Duminică seara s-a încheiat Festivalul Internaţional de Teatru Oradea 2024 (FITO). După nouă zile intense, cu o selecţie de 27 de spectacole, cu concerte, evenimente culturale conexe și întâlniri artistice deosebite, festivalul s-a încheiat cu gala de premiere şi concertul Alifantis & Fragile Band.
[eadvert]
FITO a cuprins trei mari secţiuni: Spectacole invitate – Off Concurs, care a curpins producţii în topul celor mai bune la ora actuală în teatru, Secţiunea Outdoor, unde toate evenimentele au fost anul acesta gratuite printr-un proiect realizat cu sprijinul Muncipiului Oradea și al Consiliului Local Oradea şi Secţiunea concurs – Festivalul de Teatru Scurt, ajuns la ediția cu numărul XXVII.
La Festivalul de Teatru Scurt au concurat anul acesta 18 spectacole de la teatre din țară și străinătate pentru cele cinci premii acordate de juriu: premiul pentru cea mai bună actriță, premiul pentru cel mai bun actor, premiul pentru cea mai bună regie, premiul pentru cel mai bun spectacol și premiul pentru cea mai bună scenografie.
Selecția a fost realizată de către Conducerea Teatrului Regina Maria, iar juriul festivalului a fost format din trei personalități ale lumii teatrale: regizorul Bobi Pricop, scenografa Irina Moscu și actrița Cosmina Stratan.
Premiile Festivalului de Teatru Scurt
La gala de duminică seara, actorii Ioana Dragoş Gajdó şi Eugen Neag au anunţat nominalizările şi premiile ediţiei a XXVII-a.
La Premiul pentru cea mai bună actriţă au fost nominalizate: Csilla Albert pentru rolul Elektra din spectacolul „Elektra” de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, Diana Văcaru-Lazăr și Cendana Trifan pentru rolurile din spectacolul „Mamă”, de la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu şi Blanca Doba pentru rolul Cavalerul din spectacolul „Falsa Servitoare”, de la Teatrul „Maria Filotti” Brăila
Premiul pentru cea mai bună actriță i-a revenit actriței Csilla Albert, din spectacolul „Elektra”.
La Premiul pentru cel mai bun actor au fost nominalizaţi: Lucian Ionescu pentru rolul Hedwig din spectacolul „Hedwig and the Angry Inch”, de la Teatrul „Stela Popescu” din București, Emilian Oprea și Ciprian Chiricheș pentru rolurile Travelin, respectiv Lelio din spectacolul „Falsa Servitoare”,de la Teatrul „Maria Filotti” Brăila şi Matei Chioariu pentru rolul Michel din spectacolul „Adevărul”, de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara
Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit actorului Lucian Ionescu, pentru rolul Hedwig.
La Premiul pentru cea mai bună scenografie au fost nominalizaţi: Golicza Előd și Bajkó Blanka Alíz pentru decorul, respectiv costumele din spectacolul „Deposedați”, de la Teatrul Național Csokonai Debrecen, Unagaria, Adrian Balcău pentru scenografia spectacolului „Cine l-a ucis pe tata?”, de la Teatrul Metropolis, București şi Dragoș Buhagiar pentru scenografia spectacolului „Elektra”, de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca
Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost câştigat de scenograful Dragoș Buhagiar pentru scenografia spectacolului „Elektra”.
Pentru Premiul pentru cea mai bună regie au fost nominalizaţi: Andrei Măjeri pentru regia spectacolului „Cine l-a ucis pe tata?”, de la Teatrul Metropolis, București, Botond Nagy pentru regia spectacolului „Elektra”, de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca şi Diana Mititelu pentru regia spectacolului „Jocuri în curtea din spate”, de la Teatrul de Stat Constanța.
Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit regizorului Andrei Măjeri, pentru regia spectacolului „Cine l-a ucis pe tata?”.
La Premiul pentru cel mai bun spectacol au fost nominalizate: „Hedwig and the Angry Inch”, regia: Răzvan Mazilu, de la Teatrul „Stela Popescu” din București, „Elektra”, regia Botond Nagy, de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca şi „Falsa servitoare”, regia Alexandru Mâzgăreanul, de la Teatrul „Maria Filotti” Brăila
Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost acordat spectacolului „Hedwig and the Angry Inch”, de la Teatrul „Stela Popescu” din București
Juriul a hotărât ca anul acesta să acorde un premiu special al juriului, care i-a revenit echipei de actori din spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?”, dramatizare de Mihaela Michailov după romanul omonim de Édouard Louis, regia: Andrei Măjeri, de la Teatrul Metropolis, București.
Din păcate, câştigătorii nu au putut fi prezenţi la gală pentru a-şi ridica premiile.
La finalul galei, directoarea Trupei Iosif Vulcan, Victoria Balint, care a avut alături de managerul Daniel Vulcu un aport deosebit la selectarea spectacolelor din programul FITO, a ţinut să amintească faptul că premiul pentru cea mai bună actriţă a fost oferit de către Clubul Rotary Art Nouveau Oradea. De asemenea, a mulţumit Ministerului Culturii din Polonia pentru susţinerea financiară acordată aducerii valorosului spectacol produs în Polonia anul trecut, „The last days of Elena and Nicolae Ceauşescu”, al teatrului Bydgoszcz.
Mulţumiri speciale echipei festivalului, managerului Daniel Vulcu „pentru lupta constantă ca acest festival să fie organizat indiferent că vremurile au fost favorabile sau mai puţin favorabile”, echipei tehnice, „care deşi este subdimensionată, a făcut minuni timp de nouă zile”, contabilei Laura Varga, „omul care are soluţii la orice şi la orice oră”, departamentului de producţie, secretariatului literar şi de marketing, şi actorilor Trupei Iosif Vulcan.
„Artiştii pentru artişti”
Spectacolul Alifantis & FragileBand a închis cea de a IX-a ediţii a Festivalului Internațional de Teatru Oradea. Concertul a făcut parte din Campania Națională „Artiștii pentru Artiști”, organizată de UNITER împreună cu instituții teatrale din toată țara. Sumele obținute din vânzarea de bilete s-au virat în Fondul de Solidaritate Teatrală, destinat strângerii de fonduri pentru artiștii cu probleme de sănătate și existență.
Nicu Alifantis a avut alături patru muzicieni excepţionali: Răzvan Mirică – chitare acustice, guitalele, mandolin, irish bouzouki, vocal; Mihai Neniță – vioară, vioară stroh; Adrian Flautistu – contrabas, vocal şi Lyuben Gordievski – pian, baian.
Alifantis şi-a mărturisit emoţia de fiecare dată când cântă pe scena unui teatru, amintindu-şi de debutul său la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. S-au auzit apoi frumoasele piese „Ce bine că eşti”, „Umbra” şi „Poştalionul”.
Au cântat apoi un cântec de leagăn scris de Alifantis în aromână, în amintirea bunicii lui, cea care a întreţinut în familie tradiţia şi limba. În memoria bunicului său baba Hristu, care era navigator, a scris piesa „Amor e fogo”, în limba portugheză. Baba Hristu s-a prăpădit cu oful că nu a ajuns cu vasul până în Portugalia, care ar fi fost la vremea aceea o performanţă pentru navigatori.
„Tatăl meu a fost de meserie grec, dar eu de pe la 6 ani nu am mai vorbit nici greacă nici machedonă. De acolo, de sus, sunt sigur că o să îi facă plăcere ascultându-mă acum”, a spus Alifantis, interpretând apoi piesa „Sagapo”.
Publicul a fredonat alături de artişti „Emoţie de toamnă”, „Ploaie în luna lui marte”, „Nu mă întreba”. Cu dedicaţie specială pentru 9 iunie s-a interpretat piesa „Ţara noastră”, mixată cu fragmente din Ciocârlia şi Căluşul.
După îndelungi aplauze, bisul a urmat cu „Piaţa Romană nr. 9” şi s-a încheiat cu „Epilog”: „Dacă noi, sărmane umbre, cu ceva v-am supărat,/ Tot ce ați văzut aici voi să spuneți c-ați visat…”
Citiți principiile noastre de moderare aici!