Printre cei 50 de producători invitaţi de organizatori la prima ediţie a evenimentului l-am descoperit pe fiul renumitul analist politic, fost consilier al lui Călin Popescu-Tăriceanu, dar şi al lui Traian Băsescu, Dorel Şandor. Tudor Şandor nu a venit singur ci împreună cu un texan, din Dallas, prietenul şi ajutorul său în demersul de a face agricultură bio la Tulca, Alexander Tinney. Tudor şi Alexander au oferit orădenilor un produs unic: cartoful mov. Cei doi tineri sunt gata să aducă pe piaţa din Bihor acest produs, dar şi goji. Bazele afacerii inedite pe care cei doi vor să o dezvolte la Tinca s-au pus rapid.
Îndrăgostit de idei în creştere
Nimic din cariera tinerilor nu prevestea acest traseu. Tudor a studiat International Business Administration la Rotterdam School of Management, Erasmus University în 13. Trăia în Bucureşti, dar spune că şcoala din Olanda îl pregătise pentru corporate finance, însă „eu sunt îndrăgostit de antreprenoriat, de idei în creştere”. Tânărul avea cele mai frumoase amintiri din copilărie de la Tulca. „Mi-am amintit că aveam un teren la Tulca. Doresc să dezvolt aici, un proiect, un brand de produse, în special cartof mov şi goji”, vorbeşte Tudor Şandor despre visul său.
Totul s-a întâmplat pe repede –nainte. Cu Alexander se ştia din clasa a III-a. Apoi, amândoi au predat engleză la Consiliul Britanic. „Într-o zi Tudor mi-a spus: «mergem la Tulca», l-am întrebat: «unde-i Tulca? » şi am venit”, spune Alexander. Tânărul născut la Dallas spune că „nu văzusem sapă decât în fotografii şi în filme”. Dar asta nu a fost un impediment în calea visului lor nici o clipă. În acest an, tinerii au obţinut déjà prima recoltă de cartofi mov. Aceştia se remarcă imediat din sumedenia mărfurilor cu care producătorii şi-au îmbiat muşterii în Cetatea Oradea. Cartofii mov sunt viu colorați atât la exterior, cât și la interior, dar ce este fascinant e că nu își schimbă culoarea atunci când sunt preparați.
Cartofii violeți sunt originari din Peru, prin urmare se regăsesc în mod frecvent în meniurile din America de Sud. Acești cartofi sunt din ce în ce mai căutați de restaurantele din toată lumea datorită aspectului frumos, dar și pentru că au fost declarați cea mai sănătoasă legumă din lume. „Noi am luat cartofii mov de la cineva care i-a aclimatizat la Piatra Neamţ. Omului i-a venit ideea unei afaceri cu cartoful mov acum șapte ani, după ce a văzut un reportaj la televizor despre cei mai sănătoși cartofi din lume. În Peru, cartofii mov se cultivă la altitudini de 3000 m”, spune Tudor, care pentru a-şi atinge visul a început să studieze Horticultura. „La început am început să studiez din curiozitate, la îndemnul unor prieteni, dar apoi s-a aprins pasiunea”, explică Tudor Şandor. Totul a căpătat alte dimensiuni când tineri au după primul an de proiect şi prima recoltă. Majoritatea cartofilor mov obţinută din recolta acestui an vor fi folosiţi ca material săditor.
Majestatea Violetă
Cartoful mov este cotat, în acest moment, drept cea mai profitabilă cultură agricolă pe suprafețe mici și nu numai. Un fermier care cultivă un singur hectar poate câștiga peste 200.000 de euro. Un kilogram de cartof mov costă 30 lei. La un hectar, producţia obţinută poate depăşi 30 de tone. „Cartofii violeţi sunt cultivaţi atât pentru piaţă cât şi pentru industria alimentară – chips. Există zeci de soiuri de cartofi violet. Purple Majesty are cea mai intensă culoare violet – de aici şi denumirea de Majestatea Violetă”, explică Tudor Şandor.
Ce substanțe nutritive conțin cartofii violeți și ce beneficii aduc organismului? Ca și cartoful obișnuit, cartoful violet este bogat în vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre și carbohidrați. În schimb cartoful violet față de cel obișnuit este mult mai bogat în antioxidanți. Culoarea de cerneală a cartofului din Peru este dată de cantitatea mare de antocyanin care, fiind antioxidant puternic, protejează organismul de diferite forme de cancer. Este acelaşi antioxidant care se găseşte şi în fructele de pădure. Un alt beneficiu important adus corpului este scăderea tensiunii arteriale. Dat fiind faptul că nu conțin grăsimi, cartofii violeți pot fi consumați chiar și în dietele de slăbire.
Datorită antioxidanților puternici, cartofii violeți ajută la dezvoltarea și întărirea sistemului imunitar și protejează celulele de eventuale boli cauzate de radicalii liberi. Cartoful mov este căutat mai ales de marii bucătari, oferind o pată de culoare în farfuriile clienților. „Cartofii violeţi sunt o marcă nepreţuită a bucătăriei Americii de Sud. Gustul este foarte bun, mai puternic decât la cartoful obișnuit. Poate fi folosit în orice rețetă: la piure, prăjit sau orice altă combinație. Am mâncat piure de cartof mov, parcă e vată de zahăr. În plus, acest cartof colorează orice farfurie, e un aliat de nepreţuit atunci când vreă să realizezi un spectacol în farfurie”, spune Alexander.
Citiți principiile noastre de moderare aici!