E uimitor când o privești pe Ilinca Lianu, cât talent și câtă putere, forță și determinare se ascund în spatele figurii diafane, a imaginii de fetiță blondă, pe chipul căreia strălucesc doi ochișori ce sclipesc de inteligență. Ilinca e uimitoare. Campioană națională la dans la categorii de vârstă mult superioare, a studiat pianul 6 ani, desenează dumnezeiește. Ilinca Lianu ar fi putut excela, probabil, în orice domeniu. Prezență activă la Olimpiada Județeană de Fizică încă din gimnaziu, pe când era elevă la Școala Dacia, la vârsta de 16 ani e admisă, prima , cu media 10, la Facultatea de Fizică a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
[eadvert]
Pe atunci elevă în clasa a XI-B a Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu” (specializarea matematică-informatică bilingv), Ilinca a obținut această performanță după ce a participat la concursul de fizică „Augustin Maior”, adresat elevilor de clasa a XI-a şi a XII-a din ţară. Premianţii acestuia au un loc garantat la facultate, la Cluj-Napoca. Zilele trecute, am urmărit-o pe Ilinca îmbinând într-un proiect pasiunea pentru muzică și fizică. Cu câtă ușurință, dezinvoltură și grație vorbește despre muzică, pornind de la definiția lui I.L. Caragiale în „Pedagog de școală nouă”, care spune că „muzica este aceea care ne gâdilă urechile într-un mod plăcut”, dar și despre sunete, frecvențe, hertz, lungimi de undă, unde mecanice longitudiale. Ilinca vine dintr-o familie în care ambele ramuri sunt nume sonore în muzică: Lianu din partea tatălului, respectiv Palladi, celebrul meșter al viorilor cu goarnă, din partea mamei. „Studiul unei viori cu goarnă văzute prin intermediul fizicii”, o lucrare coordonată de profesorii Andreea Jurcă și Ilie Rus, a făcut obiectul participării Ilincăi la Concursul National de Fizică Aplicată pentru elevi „Universul Einstein” , ediția a XV-a. Adolescenta nu a decis deocamdată ce carieră va urma, dar ştie că va avea uşi deschise spre învăţământ, cercetare, domeniul IT, sectorul medical sau industrial. Ilinca se află acum într-o extrem de plăcută, dar totuși grea dilemă. A primit vestea că a fost acceptată atât la Universitatea de Cercetare din Marseille, cât și la Universitatea din Nantes, domeniul Fizică.
„Mi-am depus dosarul de admitere și în străinătate, deși încă din clasa a 11-a am fost admisă la UBB Cluj și aceasta pentru a încerca să am la final de clasa a 12-a cât mai multe optiuni, dat fiind în principal contextul pandemic în care ne aflam la data la care mi-am depus dosarul. Mă refer aici la situația on-line de desfășurare la nivel mondial a cursurilor si activităților, concept avansat care a schimbat și schimbă de la o zi la alta activitățile noastre, inclusiv din mediul universitar. Am primit vestea admiterii în Franța cu entuziasm, acest lucru venind dupa un proces de selecție ce a avut printre elementele cerute o bună bază de cunoaștere a limbii franceze, dar și o riguroasă analiză a situației școlare. Din acest punct de vedere, îi mulțumesc mamei, la ale cărei insitențe m-am aplecat serios spre studiul intens al limbii franceze. Cu ajutorul doamnelor profesoare Livia Mircea și Gergely Enikő, am obținut certificarea internațională de competență linqvistică DELF. Acest lucru mi-a permis să aplic în Franța cu mari șanse de studiu alături de viitori studenți de acolo. Am fost admisă la Facultatea de Fizică atât a Universității din Marseille, cât și la cea din Nantes. Doamna profesoară de fizică de la clasă este Jurca Andreea, căreia îi mulțumesc pe această cale și pentru cei patru ani petrecuți împreună de-a lungul anilor de liceu. M-am pregătit de-a lungul timpului la Fizică cu domnul profesor Rus Ilie, căruia îi mulțumesc în mod deosebit și alături de care de altfel, am reușit să fiu admisă prima, cu un punctaj de 100 de puncte – nota 10, la UBB Cluj, Facultatea de Fizică, ce rămâne de altfel prima în lista opțiunilor, pe care urmează să o definitivez în următoarele zile. Facultatea de Fizică de la UBB Cluj este printre cele mai prestigioase și bine cotate în învățământul universitar, având colaborări avansate în domenii de cercetare și specializare cu diverse Universități din Franța. Rămân, de altfel, de maxim interes și studiile de master și doctorat oferite de învățământul universitar francez”, ne-a spus Ilinca.
Pe urmele Ilincăi, cu punctaj aproape maxim în urmă participării la concursul de fizică „Augustin Maior”, este Tudor Gherman din clasa a XI-a B, care tocmai a obținut și premiul III la Olimpiada Națională de Fizică 2021. Și Tudor a cunoscut succesul la Olimpiada Județeană de Fizică încă din gimnaziu, fiind atunci elev tot la Școala Dacia, dar având și un suport consistent din partea familiei.
George Bughiu este elev în clasa a X-a la CN „Emanuil Gojdu” și a obținut premiul III la Olimpiada Națională de Fizică. „Pasiunea mea pentru fizică a început în clasa a VII-a, când am început să îmi doresc să înțeleg ce mă înconjoară, iar fizica este după părerea mea cea mai ofertantă materie în acest sens. Întotdeauna am simțit că fizica îmi stimulează gândirea, mă provoacă să analizez o problemă din mai multe perspective, să îmi folosesc intuiția și consider că studiul acesteia a jucat un rol semnificativ în formarea caracterului meu. Cum pasiunea duce la performanță, de atunci am participat anual la olimpiadă, cel mai bun rezultat al meu fiind medalia de argint de la Olimpiada Naționala din 2019. Școala în acest an a fost desfășurată aproape integral în mediul online, așa că evident au fost câteva diferențe față de pregătirea de până acum. Totuși, am avut parte de susținere și pregătire foarte bună din partea domnilor profesori Berian Sergiu și Jurcă Andreea, care au depus eforturi mari pentru a depăși barierele predării online. În plus, o pasiune vine din interior, așa că și eu am lucrat în continuare și am încercat să nu mă las afectat de situația pandemică. Pe viitor, îmi doresc să studiez medicina, eu fiind olimpic și la chimie și biologie, deoarece toate aceste știinte se întâlnesc în domeniul medicinii, având cel mai nobil scop: protejarea vieții umane”, ne-a explicat George.
Alex Slavoia e un veteran al Olimpiadelor Naționale, fiind de cele mai multe ori printre cei mai buni din țară. În urmă cu doi ani, avea nu mai puțin de 16 participări la olimpiade la faza națională, membru în echipa care reprezintă România la Europenele CANSAT, concurs organizat de Agenția Spațială Europeană. „Sunt elev al Colegiului Național «Emanuil Gojdu» și am avut marea șansă de a avea profesori excepționali. Cu toții m-au ajutat, m-au încurajat și m-au înțeles atunci când reveneam de la concursuri sau de la loturile olimpice naționale și trebuia să recuperez materia parcursă. Tuturor profesorilor mei le port o adâncă recunoștință”, ne spunea atunci Alex, prospăt câștigător al medaliei de aur la fizică. Acum, elev în clasa a XII-a, Alex Slavoia a obținut mențiune la Olimpiada Națională de Fizică.
Despre Marc Smausz am scris zilele trecute că a fost admis la Ecole Polytechnique Paris.
Marc și-a testat limitele în ce mai lungă zi din an, pe 25 octombrie, rezolvând timp de 25 de ore, fără oprire, probleme de fizică date la olimpiade și concursuri. Acum a luat mențiune la Olimpiada Națională de Fizică.
Olimpiada Națională de Fizică 2021 – Premii SRF:
-Șurtea Marc, cl. a 9-a E – Premiul III
-George Bughiu, cl. a 10-a E – Premiul III
-Covaci Andrei, cl. a 10-a D – Premiul III
-Gherman Tudor, cl. a 11-a B – Premiul III
-Marc Smausz , cl. a 12-a B – Mențiune
-Alex Slavoia , cl. a 12-a D – Mențiune
-Prof. Mititean Viorel, Andreea Jurca
-Prof. Berian Sergiu și Prof. Bogdan Karoly, de la Centrul de Excelență
Trimite articolul
Xda, așa e, chiar se bat. vin rectorii, numai în chiloți și șosete, și se dau cu ulei pe tot corpul, ca să alunece. câștigă rectorul care trântește la pământ pe celălalt rector și îi bagă mâna la fund. pe bune, cu cât e mai prestigioasă universitatea, cu atât îs rectorii mai versați ca luptători. de-asta e sorbonica așa slabă, că rectorul de la oradea face infarct și când fuge după duba cu înghețată, d-apoi să caftească pe alții!
-
Extrem de plastice imagini si interesanta explicatia pt calitatea mediocra a invatamantului superior oradean. Totusi rezultatele admirabile ale acestor tineri trebuie apreciate.
Despre ce Olimpiada de Fizica se vorbeste?
Nu au existat Olimpiade in 2020 sau 2021!
Au existat niste pseudo-olimpiade, fara nicio valoare prin prisma ministerului.