Festivalul Internaţional de Teatru Oradea se desfăşura până acum la sfârşit de septembrie. Însă sunt câteva motive pentru care a trebui mutat pentru perioada de început de vară. Primul ar fi că există un proiect transfrontalier de 2 milioane de euro al Teatrului Szigligeti, în care scena teatrului va intra în renovare, şi probabil va fi finalizat pe 1 decembrie. Aşa încât, pentru toamnă au trebuit identificate spaţii, motiv pentru care se vor juca spectacolele la Filarmonică sau în Sala „Florica Ungur”.
Un alt motiv a fost timpul nefavorabil din toamnă, mai ales pentru spectacolele în aer liber. Şi al treile motiv a fost suprapunerea cu alte festivaluri. Chiar şi acum, în perioada de vară, din cauza lucrărilor din jurul clădirii Teatrului „Regina Maria”, organizarea festivalului a fost pusă sub semnul întrebării, date fiind dificultăţile care se pot ivi la descărcarea decorurilor, dar şi a accesului publicului în zonă. „Contează nu numai sala teatrului, care primeşte musafirii, dar şi ce este în jurul teatrului. Dar fiindcă în Oradea astfel de lucrări durează mai multe timp, nu putem să suspendăm evenimentele noastre”, a precizat Elvira Rîmbu, managerul Teatrului „Regina Maria”.
Aşadar, Teatrul „Regina Maria”, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER, organizează cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Oradea în perioada 2 – 9 iunie.
Două secţiuni
Timp de opt zile, spectatorii sunt invitaţi la un maraton teatral care va cuprinde 19 spectacole de la companii teatrale renumite din întreaga țară, dar și din străinătate: Moldova, Ucraina, Georgia și Franța. Festivalul va cuprinde două secţiuni: secţiunea concurs – Festivalul de Teatru Scurt, ajuns la ediția aniversară cu numărul XXV, și secțiunea „Spectacole invitate off concurs”. Concursul de Creaţie Dramatică nu s-a organizat în acest an, timpul fiind prea scurt, dar se doreşte a fi organizat separat de festival.
Anul acesta, selecția pentru Festivalul de Teatru Scurt a fost realizată de Victoria Balint – șeful de birou proiecte culturale și relații cu publicul al Teatrului „Regina Maria” și cuprinde opt producții realizate atât de teatre instituționalizate, cât și de cele care provin din mediul independent, care se vor juca în sala Teatrului Arcadia. În acest an, juriul este format din trei personalități culturale ale teatrului românesc: criticii de teatru Ion Parhon și Elisabeta Pop și actorul de teatru și film Ion Sapdaru.
Printre spectacolele care vor intra în concurs se înscrie şi „Avalanşa” de Tuncer Cücenoğlu, regia Petru Vutcărău, al Teatrului „Regina Maria”. Spectacolele selectate au fost alese pentru că se pliază pe formatul scenei de la sala Arcadia. Din cauza faptului că Teatrul „Regina Maria” nu are o Sală Studio, multe spectacole valoroase nu au putut fi incluse în concurs.
Deşi bugetul – care este acelaşi ca şi cel de anul trecut, 400.000 de lei – a venit târziu, echipa organizatorică s-a străduit să contracteze cât mai multe spectacole valoroase şi interesante. „Anul acesta ne-am dorit foarte tare, şi este meritul managerului Elvira Rîmbu şi al lui Andrian Locovei – directorul Teatrului Regina Maria, care au insistat pe zona internaţională. Aşa am primit şansa să lucrez în sfârşit pe ceea ce îmi place, să fac relaţii şi să contactez festivaluri, oameni, să relaţionez. Eu zic că sunt foarte bună la asta şi îmi place. Aşa au apărut turneele din Georgia şi din Rusia, unde suntem invitaţi la un festival de teatru. Bineînţeles că şi noi i-am invitat la noi în festival. Din păcate, ruşii nu mai vin, pentru că au întârziat cu rezervările, şi în plus ei serbează, tot în iunie, anul Puşkin. Dar cei din Georgia vor fi prezenţi”, precizează Victoria Balint.
Publicul se va putea delecta cu 11 spectacole în afara concursului, invitate atât din țară cât și din străinătate, dar și cu producții de succes ale Teatrului „Regina Maria”. Printre acestea se numără şi premiera spectacolului „Sunetul Muzicii”, muzica de Richard Rodgers, versurile de Oscar Hammerstein II, libret de Howard Lindsay şi Russel Crouse, după romanul „The Trapp family singers” de Maria Augusta Trapp, regia Mihaela Bogdan, care se va juca duminică, 2 iunie, în Sala Mare.
Alte spectacole ce nu trebuie ratate sunt spectacolul de balet „Carmen.TV”, o producție a Teatrului Ucrainean Academic Theatre Kyiv Modern-Ballet, spectacolul „Medea`s boys”, montat de compania de teatru Apollo 111 din București, și „Navigatorul” Teatrului Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”, care îl are în distribuție pe actorul orădean Richard Balint, câștigătorul Premiului pentru cel mai bun actor în rol secundar în cadrul acestei ediții a Galei de premiere UNITER. Maia Morgenstern revine şi ea în festival cu spectacolul „Janka” de Oscar K. Speace, regia Toma Enache – Teatrul Evreiesc de Stat București. În festival se va mai juca şi spectacolul Teatrului „Regina Maria” „…Escu” de Tudor Muşatescu, la solicitarea selecţionerului Festivalului Naţional de Teatru, Marina Constantinescu, o şansă pentru spectacolul orădean de a intra în acest festival.
Festival cu tineri
Festivalul Internaţional de Teatru Oradea va reuni şi anul acesta spectacole create de mari regizori, precum Cristian Juncu, Claudiu Goga, Andrei Măjeri, Petru Vutcărău. „Eu cred în spectacolele din acest festival, şi cred că orădenii vor veni să le vadă”, spune Victoria Balint, care consideră că spectacolele de regizori tineri, cu actori tineri, trebuie promovate în festivaluri, trebuie să fie făcute cunoscute, cele consacrate având şansa mai des să vină prin impresari oricând la Oradea.
Spectacolele din cadrul FITO 2019 se vor juca la Sala Mare a Teatrului, Sala Arcadia, Sala Studio Szigligeti și scena mobilă amplasată în Cetatea Oradea. Biletele se vor pune în vânzare pe parcursul acestei săptămâni și se vor putea achiziționa de la Agenţia Teatrului, de marți până vineri în intervalul orar 12:00-18:00, iar duminica între orele 10:00-13:00, sau online pe www.biletmaster.ro. Se pot achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de spectacol.
[related-post post_id=”2250883″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!