Anul acesta, Festivalul Internaţional de Teatru Oradea – FITO va avea loc la începutul verii, în perioada 1-9 iunie, şi nu la final de septembrie cum a fost până acum. Ideea a fost de a evita suprapunerea festivalului orădean peste alte importante festivaluri de teatru din ţară, şi desigur, vremea bună care va favoriza spectacolele de stradă, a precizat Victoria Balint, şef birou proiecte culturale al Teatrului Regina Maria.
Anul trecut, în toamnă, FITO a avut aproape la fiecare spectacol sălile pline, încasările fiind de 66.000 de lei. Au fost prezente în festival 26 de spectacole şi două spectacole-lectură, dintre care 14 au fost înscrise în concurs. Festivalul de Teatru Scurt, singurul festival dedicat piesei într-un act din România, este o manifestare culturală cu o longevitate egalată de puţine festivaluri din ţară, prima ediţie având loc în anul 1976. Din anul 2013, Festivalul de Teatru Scurt a devenit parte a Festivalului Internațional de Teatru Oradea.
Ajuns la cea de-a XXV-a ediţie, Festivalul de Teatru Scurt a adus de-a lungul timpului în frumosul teatru oaspeţi de seamă actori, regizori, scenografi, critici de teatru, dansatori, directori de teatru şi de festivaluri, dar şi multe personalităţi importante ale vieţii culturale din România. „Festivalul a reuşit să impună un curent în rândul regizorilor valoroşi, încurajându-i tot mai mult să monteze piese scurte, contribuind semnificativ la consacrarea acestui gen teatral inedit – spectacolul de teatru scurt. Astăzi nu există teatru din al cărui repertoriu să lipsească piesa de teatru scurt. Mai mult, prin economia sa de timp, spaţiu şi energie, acest gen pare să fie opțiunea teatrală ideală pentru contemporaneitate, cu atât mai mult cu cât această formă artistică este tot mai cunoscută şi mai apreciată de public”, subliniază organizatorii.
Start la înscrieri
Şi pentru că în acest an vom avea parte de acest festival la început d vară, Teatrul Regina Maria a dat ieri startul înscrierilor la cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt. Perioada de înscrieri este cuprinsă în intervalul 4 februarie – 23 aprilie. Spectacolele selectate pentru a participa la secţiunea concurs vor fi anunţate până la data de 1 mai. Criteriile principale de înscriere sunt următoarele: spectacolele trebuie să se încadreze în specificul Festivalului de Teatru Scurt (maximum 100 de minunte fără pauză) și să fi avut premiera în perioada 1 ianuarie 2018 – 23 aprilie 2019 (cu condiția să nu fi participat la ediția trecută a Festivalului de Teatru Scurt).
Un juriu alcătuit din trei personalități ale lumii teatrale româneşti va acorda următoarele premii: Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai buna regie, Premiul pentru cea mai buna scenografie, Premiul pentru cel mai bun actor şi Premiul pentru cea mai bună actriţă. Festivalul de Teatru Scurt este organizat de Teatrul Regina Maria cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor şi al Primăriei Municipiului Oradea. Directorul festivalui: managerul teatrului orădean, Elvira Rîmbu.
Festivalul orădean îşi propune să creeze un spaţiu de reflecţie asupra actului teatral, să stimuleze creaţia contemporană prin reprezentarea piesei de teatru scurt, să faciliteze accesul publicului la actul cultural prin valorificarea spaţiilor neconvenţionate de joc şi să susţină şi să promoveze tinerii artişti din domeniul teatral.
Ediţia de anul trecut a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea a stat sub semnul tinereţii. A fost un festival cu mulţi actori tineri, cu piese montate de regizori tineri, cu specole invitate din ţară dar şi din Franţa sau Statele Unite. Spectacolele s-au desfăşurat în opt spaţii diverse, atât la Sala Mare a Teatrului şi la Sala Arcadia, cât şi spectacolele cu publicul pe scenă la Casa de Cultură a Sindicatelor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Sala Studio Szigligeti, Sala Florica Ungur, Studio Act și scena mobilă amplasată în faţa Teatrului „Regina Maria”. Rămâne de văzut ce spectacole va aduce selecţia din acest an şi ce surprize ne vor oferi organizatorii festivalului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!