilă a absolvenţilor Facultăţii de Medicină – Specializările Fiziokinetoterapie / Balneofizioterapie – cei direct afectaţi.
Prin urmare, absolvenţii specializărilor mai sus amintite au fost puşi în faţa faptului împlinit, fără să poată să îşi exprime punctul de vedere sau chiar să se opună „acestui abuz”, spune fizioterapeutul Pop.
În acelaşi timp, fizioterapeuţii vor ca pacienţii să fie constant informaţi despre existenţa unor falşi specialişti, care îşi asumă în mod ilegal şi abuziv competente de fizioterapeut şi a căror practică provoacă daune importante asupra sănătăţii cetăţenilor neinformaţi, declară Pop.
Pe puncte
Concret, fizioterapeuţii vor înfiinţarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România (fapt desconsiderat nu doar de Ministerul Sănătăţii ci şi de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii).
Fizioterapeuţii vor încadrarea corectă a profesiei de fizioterapeut în COR (Codul Ocupaţiilor şi profesiilor din România) şi în rândul specializărilor medico-sanitare subordonate Ministerului Sănătăţii, inclusiv recunoaşterea din partea institutiilor de mai sus a drepturilor conferite fizioterapeuţilor de către legislaţia europeană.
În al treilea rând, fizioterapeuţii vor să se descurajeze practicarea abuzivă şi ilegală a profesiei de fizioterapeut, prin verificarea diplomelor de studii şi autorizaţiilor de exercitare a profesiei, în cadrul unităţilor sanitare şi „cabinetelor” improvizate, unde impostorii îşi pot ascunde adevărata identitate.
Întrebat de JB despre intenţia de a pleca din nou din ţară, fizioterapeutul a declarat: “Nu vreau să plec din ţară. Dar vreau să se facă dreptate şi cred că ar trebui să plece alţii care încurcă”.
Istoric şi definiţie
Fizioterapia este o specializare medico-sanitară, cunoscută încă din antichitate (Hipocrate şi Galen au practicat fizioterapia), care abordează pacientul în integritatea sa fizică şi psiho-socială, analizând atât sindromul sau patologia pentru care pacientul solicită evaluare şi asistenţă terapeutică, precum şi evenimentele care au dus la instalarea şi agravarea patologiei respective.
În acest sens, fizioterapia inlcude mai multe metode diagnostice şi terapeutice, majoritatea derivate din principiile fizicii: mişcarea, căldura, lumina, câmpul magnetic, efectul hidrostatic, curentul electric, etc.
Conform legislaţiei europene, fizioterapeutul este un profesionist din domeniul sănătăţii, posesor al unei Diplome eliberată doar de o şcoală cu profil sanitar şi anume Facultatea de Medicină şi Farmacie.
Fizioterapeutul lucrează atât în colaborare cu medicul sau cu alte profesii medico-sanitare, cât şi în mod autonom, în relaţie directă cu persoana asistată, evaluând şi tratând disfuncţiile prezente în zonele de motricitate, funcţiile corticale superioare şi viscerale, ca urmare a unor evenimente patologice cu etiologie diversă, congenitale sau dobândite.
Ce vor protestatarii
Ce vor fizioterapeuţii ce vor participa joi la protest să se ştie
• fizioterapia e o profesie şi nu o metodă de tratament care poate fi imitată
• cunoaşterea unei metode terapeutice nu autorizează practicarea acesteia
• fizioterapia este o profesie medico-sanitară şi nu un sport sau o tehnică improvizată
• conform legislaţiei europene, fizioterapeutul este un absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, aspect care nu poate fi desconsiderat şi nici negociat.
• Înfiinţarea Colegiului Fizioterapeuţilor este o necesitate şi nu un moft, legea fizioterapeutului devenind astfel un imperativ al Ministerului Sănătăţii, care are obligaţia să reglementeze toate profesiile medico-sanitare (inclusiv cea de fizioterapeut).
• nedezvăluirea falşilor fizioterapeuţi pune în pericol viaţa cetăţenilor în aceeaşi măsură ca şi practicarea actului medical în mod ilegal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!