Rareș Marchiș e un orădean care ne face mândri cu performanțele sale în țara în care handbalul e religie. Fiul fostului portar al echipei de handbal a CSM Oradea are acest sport în sânge. Dar, în plus, a învățat, de mic, că e nevoie de multă muncă pentru a face înaltă performanță.
[eadvert]
Marchiş Tamaş a plecat în Franța, la echipa de liga a doua HC Angers în 2006. Acum ele e antrenor și trăiește bucuria de a-și vedea fiul de 15 ani, pe Rareș, printre cei mai buni jucători de handbal din Franța, la categoria sa. Rareș e singurul jucător de handbal din regiunea sa care a reușit performanța de a fi selecționat în stagiul de pregătire de la Besançon. Și asta în Franța lui Karabatici, țara a cărei echipă are în palmares titlul de campioană europeană de trei ori și bronzul la mondialul de anul trecut.
Rareș face handbal de la 5 ani, și a început acolo unde locuiește și acum cu familia sa, la Irissarry. Tatăl său, Marchiș Tamaș spune că Rareș e în poartă de la 11 ani, timp în care a fost convocat la Selecționata regională, a participat la mai multe stagii și acțiuni ce favorizează selecția continuă. „A fost integrat apoi în Centrul de parcurs de excelență de la Pau. Se află în al doilea an la Pau, și am aflat, acum două săptămâni, că o să participe la stagiul următor, care se va disputa la Besançon între 26 și 31 octombrie. La acest stagiu participă cei mai buni 52 de jucători din Franța. Obiectivul este ca echipele de primele eșaloane și Centrele de excelență să poata vedea acești jucători în același moment, în același loc”, explică Marchiș Tamaș. Tatăl și antrenorul spune că Rareș, de mic copil a fost prezent la sala de sport, la antrenamente și meciuri, „am împărtășit împreună toate momentele frumoase și dificile”. „Rareș știe foarte bine că drumul pe care a început să meargă este cu multe peripeții, că trebuie să lucreze din greu ca să spere să ajungă într-o zi jucător profesionist. Acest aspect mental cred că este cel mai important lucru. În rest, toate calitățile poate să le lucreze la antrenamente, și să le îmbunătățească continuu, dacă are șansa necesară”, spune fostul portar al CSM Oradea.
Când ești selecționat ca jucător în centrele de excelență și pre-excelență din Franța, pe lângă vizitele medicale și teste fizice și sportive se cere și buletinul școlar. „Deci, un copil care poate fi foarte bun jucător pe teren, dacă nu are notele corespunzătoare, nu intră în centrul de excelență. În momentul în care intră în centrul de excelență, partea școlară e supravegheată în fiecare zi. Nu se face nici o excepție pentru sportivi. Dacă cumva se întâmplă ca jucătorul să nu mai fie bun la școală, dacă nu mai are note bune, se poate ca la sfârșitul anului să fie dat afară din centru, chiar dacă e foarte bun pe teren. Dar vă asigur, în marea majoritate a cazurilor, acești sportivi, sunt mai buni decât restul colegilor lor la școală pentru că criteriile de selecționare sunt dure. De ce toate acestea ? Totul reiese din statistică: în momentul actual numai un singur jucător pe an intră din centrul de excelență într-un centru de formare, deci poate să aibă o șansă la un contract profesionist. Și oricum, după viața de jucător profesionist, care e scurtă, trebuie să aibă o altă viață profesională, deci trebuie să fie buni și la școală”, explică Marchiș Tamaș.
Cum a gestionat Rareș vestea că are prilejul să fie văzut la lucru alături de cei mai buni jucători de handbal din Franța, de vârsta lui? „Vestea că a fost selecționat a fost întâmpinată cu bucurie, vă dați seama. Mai ales că e printre singurii din zona noastră”, spune Marchiș Tamaș.
Niciodată să nu spui…
Rareș nu are un idol, un portar preferat, dar vorbește foarte mult după meciurile din I Liga sau Liga Campionilor, despre cum a apărat unul, sau cum i s-a părut celălalt. „În cea ce-l privește pe Rareș, sunt acțiuni și interacțiuni cu alți foști portari mari sau antrenori de portari cum a fost cazul cu Bakos Istvan (antrenor de portari în echipa Ungariei), sau Daouda Karaboue (fostul portar al naționalei, actual antrenor cu portarii într-un centru de excelența și la nationala de tineret”, spune Marchiș Tamaș. Am vrut să aflăm, dacă în viitor, Rareș Marchiș se gândește că ar putea apăra, vreodată, poarta Naționalei României. „Încă nu știe nici el, nici eu. Dar, niciodată să nu spui «niciodată».
Cel mai important este să se focalizeze pe ce se întâmplă acuma pentru el, să fie în formă și restul, soarta și Bunul Dumnezeu o să-i arate drumul pe care trebuie să meargă. La fel și pentru mine și perspectiva de a mai antrena în România”., spune Marchiș Tamaș. După echipa feminină Anglet-Biarritz, Marchiș Tamaș a fost recrutat anul trecut să antreneze Stade Hendayais.
Trimite articolul
Xfrumos! felicitari si mult succes mai departe si tatalui si fiului cu acest sport minunat numit handbal!